Fråga från en läsare om naturlig hästhållning

Igår fick jag denna kommentar på bloggen:

Detta har inget med dagens inlägg att göra utan det handlar mest om en önskan. Kan inte du göra ett inlägg någon gång om det här med att allt alltid ska vara så naturligt runt hästar och din åsikt i frågan? Jag tycker du ofta har ett nyanserat sätt att se på saker. Vet att du har skrivit om sällskap i hagen och utevistelse förut men jag tänker på hela den här idén med att t.ex. alla hästar alltid mår bäst av att vara oklippt otäckade och på lösdrift och att man är mindre kunnig om hästar om man inte har det så. Eller för den delen att det är katastrof om hästen inte får beta 18 h om dygnet för att den går i en gräsfri hage oavsett anledning till det samt frågan om kraftfoder. 

T.ex. min 28-åring. Han står i ett stall där han och en till häst är dem enda som inte går på lösdrift men han går ute minst 12 h om dygnet I en gigantisk gräshage med sällskap vintertid och dygnet runt så länge det går otäckad förutom när det regnar eller blåser mycket för då fryser han. Ändå blir jag skuldbelagd för detta. Flera i mitt stall har också släppt sina unga och ridbart fånghästar på gräs trots att dem inte klarar det för att dem ska beta. Nu vet jag att det kan finnas flera anledningar att släppa sin fånghäst på bete ändå men när hästen får anfall på anfall och man inte gör något åt saken bara för att. Jag tycker också givetvis inte att hästar ska övertäckas eller att det är dåligt att låta sin häst få äta gräs men jag kan inte hjälpa att ifrågasätta vissa saker när det gått så långt att hästen blir sjuk av ägarens egna idéer (obs! menar inte din situation med B här utan menar rent generellt med unga ridbara hästar som fått flera anfall av gräs).

Som svar till denna läsare vill jag börja med att skriva att ovanstående frågeställningar är väldigt komplexa och att det absolut inte finns ett rätt eller fel sätt utan väldigt många olika lösningar beroende på lika många parametrar.

Och det är väl det korta svaret på kommentaren; att man måste se till individen framför allt.

Om jag ska utveckla detta resonemang så menar jag, för att ta ett exempel, att det som fungerar perfekt för en häst kan fungera halvbra för en annan och uruselt för en tredje.

När man läser hur andra gör eller vad andra tycker måste man utan tvekan ha detta i åtanke och om man tvunget vill ge folk man inte känner råd om hästar man aldrig sett bör både rådgivare och den som får rådet beakta att detta inte kan appliceras rakt av på egentligen någon häst.

Vad gäller en mer ”naturlig hästhållning” med lösdrift och/ eller nästan dygnetruntvistelse i hage menar jag att man inte bara rakt av kan hävda att detta är bättre än tex box och ett fåtal timmar i hagen.

Ska en lösdrift vara bra (enligt mig) måste marken tåla den belastning det innebär och bortsett från att hästarna ska kunna vistas där utan att vada omkring i lera tex så måste gruppsammansättningen fungera. Det går inte an att ha en häst som ständigt bråkar och skadar de andra och inte heller ha någon hunsad stackare som knappt får äta eller känna sig trygg i gruppen.

En annan sak som ofta kopplas samman med en mer naturlig hästhållning är att inte sko hästen och det är samma sak där; funkar för vissa och inte alls för andra beroende bla på hovkvalité och hästens användningsområde. Vicke med sina tunna sulor tex hade knappt kunnat stappla ut ur stallet utan skor, än mindre ridas ut.

Att inte klippa hästen och/ eller inte använda täcken tvistas det också om.

Själv har jag en häst i båda ytterligheterna så att säga; Vicke klipps 2-3 gånger per höst/ vinter och är täckad både inne och ute flera månader om året, den lille klipps inte alls och går utan täcke.

Skulle jag låta bli att klippa Vicke hade han svettats kopiöst och jag hade fått stå med en blöt häst flera timmar varje dag eller behövt att tvätta bort svetten. Han hade troligen också upplevt det jobbigare att arbeta med en så tjock fäll över hela kroppen. Är det att tänka på hästens bästa? Jag tycker inte det.

Avslutningsvis vill jag påstå att mycket vi gör med våra hästar, precis som jag skrev i början inte bara kan fungera dåligt utan halvbra eller optimalt.

Jag tror inte att någon vill använda sig av metoder/ en hästhållning som är dålig men däremot väljer vi ibland det som är ”halvbra” fast det finns det som är optimalt.

Här får vars och ens tex samvete och ekonomi många gånger avgöra; så har jag gjort ibland.

Jag har tex ibland valt stall med sämre hagar för att annat underlättat för mig att ha häst över huvud taget. Det har jag klarat av att leva med.

Andra väljer tex att ha sin häst utan skor för att det fungerar fast hästen troligen hade gått ännu bättre med skor. Det kan de leva med men inte jag. Osv.

Till sist några ord om att döma andra och deras hästhållning, något jag själv gjort mycket genom åren.

Ju äldre jag blivit desto mindre uttalar jag kritik öppet; av flera anledningar.

Dels känner vi som kritiserar sällan till ”hela sanningen” kring whatever och dels fungerar som sagt olika saker olika bra för både människor och djur.

Av samma anledningar bryr jag mig allt mindre om vad folk tycker om min egen hästhållning. Det finns alltid människor som har åsikter om sådant de inte har så mycket eller en rent av felaktig kunskap om.

Ett sätt att slippa andras åsikter är att inte dela med sig av vad som helst på sociala medier men står man inackorderad med hästägare som måste lufta munnen är det så klart svårare.

Angående skribentens kommentar om fånghästar specifikt kommer det ett eget inlägg om detta i veckan.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Alma

    Det är jag som skrev kommentaren igår. Jag vill bara förtydliga att jag inte menar att döma någon som släpper sin fånghäst på bete. Jag insåg att det kanske låter så. Jag menar rent generellt att om hästen inte tål gräs och får flera anfall varje år p.g.a gräset måste man börja fundera på andra lösningar. Jag skulle dock själv aldrig gå fram till någon med fånghäst och säga hur den ska agera utifrån detta för jag vet att det inte hjälper om personen inte är mottaglig för det. Jag menar bara att det inte är rättvist att hästen ska behöva stå hela sommaren i sjukhage/boxvila med smärta för att ägaren tycker att hästen ”ska” beta. Nu vet jag att det här inlägget inte handlar om fånghästar, jag ville mest förtydliga för att ingen ska känna att jag dömer dem. Jag dömer absolut inte ut någon som hästägare i helhet p.g.a detta heller utan man kan väl säga att jag håller inte med i den här frågan.

    Svara
  2. Anna Ask

    Jag är glad att ingen säger åt mig att jag skall leva mer naturligt och springa runt halvnaken i skogen och äta rötter och rå kanin . Jag blir till och med sur när någon säger till mig ”det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>