Bygga bästa hagen

Det har nu gått lite mer än ett år sedan vi byggde mina hagar och jag kan inte beskriva hur nöjd jag är med dom.

Jag om någon har haft mina hästar i alla möjliga slags hagar; både grus och gräs, små och pyttesmå, leriga och ökentorra….you name it.

De jag har nu är verkligen bästa tänkbara tycker jag; de håller sig torra och lerfria, det finns gräs året runt och gräset är inte jättefrodigt (ja, jag vet att B fick fång ändå….).

Det är verkligen inte alltid man kan välja på vilket slags mark/ yta man kan bygga sina hagar men OM man kan skulle jag utan tvekan välja att bygga dom i en backe/ sluttning.

Även om det egentligen säger sig självt förstod jag inte fullt ut hur enormt fördelaktigt det är med denna lutning på marken och hur mycket det påverkar vattenavrinningen.

Nu hade det funnits hagar på samma mark på Ryhus tidigare men man hade också använt marken bredvid vårt hus till hagar och det kan jag säga inte går att jämföra på samma dag.

Medan allt vatten rinner neråt i mina nuvarande hagar så samlas stora mängder av detsamma på fältet där vårt hus ligger, delvis för att vattnet från backen rinner ner dit!

Så hade jag haft hagar bredvid huset hade de varit med frodiga men också vattensjuka i perioder.

I de hagar jag har nu växer det en blandning av gräs och ogräs, mest ogräs känns det som men det räcker ändå för att fodra 2 hästar rätt mycket och många månader om året.

Jag misstänker dessutom att marken hade blivit mycket hårdare nerbetad om det fanns ännu mer gott gräs och då hade ytan lättare blivit lerig.

Nu håller det ratade ogräset ytan torr(are) och det är till stor nytta på hösten och vintern.

Att ytan per häst är så pass väl tilltagen bidrar så klart också till torra hagar liksom det faktum att mina hästar är förhållandevis stillsamma.

Hade man haft många hästar som dagligen travade och galopperade omkring frekvent hade det slitit sönder marken på ett helt annat sätt; det ser jag bara de få gånger Vicke tar sig en rejäl galopp om det är blött i marken.

Men som sagt; kan ni så bygg där det är kuperat- det är mitt bästa råd för en så torr hage som möjligt.

Fick jag önska något mer skulle det vara lite träd för skugga och skydd för vind och regn men man ska inte gapa över mycket….

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Det ser helt fantastiskt ut !! Bättre kunde det väl inte vara. Välskött.
    Du får väl bygga ett litet vindskydd eller 2 ?!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>