Underlätta stallarbete

Härom dagen diskuterade vi huruvida lösdrift underlättade/ var tidsbesparande och jag tänkte idag spinna vidare lite på detta tema; dvs fråga er vad ni tycker sparar tid i stallet?

Själv tycker jag till att börja med att man kan skilja på tidsödande och ansträngande arbete vs motsatsen.

Något kan således vara tidsödande men enkelt, tidsödande och ansträngande, sådan som görs snabbt och utan ansträngning och till sist sådant som görs snabbt och med ansträngning.

Man kan inte alltid få både sådant som görs snabbt och utan ansträngning men det bör vara ens mål tycker jag.

Annars får man väga fördelarna vs nackdelarna med de andra alternativen; kanske orkar man anstränga sig rejält om jobbet går snabbt eller så föredrar man sådant som tar tid men inte kräver någon större fysisk ansträngning?

Ett eget exempel på en tidsbesparande åtgärd är att jag försöker att köpa så stora kvantiteter foder och strö som möjligt.

Dels blir det ofta billigare och dels slipper man köra fler gånger vilket så klart tar tid (och kostar bensin).

Det är förvisso lite (läs mycket) jobbigare att lasta i och ur flera hundra kilo havre tex eller +50 spånpelletssäckar men det känns skönt att ha det på plats och veta att det är många månader tills man behöver handla igen.

En förutsättning är givetvis att man har plats för stora volymer av whatever vilket absolut inte alltid är fallet om man är inackorderad.

Något som absolut underlättar mitt stallarbete är att jag har både gödselstack och hagar väldigt nära stallet men även detta kan man ju inte alltid påverka, varken som inackorderad eller om man tar över ett befintligt stall.

Bra redskap i stallet underlättar också och är lättare att åtgärda men förvånansvärt många stall använder rangliga skottkärror, helt nedslitna kvastar, grepar som är sönder och jag vet inte allt.

Jag har själv tvingats använda dylika tingestar och vet hur onödigt slitigt det kan bli och i ett stall blev resultatet att nästan alla köpte egna grepar och skottkärror eftersom stallägaren inte brydde sig.

Men vad säger ni? Har ni andra exempel på hur det blir lättare och kanske roligare med stalljobb?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Stridh

    I vårt stall så har vi gödselstacken precis utanför stallet och likaså vinterhagen o paddocken. Samt foder kammare, sadel kammare, hö o halm är inne i stallet. Allt detta underlättar tidsmässigt för oss .

    Svara
  2. Eva

    Det var ett tag sen jag hade egen häst och då uppstallad på olika villkor.
    Ibland ingick mockning vardagar ibland inte alls.
    Med varierande resultat.
    Trots att det är ett tag sen minns jag väldigt väl att man både kunde skära ner total tidsåtgång och få det så mycket renare för hästen om man själv skötte boxen. Detta sparade också halm/spån.
    Att dagligen vara noggrann och kanske mocka en andra gång på em/kväll gjorde att det aldrig blev övermäktigt.

    Svara
    • Birgitta

      Mocka en andra gång minns jag att vi gjorde till lektionshästarna när jag började rida.

      Dels stod de i spiltor och dels var utevistelsen minimal på den tiden; hästarna gick inte ens ut exakt varje dag!

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>