Bajs som bajs

Sitter och läser en fråga på nätet där en hästägare undrar hur hon ska frigöra mer tid då hon har eget stall med två hästar.

Flera råder henne att ha hästarna på lösdrift i stället för på box ”för det sparar tid”.

Och jag undrar om det kanske är sådana förslag som gör att en del andra har en bild av lösdrifter som något som sköts med vänsterhanden; dvs slarvigt och otillräckligt?

Själv har i alla fall jag svårt att se någon större tidsbesparing med lösdrift, andra fördelar oaktat.

Ska man mocka noga, hålla koll på hästarnas avföring så torde det vara minst lika tidskrävande att mocka en lösdrift som en box?

Det är för övrigt samma sak med bajs i hagen; det ”försvinner” liksom inte upp i atomer bara för att det hamnar utomhus och den gödseln kan om någon vara långt bökigare att avlägsna än det som hamnar på en långt mer begränsad yta i en box.

Ska man ”slarvmocka” både lösdrifter och en hage vill det nog till att man har rejäla ytor för annars blir det snabbt ofräscht och drar till sig insekter sommartid och minskar den yta gräs som hästen vill beta kring ute.

Att försöka knacka loss fruset bajs på vintern är många gånger näst intill omöjligt och samma sak om det regnat mycket och hagen blivit rejält lerig.

Och vill man ha en fräsch lösdrift påstår jag att man behöver lägga ungefär samma tid på denna som på en box så den där tidsbesparingen tror jag handlar mer om att man i så fall slarvar.

Att man slipper släppa in och ut två hästar (som i exemplet ovan) i hagen sparar man förvisso tid på men om hagen/ hagarna ligger nästan vid stallet och man kan leda båda hästarna samtidigt (som hos mig) tar dessa moment en så försumbar tid att bara det inte skulle göra att jag såg lösdrift som mer tidsbesparande då det är så marginellt.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Har en sorts typ av lösdriftsvariant till årets föl och hennes mamma. Mockar minst 1 gång om dagen, sen ska de fyllas vatten minst en gång om dagen ibland två beroende på hur mycket mamma häst dricker. Hon har flera hinkar hänger på väggen. Men sen får hon fritillgång på hö men där i mellan får de kraftfoder 2-3 gånger om dagen. Så mindre jobb än att grabbarna är inne på nätterna? Nja skulle jag inte påstå, tidsmässigt tar de ungefär lika lång tid som borta i stora stallet.

    Svara
  2. Anna

    Det finns många olika sätt att ha häst på lösdrift men som vi har det tar det nog ungefär lika mycket tid som att ha häst på box. Hage och ligghall mockas varje jag, vattenkar diskas och vatten fylls på. Hästarna fodras fyra gåger med grofvoder, varav två mha automatisk grind och varje ägare ger kraftfoder själv.Ingen av hästarna i stallet äter några stora mängder kraftfoder så det brukar vi göra i samband med ridning. Det vi ”slipper” är att leda ut och in hästar, inte heller byter vi täcken och tar av skydd etc.

    Svara
  3. Birgitta

    Sedan är det väl så att man i TEORIN hade kunnat lämna hästar utan tillsyn några dagar på lösdrift på ett helt annat sätt än i box, i alla fall om man ställde in en bal med hö/ ensilage och det kanske det finns hästägare som gör/ vågar- det finns ju folk till allt.

    Svara
  4. Filippa

    Tidsmässigt sparar det kanske inte så mycket tid. Men det ger dig större frihet som hästägare i det att du inte är bunden till att vissa moment, som in- och utsläpp, måste ske med viss intervall. Det är lättare att bunta ihop och göra stallsysslorna i ett svep och sen vara ”fri” resten av dagen, utöver normal kontroll givetvis.

    Svara
  5. Moa

    Det tar samma mängd tid, men tiden går att fördela annorlunda. Mina lösdriftshästar får mockat en gång om året, men vi strör ny halm ca varannan dag (beroende på hur mycket de bajsat i ligghallen), och det går väldigt mycket fortare än att mocka en box och köra skottkärror osv osv.

    Däremot tar andra saker mer tid, som t ex den årliga ligghallsmockningen och mockning av hagen, skötsel av bete och grusade platser osv. Men det är sådant man kan göra under en städhelg (eller fem), inte något som tar tid varje dag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>