Ha ordning för att FÅ ordning

Människors åsikter om när det är städat vs stökigt kan verkligen variera otroligt mycket och är också en stor källa till irritation och rent utav bråk ibland.

Det gäller i alla miljöer; hemma, på arbetsplatsen, i stallet osv.

Och har man inte samma åsikter och nivå på acceptabel ordning som de man ska samsas med kan det bli svårt.

Ibland kan man dessutom inte fullt ut göra som man vill utan måste rätta sig efter tex en hyresvärd eller någon annan som man är i en beroendeställning till.

Jag har i många år arbetat med tillsyn av socialtjänstens lägenheter, dvs sådana som hyrdes ut i andra hand till de som inte kunde/ hade svårt att få ”vanliga” hyreskontrakt.

I detta arbete såg jag verkligen varierande skick på både hur människor hade det hemma men också vad hyrevärdar tyckte var en bra/ acceptabel nivå på skötseln av fastigheter.

Och både där och i de olika stall jag stått i har jag blivit övertygad om att det bästa sättet för att få folk att ”sköta sig” är att liksom sätta ribban själv som uthyrare/ stallägare.

Jag påstår inte att det alltid hjälper eller att det hjälper till 100 % men sannolikheten ökar markant!

Hyr du ut en nersliten lägenhet där föregående hyresgäst inte städat ordentligt efter sig riskerar du att lägenheten fortsätter att misskötas.

Jag vet inte hur många gånger jag hörde ”det såg ut så här när jag flyttade in” när jag klagade på någons slutstädning inför utflytt.

Samma sak är det i stallet.

Om du som stallägare själv har det stökigt, låter allt möjligt ligga framme, inte städar, sopar osv så kommer en del hyresgäster att göra detsamma.

Det är mycket pinsammare att lämna saker framme om man liksom ser att ordningen i stallet är minutiös men visst…..undantag finns så klart alltid.

Och har man inackorderingar som, trots tillsägelser fortsätter att stöka till på olika vis får man inte, som en del stallägare erkänner att de gör ge upp utan man måste fortsätta att ”tjata” och känna sig besvärlig. Eller så får man helt enkelt stå ut med en oordning man inte vill ha alternativt säga upp personen.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia Wigström

    Var sak på sin plats.
    I vårt stall är vi ett gäng tjejer och vi är alla ordningsamma, det är så skönt att alltid komma till ett snyggt stall där det är ordning.
    Visst händer det att någon glömmer något framme. Men då är det alltid någon av oss andra som lägger tillbaka. Nästa gång kan det ju vara jag som missar.

    Svara
    • Birgitta

      Det låter väldigt trevligt.

      I flera stall jag stått upplever jag att det varit JAG som mest retat mig mest på oordning, städat efter andra, påmint och försökt se till att regler efterlevts. Väldigt energikrävande och tråkigt att behöva hålla på med sådant och påminna om för mig väldigt självklara saker som att sopa efter sig eller ta bort bajs från stallgången innan man rider ut eller från banan innan man åker hem.

      Dessa erfarenheter är tveklöst en stor (den största?) anledning till att jag inte vill ha någon inackordering.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>