Ytterligare räkneexempel vid boxuthyrning

Jag förundras som jag har skrivit om tidigare över hur en del kan upplåta boxplats så att de nästan går minus och för att illustrera detta har jag ett dagsfärskt exempel från en annons jag precis läste:

En person hyr ut boxplats för 2000:-/ månad vari det ingår stråfoder och 4 spånbalar i veckan.

Jag räknar ett kilopris på 2:50 för ensilaget vilket om hästen äter 14 kilo/ dag blir 1050:-/ månad.

Spån, 4 balar/ månad blir 4*75= 300:-

Bara där är vi uppe i 1350:-.

”Vinst” för boxplatsen är således 650:- om man väljer att inte skatta för en enda krona.

Man måste också välja att inte räkna kostnaden för vattnet som hästen dricker (man har kanske egen brunn) och kostnaden för att forsla bort hästens gödsel (man kanske sprider den på egna åkrar eller får någon att hämta den gratis).

Kanske har man också inskrivet i kontraktet att hästens ägare måste ersätta precis allt som hästen/ ägaren förstör; redskap, strömtråd, hagstolpar och dylikt?

Men som sagt; 650 spänn ner i fickan varje månad för att inhysa någons häst…det är ungefär de pengar det många gånger handlar om ifall man har en prissättning som på inget vis är unik i Skåne.

Sedan slås jag faktiskt av en annan grej som jag inte har reflekterat över tidigare:

Om jag erbjöds en så pass billig stallplats som den ovan skulle jag nog mycket noga ta reda på lite mer kring omständigheterna vad gäller prissättning.

För om man är så desperat efter pengar att man tycker att tjäna 650 spänn i månaden är ok så är ju frågan hurdan ekonomi man har? Finns risken att man plötsligt inte har råd att köpa in tillräckligt med foder eller annat? Och ja…jag vet en stallägare som i tuffa tider åkte och köpte typ 15 halmbalar av en granne för det fanns inte pengar till mer strö just då…

Det kan så klart finnas alla möjliga anledningar till en låg prissättning men jag hade velat veta dessa och inte bara nöjt gnuggat händerna så att säga…det kan komma surt efteråt….

12 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Jag tycker att det fullkomligt har exploderat med småstall som hyr ut boxplatser. Större inackorderingsstall ser jag inte så ofta annonsera men de mindre (2-6 boxar) har annonser där det inte är någon måtta på vad som erbjuds- gissningsvis för att kunna konkurrera.

      Svara
  1. C

    Jag håller verkligen med dig. Jag hyr ut lösdrift till dräktiga ston/ston med föl. Det är ett högkvalitativt fullservicekoncept där minsta kostnaden är 3500 kr/mån (ej för sto med föl vid sidan, då kostar det mer). Med den ”lägstahyran” (man kan köpa till tjänster som seminkörning, lastträning av föl, osv) får jag en timpenning på 70 kr/tim för den tiden jag lägger per häst. Och då har jag inte räknat med sambons insats, vilken är hö- och vattenpåfyllning + allt staket/stängslingsjobb och betesputsning/röjsågning som också tar några timmar i veckan i anspråk…

    Behöver jag säga att jag är YTTERST restriktiv med hyresgäster? Betala fakturorna och INGET jidder är minimikraven för att jag ska orka. Har dessutom satt en kostnad på 300 kr/tim för ”extraarbete” (men är frikostig med täcken av/på, passa vid hovis o.s.v. Ja, allt det som mina egna hästar ändå har behov av). Detta gör att folk tänker sig för innan de ber om att hästen ska in två gånger om dagen för att få någon specialmat eller liknande… Kostnaden motar helt enkelt många fixa idéer i grind

    De få hyresgäster jag har är jag dock väldigt tacksam över. Deras hästar gör att vi aldrig behöver ha ensamma föl, att flockarna är väl sammansatta, att ingen häst behöver lämnas ensam någon gång, att hästarna är tillräckligt många för att det ska vara värt för min underbara hovis att åka 10 mil enkel resa till oss o.s.v.

    Svara
    • Birgitta

      Förstår ditt upplägg till fullo och gissar att det kommit av bitter erfarenhet så att säga.

      Intressant hur en del krav hästägare initialt har plötsligt ”försvinner” när man ska betala för tjänsten…

      Jag har ju satt mig i en rätt så dum sits genom att vägra inackorderingar- det kommer att försvåra när vi vill resa bort tex. Men jag betalar hellre någon som bor här då än att ha en annan hästägare ”springande” här 365 dagar om året.

      Jag älskar att kunna ha det exakt som jag vill i stallet och tycker också att detta är i minsta laget för mer än mina egna hästar.

      Det finns tex ingen sadelkammare utan den har jag i vår källare och där vill vi inte att andra människor går.

      Gödselstacken är också mer lagom till 2 hästar, det finns bara en uppbindningsplats osv så nej…det passar bäst för en person= mig 🙂 .

      Givetvis skulle det gå att lösa med att hyra ut den tredje boxen om det var nödvändigt, så även lösdriften men i valet mellan ”optimalt” och ”möjligt men bökigare” ser jag inte varför jag skulle välja det sistnämnda, framför allt om det medför 0 förtjänst, mer jobb, större ansvar, mer risk att reta sig på allt möjligt osv.

      Svara
      • C

        För en gångs skull tänkte jag faktiskt efter innan jag hade gjort mig bittra erfarenheter 😉 Ställde upp villkoren för hur inackordering skulle se ut och fick en magkänsla av att: ”jo, om någon går med på dessa villkor, då är det mer plus än minus för mig”. Sedan sitter jag i samma förmånliga sits som du: jag BEHÖVER inte hyra ut platser eller sälja min tid.

        Och det är så fint: vi får bestämma helt själva vad som är värt något för oss 🙂 i ditt fall hade jag nog också resonerat: ”hellre betala någon för hästpassning än att ha folk i mitt hem (för visst är stallet en förlängning av ens hem 😉 ) i tid och otid”. Jag själv hade heller inte tagit emot sådana hyresgäster, utan här är det tydligt att jag står för omvårdnaden av hästarna. Visst är man välkommen att hälsa på sin häst! Men besöken brukar bli mer och mer sporadiska när ägarna ser att hästarna har det toppen och får foton och filmer på sina kära hästar.

        Svara
        • Birgitta

          Jag nickar igenkännande på allt.

          Hade stallet inte legat bokstavligen 25 meter från vår ytterdörr och hade det dessutom varit större är det möjligt att jag inte varit lika rabiat till att säga nej till inackorderingar (har fått några förfrågningar).

          Drömscenariot för mig hade då varit att ta emot pensionerade hästar vars ägare vill hälsa på en gång i halvåret- foton hade jag kunnat skicka varje vecka om de önskade.

          Men den här lilla gården är vårt hem och min man vill om möjligt än mer än jag slippa folk inpå husknuten så …..

          Svara
  2. Maria

    Jag har gjort det, för att jag ville ha sällskap! Det var värt mycket för mig. Och att någon kan hoppa in vid ex sjukdom.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan absolut förstå det argumentet.

      Framför allt om man har en häst som inte är så säker/ pålitlig att rida är det mycket värt med sällskap. Så klart kan det hända ”grejer” vid ridning på vilken häst som helst men jag skulle ändå tveka MYCKET att ha en unghäst här och rida ensam.

      Svara
  3. Linda Ferne

    Jag är ytterst tacksam för de som ftf tar inackorderingar.. Utan dom har väldigt få chansen att ha häst! Men jag förstår att man egentligen kanske inte vill ha folk springande dygnet runt på gården. Sista stallet jag stod i (6år) passade mig perfekt. Ordning och reda, tydliga regler men väldigt flexibla och förstående när man tränade/tävlade på olika tider. Helt ok kostnad, köpte till det som inte ingick i hyran, hjälpte till med allt ”extra” som lagning av stängsel, flytt /intagning av foder , hästar osv. Visst kom och gick några hyresgäster där oxå, men de var få!

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med dig helt.

      Massvis av hästägare hade fått sälja sina hästar om de skulle betala vad det ”egentligen” kostar att driva ett stall, så även jag under merparten av min tid som hästägare.

      Därför är det synd att många med häst faktiskt inte förstår och/ eller uppskattar den indirekta sponsring från stallägare de faktiskt åtnjuter- jag har ju haft en möjlighet att studera detta på nära håll i ca 30 år.

      Mycket tas för givet, man är inte rädd om stallägarens saker/ byggnader, man respekterar inte gällande regler osv.

      Kanske därför jag själv är så negativ till inackorderingar nu; jag har liksom sett och hört för mycket under alla dessa år.

      I ett stall jag stod i runt 8 år hjälpte jag till massor för att jag ville och kunde. Andra resonerade att ”jag betalar för det” och försvann som en avlöning så fort hästar skulle tas in från hagen eller annat. Så klart var de i sin fulla rätt men det visade lite på att de verkligen inte uppskattade den service de faktiskt fick väldigt billigt.

      Svara
  4. Dagge

    Många av dessa billigare stallplatser på mindre ställen är ju svarta pengar som stallägaren kan ta direkt i fickan. Kostnaderna går på företaget som kan gå med förlust bra många år innan någon kollar.

    Svara
    • Birgitta

      Att det många gånger handlar om svarta pengar känns ju högst sannolikt då den så kallade vinsten skulle bli ännu mer obefintlig om man skattade på så små summor.

      Att alla dessa stallägare har/ driver företag undrar jag däremot om det kan stämma?

      Det känns mer som…tja…som om någon med 1-2 egna hästar och litet stall skulle ta emot en inackordering och stoppa pengarna i fickan?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>