Tjuvridning

Att ingenting förvånar en längre är ett uttryck vi alla slänger oss med ibland och faktiskt stämmer det inte i mitt fall; jag kan fortfarande bli rätt så förvånad över alla konstigheter i tex hästvärlden.

Igår hörde jag om en hopphäst i Skåne som natten mellan söndag och måndag hittades på stallplanen, sadlad men utan träns!

Och nej, det var ingen som hade ramlat av och inte heller glömt hästen på stallgången varifrån den sedan hade smitit ut utan det var någon som hade tagit ut hästen ur stallet, sadlat den med en medhavd sadel (!) och vad som därefter har hänt är höljt i dunkel tills en person som skulle titta till en annan, sjuk, häst hittade det stackars djuret utomhus!

Alltså….vad ska man säga…

Att barn, ungdomar och kanske rent av vuxna då och då fått för sig att rida på beteshästar har man ju hört talas om enstaka gånger genom åren men det här är liksom några steg längre och ännu obehagligare!

Hoppas att det på något vis kommer fram exakt vad som hänt, händelsen på polisanmäld men frågan är om det leder någon vart.

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Helt horribelt. Det som förbryllar mig mest är att de tog sadel (och förmodligen träns) med sig själva…. Personligen hade jag omedelbart satt upp övervakningskameror och haft dessa igång på nätterna. Dvs på insidan av in/utgång till stallet och ridhuset , då filmas inte ”vanligt folk” och såvitt jag förstår inte bryter mot några övervakningsregler. Hoppas detta blir uppklarat för i mina öron ter det sig som att stallet/ridhuset är känt för förövarna.

    Svara
  2. Cia Wigström

    Så arg man blir när man läser detta.
    Hade blivit skogstokig om det var någon av hästarna hos mig.

    Svara
  3. Helena Hille Jardelid

    Konstigt att inte fler har kameror i/vid sina stall. De vi har i stugan (visserligen för inomhusbruk) kostade 750kr st och är riktigt bra. Fast det är klart, många kräver ju Wi-Fi.

    Svara
  4. Marie Sehlin

    Ja jag läste det också. Sicka nötter! Tur att hästen verkade vara ok om än stressad.

    Svara
  5. Sofia Möllerström

    Det är riktigt obehagligt. Tur att det inte hände något med Hedwig.

    Tycker det är tråkigt att så många tror att det är bara att sätta upp övervakningskamera på en ridskola. Det krävs tillstånd till det och det är svårt att få ett sådant tillstånd. Var iaf det tidigare.
    Sen hjälper ju inte en kamera om den inte är kopplad till vaktbolag eller liknande. Är personerna maskerade så kan polisen ändå inte göra något.

    Svara
  6. Birgitta

    Så här står det på Facebook:

    Natten mellan lördag och söndag var vi med om en otroligt obehaglig och märklig sak. Hera hade varit dålig i magen och Camilla och jag var därför ute på Vellinge Ridcenter vid 02:30 för att titta till henne. Allt var bra och vi satte oss i bilen. När vi kör runt hörnet vid stallet står det en häst rakt framför oss på stallplanen. Livrädd, superstressad och sadlad men inget träns. Vi hoppar ur bilen, jag springer och hämtar ett grimskaft och lyckas få tag på hästen som vi ställer i en av sjukhagarna. Det visar sig vara en av ridskolans hästar som någon galning alltså plockat ut ur boxen, sadlat och tagit ut ur stallet mitt i natten. I ett av ridhusen var ljuset avstängt och ett par dörrar stod öppna som annars alltid är stängda. Förmodligen har de som tagit ut hästen hört oss komma, lämnat hästen i ridhuset och stuckit iväg. Sadeln (Equipe Performance från 2005) hör inte till anläggningen så den måste de haft med sig. Ska man tro längden på stigbyglarna är det en vuxen som ridit. Det här måste ha hänt mellan 00:15 (sommartid) då vi också var där och 03:00 (vintertid).

    Svara
  7. Anna Ask

    Om jag hade haft häst så skulle jag velat ha stallet låst på nätterna. Kanske inte om man inte bor som ni möjligen men definitivt på en ridskola eller annan större anläggning nära stan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>