Storleken HAR betydelse

Jag har alltid föredragit ”större” hästar (+170 cm) vilket jag verkligen inte behöver som ryttare eftersom jag inte är så lång själv (167 cm).

Och på den tiden jag ägde Heron (172), Décima (170) och även i början med Vicke (173) så var det många som liksom reagerade på storleken, kommenterade den. Det var inte sååå vanligt med +170 hästar när jag köpte min första häst och om inte annat märktes det på de täcken som såldes i vanliga ridsportbutiker. Utbudet av 155-täcken var minimalt och Heron gick i början i 145-täcken eftersom det var det jag hittade.

Idag, när jag letar häst konstaterar jag att det i alla fall bland de hästar jag söker (fina dressyrhästar 6-8 år) verkligen vimlar av +170-hästar.

Jag upplever att de är i majoritet och det är lite ödets ironi eftersom jag nu heller vill ha en lite mindre häst (runt 165-168 cm) men de är inte så många.

Givetvis fattar jag att inte alla hästar som ”produceras” i Sverige idag är över 170 centimeter men som jag skrev ovan, min känsla är definitivt att mängden har ökat.

39 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna Ask

  Ja jag minns att på 90-talet hade vi en häst i stallet som var 170+ och det tyckte vi alla var gigantiskt.

  Jag tycker att en lite mer ”stadig” häst på omkring 165 är den allra bästa storleken.

  Svara
 2. Minstral

  Jo det vimlar av dem för folk vill inte ha dem, större skadehistorik, bökigare att hantera mm. Jag känner en hel del i dressyrvärlden och det som är hetast är 165, så väldigt svårt att hitta hästar i den storleken.

  Svara
  • Minstral

   Läste nyss lite på Hippson om en som fört lite statistik och 166 är fortfarande medelhöjd, har inte förändrats sedan 2007.

   Svara
 3. Ann

  De flesta som har lite koll anser att en bra häst har ingen färg, och ingen storlek. (Förrän det börjar dra iväg åt något absurt så klart).
  Självklart tackar inte en normalstor skicklig ryttare nej till en 175-häst om den är fin, frisk, arbetsvillig och lättriden. Det är helt enkelt svårt nog att hitta en bra häst, så börjar man tjafsa om färg och centimetrar hit och dit så får man ännu svårare.

  Svara
  • Anna Ask

   Nej är man ute efter en sporthäst spelar säkert inte storleken lika stor roll, jag som mer gillar hobbyridning däremot tycker att en lite mindre häst som är bekväm att sitta på är mer attraktivt än en stor med stora kliv. Skulle nog dra mig för att krångla mig upp på en häst som var 1,75 eller större för en barbackatur i skogen till exempel. Däremot håller jag med om att de stora hästarna ofta är väldigt tjusiga på en dressyrbana.

   Svara
   • Ann

    Exakt Anna, så är det nog. Och ska man ha mer enbart en hobbyhäst kanske det räcker med att den är frisk och trevlig. Ska man ha en kompis inkl. tävlingshäst (som jag) så ska den både vara frisk, supersnäll, arbetsvillig, ha bra gångarter, lätthet för det svåra, bla bla bla, så då blir storleken mycket underordnad.

    Svara
   • Ann

    Menar du mig? Det finns många som är skickligare. Många som är mindre skickliga, och sen en massa likartade ryttare som jag. 🙂

    Svara
 4. Ann

  Tillägg: Visst, står en 165 centimeters kvinna med två EXAKT lika bra hästar framför sig, varav den ena är 165 och den andra 175 så kanske hon väljer 165.
  Men å andra sidan, som någon jag känner just sa … en stor häst kommer in på banan och ”äger den” på ett annat vis en vad en liten häst gör.

  Svara
  • Minstral

   Ann, du får be någon som kan ”internet” att hjälpa dig. Orkar inte ha skola för ”dummies”.

   Svara
   • Ann

    Jag är tämligen digital rent generellt, och en hejjare på att söka ;). Men hittade verkligen inte detta Jag trodde – eftersom du hänvisade till fakta du följer – att det var enkelt för dig. Men jag har nu mailat till SWB och efterfrågat länk till deras unghäststatistik.

    Svara
 5. Birgitta

  Om jag får gissa/ spekulera så spelar storleken ”uppåt” mindre och mindre roll ju skickligare man är, dels av de skäl Ann anger och dels för att man som skicklig ryttare klarar av att rida ”alla” hästar bra oaktat storlek.

  Om vi talar skadebenägenhet och svårhanterlighet skulle jag personligen först börja tveka när vi snackar om hästar som är runt 176-180 cm och det har då inte bara med höjden att göra så att säga utan hur hela hästen är byggd.

  Däremot kan det vara svårt att inhysa stora hästar i alla stall, mitt eget tex är dels lågt i tak dels har en mikroskopisk dörröppning. Samma vad gäller släp.

  Men jag TROR att aveln går mot större hästar eller har gjort i alla fall och så vida man inte själv är under 160 cm tror jag få tävlingsryttare i dressyr vill ha en häst mindre än 160-162 cm?

  Svara
  • Alma

   Sen så beror det på vad man är van vid också. Man kan vara en skicklig ryttare men vara van vid att rida mindre hästar eller hästar som kanske inte har så mycket steg etc. Då kan det vara svårt att få till balansen när hästen plötsligt tar så stora kliv. Det finns exempelvis vuxna som hittat en viss mindre ras dem gillar, kanske arab, welsh etc. som dem har oavsett om dem tävlar eller inte för att dem gillar dem. För min del beror det dels på att jag inte är van vid större steg och dels på hjärnspöken att jag inte gillar större hästar just nu. Jag har ridit mycket och länge men jag har på vägen varit med om en del händelser som gjort mig nojig och då känns det lättare om jag har närmare till marken. Det är något som sitter i huvudet på mig och det är något jag försöker jobba med men det är något jag tror är vanligare än man tror även hos skickliga ryttare.

   Jag tror det där med storlek delvis har med status att göra. I alla fall tror jag att det blivit så bland ungdomar och unga vuxna och att det är en del i varför aveln går mot större hästar.

   Svara
  • Minstral

   Jag ser tvärtom att aveln går mot mindre hästar. 80-talets mastodonthästar verkar vara ett minne blott. Jag kollar främst på treårs och breeders. Var har du din ”fakta” från?

   Svara
   • Birgitta

    Nej, jag har aldrig utgett mig för att ha FAKTA utan som jag skrev så är det en KÄNSLA att antalet stora hästar har ökat över tid, i alla fall i den kategori jag söker.

    Om vi tittar på ”alla halvblod i hela Sverige” är det mycket möjligt att hästar under 170 är i klar majoritet.

    Svara
    • Minstral

     Men hur får du då det till att hästarna blir större? Finns ju inget som pekar mot det när man tittar på treårs och breeders statistik. Att fler stora hästar ligger ute tolkar jag som att man vill bli av med dem. Men det är en gissning, jag följer unghäst- och breedersutvecklingen och gissar inte rakt av. Oftast säljer man det man inte vill ha ‍♀️

     Svara
     • Birgitta

      Jag skriver att bland de hästar JAG tittar på för köp är stora hästar i majoritet och det grundar jag på de annonser jag läser.

      Nu ska det sägas att jag BARA tittar på annonser där hästarna kostar minst 200.000 – hur stora billigare hästar är låter jag vara osagt. Jag skriver bara om det som jag själv ser.

     • Ann

      Annika: Lite OT, men jag har sökt efter SWA:s statistik både nu och tidigare då jag undrat saker. Jag kan bara inte hitta det. Annat än föl- och betäckningsstatistik. Du verkar ha hittat statistik från unghästtester, kan inte du skicka länk eller säga VAR jag kan hitta det?

 6. Ann

  Jag har ägt ett 15-tal hästar. Min nuvarande 6-åring är störst med 175 cm. Han är den mest lättridna av dem. Lite att sitta på i traven, men lätt i handen, så lätt för hjälperna och lätt att hantera. Den enda gången han känns stor är när man står stilla bredvid. Han är så klart bara ett exempel, men jag tror nog min ”tyngsta” häst var den som var 153.

  Svara
 7. Minstral

  Fast det är ju lite så att du bara killgissar (även Ann). Du brukar själv vara snabb med att skriva ”hur långt är ett snöre” och liknande. Jag har svårt att basera fakta på gissningar men fakta är att hästarna inte blir större. Min gissning är att ingen vill ha bry med dessa jätteindivider för det krävs massor med pengar till vetvård. Jag tror inte dessa individer är för hobbyryttare som du och jag.

  Svara
  • Birgitta

   Men snälla Annika läs vad jag skriver; jag killgissar inte utan i det segmentet av annonser som jag läser på Hästnet och Ridehesten, hästar som är 6-8 år och kostar över 200.000 är hästar över 170 cm i majoritet JUST NU. Hur det var innan sommaren vet jag ej, ej heller bakåt i tiden. Men det är så det ser ut nu.

   Svara
   • Minstral

    Men du killgissar visst, finns inget som tyder på att större hästar är mer attraktiva.

    Svara
    • Birgitta

     Jag har aldrig påstått att de är mer attraktiva, jag påstår däremot att de är i MAJORITET just nu i det segmentet där jag söker!

     Att något är attraktivt och att det förekommer i mängd KAN gå hand i hand men verkligen inte alltid.

     Svara
   • Minstral

    Och återigen igen är ditt påstående lika jämförbart med ”hur långt är ett snöre”, typ lika genomtänkt och helt värdelöst på alla vis om man vill jämföra.

    Svara
    • Birgitta

     Jag får nog ”rest my case” här för jag får en känsla av att vi missförstår varandra och bara pratar runt samma sak om och om igen.

     Det enda jag har påstått är att det finns många +170 hästar bland de hästar JAG söker (inte bland alla hästar i hela Sverige) och det kan man lätt kolla om man går in på Ridehesten eller Hästnet. Där är det fler +170 hästar än hästar mellan 160-170 cm JUST NU.

     Varför dessa stora hästar är till salu, om det beror på att ”få vill ha dom” (din teori) eller att aveln helt enkelt har gått mot större hästar eller någon annan orsak låter jag vara osagt.

     Svara
     • Minstral

      När och om man harcwn seriös blogg vill jag inte läsa om ”hur långt är ett snöre” vilket dina inlägg ofta är. Du gissar och raljerar på andra sidor. När det gäller höjd verkar du ha noll koll. Men även din egen karriär, du kommer inte nå längre med en ny häst eftersom begränsningen ligger hos dig, inte hos hästen. Du har en häst som har mer kapacitet än du kan hantera. Var ödmjuk ‍♀️

  • Ann

   Jag gissade inte. Jag gav bara ett personligt exempel där jag därtill skrev att det ”bara var ETT exempel”. Jag TROR också att mindre hästar är mer hållbara. Jag TROR också att mindre hästar generellt är lättare att rida för mindre ryttare (normalstora kvinnor). Jag ANSER dock att de flesta kunniga som letar häst med lite mer begåvning inte har storleken som mesta prio. De/vi inser att det är så pass svårt att hitta rätt häst till överkomligt pris att temperament och arbetsvilja, aktuell hälsostatus, lätthet för det svåra och gångarter går före.

   Svara
 8. Minstral

  Jag googlade och fick upp en rapport från en som gjort en undersökning. Annars ligger det på SWB hemsida unghästtester.

  Svara
  • Ann

   Annika, det är där jag sökt. Men hittar ingen statistik. Kan inte du ge en länk, för du verkar ju ha hittat det.

   Svara
 9. Anonym

  Minstral: Jag undrar varför du läser Birgittas blogg när du ofta skriver rent elaka saker?
  Jag läser bloggen för att jag tycker om den, du verkar göra det för att få spy galla.
  Sedan förstår jag inte dig Birgitta som låter Annika härja här och dessutom svarar henne. Jag vet att frågan varit uppe tidigare och tycker precis som då att du ska radera hennes kommentarer. Och vet fler som skrivit samma.

  Svara
   • Anonym Karin

    Vet inte vad det spelar för roll för dig vad jag heter; du heter förmodligen inte Minstral?

    Du verkar vara en mycket elak och olycklig människa som sprider gift på nätet. Inte ödmjuk alls.

    Svara
    • Minstral

     Du vet inte ett skit om mig! Jag vet precis vem du är och du ska INTE sitta och analysera mig över nätet, annars kan vi ju dra upp dina skelett ur garderoben!

     Svara
 10. Ann

  Men Annika! Vad fan?! Det var ju ett extremt otrevligt inlägg och slag under bältet! Varför i ett sådant personligt påhopp om något helt annat i en för övrigt harmlös storleksdiskussion? Jag tycker Birgitta varit enbart trevlig mot dig i både denna och andra frågor.

  Svara
 11. Ann

  För övrigt får man gissa om man skriver ”tror”, ”tycker”, ”upplever” etc. Det har inget alls med uttrycket ”Hur långt är ett snöre” att göra.
  Men att påstå sig ha fakta utan att kunna visa på denna påstådda fakta känns mindre okey. Då ska man bannemig inte vråla så högt.
  Är lätt upprörd …

  Svara
 12. Birgitta

  Minstral:

  Jag är måhända dum som svarar dig, dessutom på en kommentar som gjorde mig ledsen men men….

  Vad gäller ”seriös blogg” har jag aldrig påstått mig ha en sådan och vem ska förresten bedöma om en blogg är seriös eller inte?

  Vad DU eller någon annan vill läsa om på MIN blogg kan ni bara ÖNSKA, sedan väljer jag vad jag vill skriva om och ni väljer om ni vill läsa.

  Jag vet inte riktigt vad du vill ha sagt med dina ord om min ”karriär” (ditt ordval) men om jag når lika långt med en ny häst som med Vicke så kommer jag att vara mer än nöjd då jag aldrig tidigare haft/ med andas hjälp lyckats utbilda en häst så högt.

  Tyvärr har ingen (ännu?) lyckats stoppa åldrande hos varken människor eller djur och det är INTE en killgissning av hästar sjunker i värde efter en viss ålder.

  Jag har dessvärre inte obegränsade ekonomiska tillgångar varför de pengar jag kan få när jag säljer Vicke behövs för att kunna köpa en yngre efterträdare.

  Svara
  • Minstral

   Nä det var riktigt dumt skrivet av mig, förlåt! Jag menade det egentligen inte heller, jag far iväg i min iver att bevisa att jag har ”rätt”. Jobbar på det tsm med min psykiater, jag är ofta plumpt rättfram, även på jobbet. Där emellan är jag en hyfsat trevlig person.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>