Träningsfrekvens

En diskussion om dressyrträning jag nyligen deltog i fick mig att fundera över varför jag själv tränar och jag konstaterade att det inte bara handlar om att jag tycker att jag BEHÖVER det, dels för att inte ”hamna på villovägar” och för att utvecklas utan för att jag faktiskt tycker att det himla ROLIGT att träna.

Jag har i långa perioder tränat 2 gånger i veckan vilket ibland kostat många tusen i månaden men jag har ändå tyckt att det har varit värt det och jag hade tex säkert inte kunna uppfylla en (måhända ”onödig”) ungdomsdröm om att rida byten i varje utan dåvarande tränarens frekventa ridhjälp.

När jag har haft unghästar hade jag säkert inte utvecklat dom lika snabbt (och bra) utan tränare då jag vet att jag då ”mesred runt runt i ridhuset” i stället för våga prova en skänkelvikning eller whatever.

Numera är jag tack och lov inte så osäker (och har en välutbildad häst) att jag inte, som förr, nästan kunde få panik om det dröjde för länge mellan träningarna och jag kände att jag verkligen behövde hjälp men det är fortfarande lika KUL!

Och jag har i många år skojat om att jag hade tränat oftare om jag hade haft råd och tränaren kom till mitt ridhus och det står jag fortfarande för.

Då hade det i perioder nog kunnat bli 3 träningar i veckan eller i alla fall 2.

2 frågor till er som tränar:

  1. Är ni nöjda med frekvensen eller hade ni velat träna oftare? Vad sätter begränsningarna? Tiden? Pengarna? Logistiken? Bristen på bra tränare?
  2. Varför tränar ni? Är det enbart för att ”komma vidare” eller tycker ni som jag att det ”bara” är kul? Eller ser ni träningarna som ett nödvändigt ont?

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Nuförtiden tränar jag inte alls, men det är en annan historia. Jag har ju Diva hos C nu och verkligen fått kvitto på att min träning här hemma gett resultat. Jag har ju tränat för samma tränare väldigt länge och ”hör hennes instruktioner i huvudet” när jag rider. För mig är träningen ett sätt att pressa hårdare vilket jag tycker jag slarvar med när jag är själv. På den nivån jag är nu klarar jag definitivt att träna själv, mest traggel med att saker ska sitta. Ska jag snäppa upp måste jag träna. Sen är det urkul att träna tycker jag och jag som mest är ensam i mitt hästeri får en boost. Det som lite hindrar mig är inte pengar utan mecket med att åka iväg då jag är ganska lat. Men det har jag löst genom att ha en ytterligare tränare som kommer hit. Så när jag är igång så tränar jag gärna och ofta. Många häpnar och tycker det är dyrt när jag berättar vad det kostar, men samma människor äter lunch ute varje dag och besöker krogen/restaurang på helgen. Sen får jag ju iaf 2000 av jobbet, vilket underlättar. Äta lunch ute varje dag och middag och lite vin ute på helgen landar lätt i två träningar.

    Svara
    • Birgitta

      Jag förstår dig på alla vis och instämmer i att det i alla fall för en del handlar om prioriteringar.

      Jag tycker också att det med egen häst är viktigare med träning än uteluncher.

      Svara
  2. Anna

    Tränar regelbundet en gång i veckan.
    Hade gärna haft tränares ögon på mig oftare men tiden räcker tyvärr inte till att åka iväg en extra gång.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>