Finns det dåligt hästväder?

Igår var en sådan där dag då man förgäves önskade att väderleksprognosen inte skulle stämma.

Det kom huuuur mycket regn som helst under dagen och vid 14.00 stod jag inte ut längre utan tog in hästarna.

När jag tjuvkikade på Vicke såg det ut som att han betade lugnt medan ponnyn stod vid grinden och såg ut att vilja komma in men i samma sekund som jag ropade på Vicke vrålgnäggade han och kom i full galopp- verkligen inte likt honom.

Och båda stod och skakade- inte mycket men ändå….

Ovan fick mig att fundera över hur många som tycker att ”ähhh…dom klarar sig” och låter hästarna vara ute i nästan vilket väder som helst- jag vet att det inte är ovanligt i alla fall.

Själv är jag måhända överdrivet pjoskig men då är det ju en väldig tur att jag har ett eget stall och kan göra som jag vill.

Jag kan inte slappna av och må bra om jag funderar över om mina hästar fryser, springer oroligt, ”vill in”, så är det bara.

Och jag fattar att alla inte har möjlighet att ta in hästarna ”när som helst” på dagen pga arbete tex och det finns också regntäcken som står emot det mesta men tja…för mig var det en lättnad att stänga boxdörrarna med hästarna inomhus framför allt när det som lök på all lax började blåsa något enormt.

Det där med när hästar skulle tas in vid dåligt väder var för övrigt nästan det jag tyckte var jobbigast med att vara inackorderad- just för att både stallägare och hästägare ibland hade vitt skilda åsikter i frågan.

Har man en häst som blir helt hysterisk av att stå ensam i stallet är det tyvärr inte bara att resonera som ”jag gör som jag vill så får ni andra göra som ni vill” utan då får man man bita ihop och rätta in sig i ledet.

Väldigt skönt att slippa detta idag kan jag säga och även om jag då enligt vissa kanske överbeskyddar hästarna så tycker jag å min sida att en del vill ha ute sina hästar in absurdum.

I ett stall påstod tex några hästägare att ”boxarna var upp och ner” om man tog in hästarna någon timme för tidigt- detta känner jag inte alls igen för egen del. Mina hästar far inte rundor inomhus hur tidigt de än skulle tas in och jag skulle aldrig orka ha det så, lika lite som jag skulle vilja ha en häst som börjar vanka oroligt vid grinden flera timmar innan tänkt intag- sådana finns ju också.

För mig går gränsen för tidigarelagt intag vid rejäl hetta hela dagen, kraftigt regn i flera timmar, storm, snöstorm och dylikt men där resonerar man som sagt verkligen olika.

Jag försökte vara lite mindre sjåpig när solen gassade rejält för x veckor sedan men att se hästarna se helt världsfrånvända ut och stå vid grinden överösta med insekter i stället för att beta- det klarade jag inte och hästarna verkade överlyckliga över att komma in.

Och en sista fundering; bara för att hästar ”klarar av”/ står ut med whatever, i detta fallet olika former av dåligt väder- betyder det att man alltid ska utsätta dom för det, framför allt om man kan låta bli?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    På sommaren har vi alla ute och ingen halm i boxarna inne så de får vara kvar ute. Ardennerna och shettisarna klarar det mesta och Diva och Effi har uteboxar att gå in i.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, kanske har jag fördomar för jag kan inte mycket om varken ardenner eller shettis men inbillar mig att de generellt tål med än halvblod?

      Någon form av skydd i mina hagar hade varit ultimat men jag är inte riktigt där än. Ska det göras måste det vara rejält och då kostar det och behövs någon som kan göra det. Inget jäkla tält som blåser bort med andra ord 🙂 🙂 🙂 !

      Svara
  2. Lizette

    Vi har inte våra hästar ute i vilket väder som helst, bara för att dem ska ha visst många timmar i hagen. (Oftast går de ute ca 12 timmar under den här årstiden.)
    Är det mkt regn men runt 15 grader, då får de gå i hagen där de har mkt skydd, men jag tar ändå in de lite tidigare. Är det dessutom kallt och regn då har de täcken.
    Jag tycker att väder och vind avgör, oavsett årstid. Är det dåligt väder, då VILL de gå in! Ffa min äldsta ( 22). Han vill alltid gå in tidigt .

    Svara
    • Birgitta

      Det gillar jag med mina hästar; oavsett när man vill ta in dom kommer de villigt och låter sig tas in utan minsta tvekan. Skulle bli galen om jag tex behövde springa efter min häst eller den liksom visade att den inte vill in.

      Svara
      • Eva

        Återigen en underbar bild !! Du skulle kanske publicera Dina foton ? Vissa är
        Magiska.

        Angående väder misstänker jag att det är individuellt oavsett
        ras och även djurslag?!

        Att Vicke kom galloperande säger ju en del. Han låter mer o mer som en ’hund’.
        Springa till ’Matte’.

        Hundar är ju också olika tåliga.
        Har haft totalt 3 golden retriever som alla glatt gick ut i regn. Tillochmed krävde att få gå ut oavsett väder.
        Nu med en ’tuffare’ ras- rottweiler- är det tvärtom !!
        Jätteskönt !! Vid sånt här väder vi haft i veckan är Elliot ute några minuter och kissar i trädgården sen rakt in till soffan !
        Påminner om Molly.

        Svara
        • Birgitta

          Just den bilden är faktiskt med på http://www.godshem.se där min man jobbar 🙂 .

          Ang hur djur klarar väder är ju Molly extremt väderkänslig vilket är ganska vanligt för rasen. Kanske inte så konstigt med tanke på hur de ser ut (tunn päls och inget underhudsfett).

          Svara
          • Eva

            Tror fortfarande att det är individuellt.
            Rottweiler är ju ’någonslags vakta gården ute i kjedja och hundkoja ’
            så Elliot borde ju
            vilja vara ute ?!
            Att Molly är känslig kan jag förstå- hon är ju ’späd’ men Elliot 40 kg ??
            Förmodligen bara bortskämd o bekväm ? Verkar inte som hans släktingar är som honom.
            Jag är iallafall glad att slippa gå ut i ösregn.
            Mycket trevligare att ligga inne i soffan m Elliot o se tv.
            På tal om komma i full galopp. Som Vicke.
            Släppte ut Elliot nyss.
            Sen blåste det upp. Kallade in Elliot som sprang lika fort som en vinthund- full fart in.
            Tror det är individuellt- och
            att vettiga djurägare läser sitt djur oavsett ras.

  3. Katja

    Tar inte in men däremot på med regntäcke! Mina horseware klara allt tack och lov!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>