Flexibla hästförsäkringar

Läser detta debattinlägg av många gånger kloka Anna Hassö i Ridsport.

Och jag instämmer i mycket, det är vettiga tankar som förs fram men tyvärr tror jag att det skulle vara väldigt svårt att realisera hennes förslag.

Till att börja med är frågan vad som är ”bra hästhållning” menar jag, extremt komplex.

Lika dåliga som ”grusrutor” är lika dåligt är det att ha sin häst i en enorm men fullkomligt ler-indränkt hage där hästen är ute nästan dygnet runt men utan ordentligt med mat och i näst intill alla väder. För det finns även den typen av hästägare; de som ska ha hästarna ”ute” in absurdum men som saknar vettig hagmark och kanske också tillräcklig ekonomi för att fodra så mycket som det ibland krävs vid tex dåligt väder.

Jag ser på nätet hur en del bror Duktig nästan tävlar i vem som har sin häst ute längst/ mest men har också sett hagar där jag inte skulle låta min häst gå in och vända pga underlaget.

Så allt handlar inte om storleken på hagen eller antalet timmar där, inte heller om man rider ute eller inne x gånger i veckan.

Man kan givetvis rida totalt olämpligt överallt ; det är inte plats-relaterat.

Och vem ska avgöra vem som bör ha en viss premie utifrån whatever?

Jag tror att EN väg att gå mot bättre hästhållning och därigenom förhoppningsvis mindre skador på hästarna = lägre/ ej fortsatt ökade försäkringspremier är att utbilda så många man kan nå och verkligen på alla plan försöka promota sådant som vetenskapligt bevisat gynnar hästars välfärd.

När stora influensers kan leva på att vara levande reklampelare FAST de har tex har sin häst i ”grusruta”, ensammma, ett fåtal timmar per dag och utan att nästan någon reagerar utan tvärtom ”hyllas” (måhända mest av okunniga barn och ungdomar? fast det är ju de man bör försöka nå) då är något fundamentalt fel!

För övrigt är det här med felaktig/ konstig/ för hästar icke-optimal hästhållning något som har funnits i alla tider och inte bara nu, bland alla kategorier av hästfolk.

Jag har ibland på bloggen berättat om hur det tex gick till när jag köpte min första häst för över 30 år sedan.

Jag hade häst på en stor ridskola med över 20 privathästar- vi hade EN hage! Men det gjorde inget för de enda som ville nyttja denna var jag och Lars Swärd, dåvarande mkt skicklig galopp och hinderhäst-tränare, en riktig hästkarl! Så vi delade hagen så jag hade den på förmiddagen och han på eftermiddagen!

Detta ändrades ”givetvis” efter x tid och sedan gick alla hästar i hage (det byggdes fler) men vissa bara 2 h/ dag i många år och tills jag flyttade därifrån.

Det ingick även 5 kilo havre i stallhyran och 7 kg hö. De flesta hästarna åt 3-4,5 kg havre och ingen köpte till mer hö.

Man rökte till häst, behövde ej ha hjälm och många, många andra saker som dagens hästmänniskor knappt tror är sant.

Men detta pågick för 35 år sedan och på en välrenommerad ridskola med en mkt, mkt känd och enormt skicklig ridskolechef (svårklassryttare).

Även idag finns det kändisryttare, svårklassryttare osv som tycker att några få timmar i en grusruta är fullt tillräckligt.

Så ingenting har egentligen ändrats, det finns och har alltid funnits olika sätt att handha hästar, vissa utmärkta, anda usla och allt däremellan.

Att försäkringspremierna bara blir dyrare och dyrare tror jag beror på väldigt många olika faktorer; forskning kring hästar, bättre mediciner och diagnosticeringsapparatur bla bla bla men absolut också det Anna Hassö tar upp. Hur det sedan ska lösas har jag inget svar på men tycker det är jättebra att hon lyfter frågan och förhoppningsvis har satt stenen i rullning.

28 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria

  Ja, jag tror att tanken är bra. Men rimligtvis borde lönen till den som ska gå igenom och värdera alla uppgifter hästägaren lämnar, vilket borde ta ett tag, äta upp eventuell vinst. Och hur gör man med kontrollen? Om alla uppger att man har sin häst i en två hektar hage och ger 13 kg grovfoder för att få låg premie, vem ska se om det stämmer? Och över hela Sverige inklusive en by i norra Norrlands inland, fem timmar från närmsta järnvägspunkt.

  Och vad som är bra hästhållning varierar i mode och från häst till häst. Många hästar mår bra av att gå med kompis och ha mycket utevistelse, förutom i extremväder. Nästa fixar inte kompisar i hage och skakar vid duggregn ute i hagen. Spruta förebyggande i leder, är alla överens om att det är bra hästhållning?

  Nja, bra idé, men inte i realiteten kanske? Nu ger ju sig allt fler kändisar in i försäkringsbranschen och nya bolag bildas, det kanske visar sig ha med det att göra, eller inte.

  Gör gärna tillägget att utifrån hur AH tidigare beskriver sin hästhållning i pressen är hon ett föredöme och jag kan mycket väl förstå att hon är trött/irriterad/förbannad osv på att betala dyra försäkringspremier på sina hästar, för att jämka upp för folk som inte har en bra hästhållning och får sjuka hästar därav. Sedan kan man så klart ha sjuka hästar ändå.

  Men, jag tror kanske att det problemet behöver angripas från ett annat håll. Vi har en tämligen helt tandlös hästvälfärdslag som bara ger luddiga rekommendationer. Tex att hästen ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter i hagen. Trots det finns det hur mycket (främst bättre dressyrryttare) här i krokarna som helst som som fortsätter ha en frimärkshage med någon timmes utevistelse, som stallet ska dela på. I bästa fall. Jo, hästen kan säkert ta ett stillastående galoppsprång, men är det det som avses i lagen? Det behövs hagmått, precis som det finns specifika takhöjdsmått. Och dessa mått ska precis som den ibland absurda takhöjden vara på millimetern minimum. Sedan är det jättesvårt att lagstifta om utevistelsetid, jag förstår det, för alla hästar är olika, importer utan hagvana behöver vänjas in osv. Personligen tycker jag att åtminstone fyra timmar borde vara ett minimum, med undantag för rejäla oväder, hård blåst, sjukdom osv. Och sedan får de som vill ha hästen ute kortare på regelbunden basis, tex importinvänjning, ansöka om dispens hos någon myndighet. Men återigen, vem ska kontrollera det och bevilja det? Och det är så klart lätt vid ett tillsynsbesök och säga att just idag är en tillfällighet.

  Det är svårt med hästvälfärd, för det finns så mycket tycke och smak och inga tvingande linjer, ja förutom takhöjd då. Och alla hästar är olika och behöver behandlas olika i perioder. Men det är det slentrianmässiga som måste nypas åt, på något sätt.

  Men några saker borde gå att lagstifta om:

  Minimimått på hage
  Utevistelse. Okej att man sätter lågt, typ två timmar (med undantag för sjukdom, hårt väder osv, men även två timmar är en förbättring för många djur)
  Längsta skoning-/verkningsfrekvens
  Tandläkarbesök på, ja, jag vet inte, årlig, tvåårig basis
  Något mer?

  Det är svårt. Sedan kan man naturligtvis diskutera vem som har värst och vem som behöver nypas åt först, kändisdressyrryttaren med frimärkshage och inte daglig utevistelse eller de hästar som går på ”lösdrift” i någon skog någonstans och får sköta sig själva. Även om daglig tillsyn är ett måste.

  Svårt sa Bill, svårt sa Bull. Men jag fattar vad AHs inlägg kommer ifrån. Tror jag. Eller så är jag helt ute och cyklar. Det är inte kul att behöva betala för andras dumheter. Har man många hästar blir det mångas dumheter som ska täckas upp med föräkringspremierna.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer i allt.

   I teorin är det jättekloka idéer men realiteten kommer att sätta käppar i hjulet annat än att det eventuellt blir någon liten förändring.

   Att börja titta på mängden stråfoder eller timmar i hagen är helt enkelt omöjligt (att kontrollera) och kan dessutom skilja massor över tid.

   Jag har tex inte mina hästar ute samma antal timmar varje dag året runt och ger inte heller samma mängd foder.

   Dessutom är det som du skriver lätt att ”fiffla” om man vill och om man mot förmodan skulle få ett oanmält besök för inspektion av whatever.

   Just att det finns så mycket tycke och smak hos häst och stallägare OCH att hästar faktisk ÄR individer med olika behov/ preferenser bla bla bla gör det ohyggligt problematiskt med precis allt som borde kontrolleras utom möjligen hagens exakta storlek.

   Men antal timmar i hagen, hur ofta man skor osv….allt kan den påhittige komma undan och tro mig det där med hagvistelse har jag redan BEVIS för inte fungerar så som bestämmelserna anger (kunna röra sig i sina naturliga gångarter varje dag tex….).

   När man sedan knappt får något straff för grovt djurplågeri undrar jag hur mycket möda som skulle läggas på att kontrollera att allt du anger efterlevs.

   Det skulle kosta försäkringsbolagen multum att verkligen kontrollera allt och vad skulle inte det kosta?

   Nej, jag håller som sagt om vartenda ord du skrivit men att man skulle genomföra genomgripande förändringar i försäkringarna bedömer jag i dagsläget som näst intill ogörbart.

   Svara
  • Alma

   Nej, det blir nog svårt eftersom alla hästar är olika. Min egen häst exempelvis äter jättelångsamt och blir liksom ”mätt” (om man nu kan säga så när det gäller hästar) och äter därför MAX tre kg grovfoder på 12 timmar trots att han just nu har säkert 6kg (fri tillgång) i sin box på natten. Han tar en tugga ställer sig och sover tar en tugga igen, vaktar kompisen o.s.v. Då känns det ganska orimligt att jag skulle få högre premier för att jag inte ger min häst 13 kg grovfoder när han äter absolut MAX 6kg/dygn och definitivt får sin tuggtid (går i en jättestor gräshage från tidig morgon till sen kväll samt har som sagt flera kg hö kvar över varje morgon) samt är i gott hull. Däremot tror jag att vi måste arbeta för bättre hagar och mer grovfoder/ mindre kraftfoder generellt men jag tror inte att detta görs genom att missgynna enskilda hästägare som säkerligen redan tycker mycket om och försöker få till det för sin häst även om det inte alltid blir optimalt. Jag tror att debatten måste ligga på ett generellt plan och med tiden kommer allt fler hästägare ändra åsikt.

   Det jag tycker att man kan göra är att belöna/bestraffa hästägare friska/skadade som tillkommit av ridning. Rider man sönder sin häst så att den får mycket allvarliga skador beror det enligt min erfarenhet antingen på ett misstag vid något/några få tillfällen eller att man under lång tid inte varit uppmärksam/struntat i om hästen är fräsch eller inte och det är något man bör ha koll på att man måste ta hänsyn till innan man skaffar häst och därav tycker jag att man kan belöna/bestraffa det även om vi alla hästmänniskor säkerligen har gjort misstag och åsamkat skador på våra hästar.

   Svara
   • Birgitta

    Det svåra är att det oftast är ohyggligt svårt och ibland rent av omöjligt att säkert veta/ bevisa av vad en häst blivit halt. Det ska vara om det finns ögonvittnen till en omedelbar skada….

    Annars kan en häst lika väl vricka sig i hagen som när man rider för att ta det som ett exempel, eller få en senskada eller massor av andra sorters skador.

    Svara
    • Alma

     Handlar det om mindre hältor eller akuta skador är det givetvis väldigt svårt att bevisa. Det jag syftar på är snarare när det är hästägarens/ryttarens behandling/icke behandling av hästen som orsakat skadan. Exempelvis skrev jag en gång här om min mammas ponny som under en tid som hon var utlånad fick 47 inflammationer i lederna. Sådana skador får inte en häst som bara går i hagen utan det har antagligen handlat om att hon vrickade sig och ryttarna fortsatte rida precis som de ville.

     Likaså när det gäller senskador. En akut senskada kan absolut uppstå i hagen men en senskada som uppstår långsamt som konsekvens av långvarig överbelastning vilket är vanligt uppstår antingen genom att hästen har haft ont i en annan del av kroppen eller för att man har överbelastat den för mycket när man rider. Därav anser jag att det är det och möjligtvis storleken/kvaliteten på hage som skulle kunna kontrolleras av försäkringsbolag även om jag förstår att även detta är svårt att genomföra.

     Svara
     • Birgitta

      Här har vi ännu en sak som jag tror kan vara ohyggligt svårt att bedöma OBJEKTIVT om man tex skulle anpassa försäkringspremien efter olika kriterier i ett stall; hagens ”beskaffenhet”.

      Att mäta en hage är lätt, att bedöma hur stabilt staketet och strömmen fungerar är också hyfsat lätt men vad gäller underlaget kan man verkligen ha vitt skilda åsikter kring vad som är ett godtagbart sådant, framför allt på hösten och vintern.

      Jag har i alla år varit nästan maniskt petig med just underlaget och valde tex en vinter att under en kortare period ha Vicke i en sjukhage (!!!) med helt slätt underlag fast han inte var sjuk eftersom alla andra hagar var fulla av is, fastfruset ”knöggel” osv och jag bedömde skaderisken som enorm. Andra gjorde inte alls samma bedömning….

      Jag har även sett hagar med så djup lera och utan en kvadratmeter bättre yta någonstans att jag inte heller där hade vågat släppa in Vicke ens för en timmes vistelse. En person hade sina hästar i den hagen i månader….

 2. Anna Ask

  Ja det blir ju omöjligt att kontrollera. Det enda rimliga jag kan komma på är att belöna ägare vars hästar håller sig friska med lägre premier, och det antar jag redan görs?

  Svara
  • Karoline

   Fast just skaderisken är ju ett stort argument för att ha hästarna ensamma i mindre hagar och kortare hagtid. Jag är inte emot lägre premier i sig, dock generera det kanske mer att man inte uppsöker veterinär i lika stor utsträckning mer än vad det genererar välfärd för hästarna.

   Svara
  • Frida

   Till viss del görs det väl men ser en fara med det i att folk väljer bort veterinärvård för att inte riskera en högre kostnad eller ”sämre försäkring” och i större utsträckning väljer alternativ vård. Det blir en djurskyddsfråga om folk inte vågar använda sina försäkringar. Det enda jag skulle kunna tänka mig funka är om man t ex får lägre premie om man lämnar in journal på vetcheck som är ua en gång per år eller att man bevisar att man jobbat förebyggande på ngt sätt men tror det är alldeles för svårt att styra upp, hästhållning är inte så enkelt och hästar är individer som mår bra av olika saker även om det så klart finns vissa saker som är uttalat dåliga så som dåligt foder, dålig skötsel men då är det ju inte en fråga för försäkringsbolagen längre utan för Länsstyrelsen.

   Svara
 3. Alma

  Något jag tycker du sätter fingret på här som visserligen inte har med försäkringspremier att göra men som är viktigt att poängtera är det här med att det faktiskt alltid har funnits dålig hästhållning och att det t.o.m kanske var vanligare förr. Man ser ofta folk på sociala medier skriva ”förr gick alltid hästarna i stora hagar och fick enbart grovfoder” etc. ofta i samband med att man skuldbelägger vissa personer/grupper för deras hästhållning (som säkerligen inte är optimal men det märks att dem försöker). Givetvis var det inte nödvändigtvis bättre förr. Min mamma hade häst i 45 år. I många år hos gammeldags bönder i Småland. Hon vittnar om att när hon började på ridskola gick ridskolehästarna ut på sommarbete varje sommar och gick ut på lördagar. Annars stod dem inne i sina spiltor när dem inte reds trots att flera av dem var krubbitare och var allmänt aggressiva. När hon sedan hade häst på dessa gammeldags bondgårdar stod böndernas kallblod inne dygnet runt i sina spiltor förutom på sommarbetet. Periodvis arbetade dem på dagarna men det fanns också perioder på ibland flera månader då dem enbart stod i sina spiltor. Angående hur dem sköttes i övrigt säger min kära mamma att ”dem slängde till dem lite hö då och då”. Privathästarna på gårdarna gick på ”sommarbete” i hagar med skog och äng på flera kilometer från ca mars-november (stödfodrades självklart vid behov). Resten av tiden hade de oftast en stor hage som de gick i själva på dagarna och sen stod dem i spilta eller box (oftast spilta då det inte fanns så många boxar och boxarna var väldigt små). Mina mammas första häst (och senare dennes föl) är jag helt säker på levde ett jättebra liv trots spilta och små boxar samt ett ”sommarbete” som idag inte skulle varit lagligt p.g.a ingen ligghall men efter att ha hört min mamma prata om hur livet såg ut för ridskolehästarna och för böndernas hästar förr är jag helt säker på att även hästar som står i grusruta eller lerhagar lever ett betydligt bättre och mer stimulerande liv än vad majoriteten av hästarna gjorde förr. Jag vill tillägga att min mamma är inte jättegammal så det här handlar inte om för jättelänge sedan utan det handlar om tider som de flesta av oss anser är rätt så modern

  Svara
  • Frida

   Nej det var verkligen inte bara bättre förr. Utevistelse, spiltor, utrustning som inte passade ffa sadlar, 4 kg havre till en häst som står i spilta 23 timmar om dygnet, hovslagare som raspade lite på rutin, listan kan göras lång. Vissa saker var säkert bättre men tror egentligen det handlar om att man ser tillbaka och tycker det var enklare, nostalgin lägger gärna ett rosa skimmer över saker och ting.

   Svara
   • Alma

    Visst var det hemskt. Det som möjligtvis var bättre enligt min erfarenhet i alla fall var kanske att färre hade tillgång till ridhus/paddock och därför tvingades rida i skog och mark, jag tror att färre hästar var vandringspokaler då i.o.m att möjligheten att skaffa häst var mindre och pressen på hästarna var mindre. De ägare som verkligen tog hand om sina hästar på ett bra sätt var antagligen verkligen intresserade av hela hästen och hade den som en kompis mer än ett ridredskap eftersom man i alla fall i gamla bondstall fick ta hand om väldigt mycket själv från början, man tvingades spendera mycket tid med hästen och därmed skapa ett band till den. Med det sagt är det inte fel att ha häst för att rida men för att ha en god hästhållning måste man se hela hästen och tycka om den även som individ enligt mig.

    Dessa bitar är dock inte hela hästhållningen och långt ifrån majoriteten av hästägarna förr och de normer som rådde var fruktansvärda trots att det såklart fanns de som skötte sina hästar jättebra. En häst som står i en spilta 23 timmar/dygn kan inte må bra även om den inte visar det.

    Svara
    • Birgitta

     Jag har ingen statistik att luta mig emot men inbillar mig att det idag är lättare att köpa häst än för…säg 40-50 år sedan.

     Ridsporten har blivit större på gott och ont, det finns många fler inackorderingsstall och ridhus vilket möjliggör för flera hobbyryttare att skaffa häst trots ibland väldigt begränsade kunskaper.

     Samma med barn och ungdomar som idag kan få en ponny/ häst av föräldrar som inte kan ett dugg om detta djurslag.

     Mycket HAR ändå blivit bättre och MÖJLIGHETEN att inhämta kunskap har blivit större men tyvärr utnyttjas den inte alltid.

     Svara
 4. Alma

  Jag håller verkligen med dig om att vi måste lagstifta mer angående dagtid, storlek på hagar samt hur djup/mycket lera det får vara i en hage. Jag tror inte att hästarna lider om dem står inne en dag per månad p.g.a känslighet för vädret men tyvärr finns det dem som i regel inte släpper ut sina hästar alls. Jag har tyvärr stött på två galopphästar i fullkondition på 3 år som inte hade fått gå i hage på flera år. Den ena vävde jättemycket och den andra började kasta sig mot väggarna när hon fick boxvila. Båda var JÄTTE stressade. Det tillsammans med en annan händelse tillhör nog bland det värsta jag sett i hästvärlden. Det borde gå att göra undantag i lagen för hästar som måste vänjas vid hage. Under tiden dem vänjs kanske man istället kan rasta dem med valfri metod x antal gånger per dag och gärna en längre stund. En sådan lag finns ju för hundar, varför inte för hästar som av någon anledning inte får gå ut? Givetvis går det inte att rasta dem vid strikt boxvila men om dem t.ex. står inne för att dem ännu inte vant sig vid att gå i hage eller om dem har en skada men ändå kan gå ut på korta promenader etc.

  Svara
  • Alma

   Detta var alltså ett svar på Marias kommentar som hamnade lite fel. Jag har kopierat och svarat Maria under hennes kommentar så kommentaren ovan är bara att strunta i.

   Svara
  • Birgitta

   Usch så ledsen man blir när man läser sådant.

   Men det kan vara ett helvete att vänja hästar vid hage även om det är en promille av alla hästar det gäller.

   Vi hade ett fullblod (fd galoppör) i stallet som staketvandrade som en dåre. Man led bara av att titta på honom. Han vandrade upp djupa diken runt hagen.

   Just den hästen stod hur bra som helst i box och frågan är om det inte hade varit bättre att INTE släppa ut den innan man hittade en annan stallplats där det kanske skulle fungera bättre.

   Detta stallet och ffa hagarna låg precis vid en galoppbanan där hästar tränades dagligen…..

   Svara
   • Alma

    Ja, sådant är verkligen fruktansvärt.

    I det fallet med hästen som staketvandrade känns det som att det inte var det ett optimalt stall att ha hästen i i.o.m att det som du säger låg bredvid galoppbanan.

    I mitt fall var stallet hästarna stod i absolut inte optimalt heller för någon häst men speciellt inte för dessa hästar som redan var traumatiserade. Dem hanterades av flera olika personer (delvis kollektivstall), dem gick med olika hästar varje dag och på hösten blev det så djup lera att hästarna knappt kunde gå. Dels var det farligt att hantera dem och dels behövde dem verkligen lugn och ro så dem passade inte in i ett kollektiv stall. Det här var två hästar som inte kunde socialt språk så för dem att gå med olika hästar varje dag var inte bra. Eftersom dem var så stressade och delvis aggressiva tycker jag inte det var lämpligt att ha dem ihop med andras hästar. Dem skulle fått en stor men platt gräshage (dem höll på att slå ihjäl sig på allt) där de hade kunnat gå antingen själva eller tillsammans med varandra och möjligtvis en till ranghög men snäll vuxen häst, inte olika hästar varje dag och ingen större flock innan dem är någorlunda vana vid att röra sig i en hage. Deras stress smittade liksom av sig på alla hästar så att alla hästar i det stallet mådde dåligt. Den ena hästen lever fortfarande och har det förhoppningsvis bra nu efter diverse operationer och skador men den andra fick tyvärr tas bort efter en skada i hagen som blev för svår att behandla, därav boxvilan. Som tur var stängde stallet efter enbart två månader. Hade det inte gjort det hade det säkerligen slutat med att fler hästar hade fått allvarliga skador eller dött. Tack och lov att stallet stängde så snabbt, riktigt skräckexempel när man ser tillbaka.

    Svara
 5. Minstral

  Svårt ämne detta. Jag och många andra hade säkert kunnat haft lösdrift om pengarna och tiden funnits. Att anlägga/bygga en attraktiv lösdrift kräver ffa en helsikes massa plats och därtill underlagsarbete. Olika lösdriften krävs ju för alla hästar funkar inte med alla. Det finns ingen som vill ha sin häst med min Diva. Hon sparkar – hårt. Sparkade av benet på min shettis för några år sedan bla.
  På tal om shettisar så har jag två nu som alltid gått på hiskeligt stora marker med en underbar tvårummare till lösdrift. Nu här hos mig får de gå in – de bara älskar det!
  När det gäller Diva går hon ensam för jag har ingen häst att sätta ihop henne med just nu. Hon rids under vinterhalvåret nästan uteslutande i ridhus. Men hon har faktiskt aldrig varit halt eller några andra problem. Men hage där hon kan sträcka ut i alla gångarter har hon.

  Svara
  • Minstral

   Sidospår på tal om galoppörer, när jag skulle köpa en för ett antal år sedan som ridhäst backade jag pga krubbitning. Säljaren blev sur och menade på att de flesta galoppörer hade detta i mild form. Googlade sedan mycket och insåg att det är ett vanligt problem bland galoppörer. Skrämmande!

   Svara
   • Alma

    Jag kan tänka mig att det är väldigt vanligt hos galoppörer. Det är tydligen vanligt även hos elithästar. Bl.a All In krubbiter tydligen. Han har tydligen gjort det sedan innan han flyttade till Peder så det har ingenting med hans hästhållning att göra utan det har kommit tidigare och Peder har varit öppen med det.

    Svara
  • Alma

   Det är ett väldigt svårt ämne. Har man en häst som har andra krav på foder än de flesta hästar alternativt är lättstressad/ranglåg/aggressiv kan många lösdrifter för inackorderingar vara olämpliga för just den hästen och i.o.m att det än så länge inte går att individanpassat lika bra som i boxstall kan det vara svårt att hitta en lösdrift för just den hästen.

   Jag upplever också att en del hästar vill in ibland. Min egen häst går ute dygnet runt ca 4-5 månader på sommarhalvåret. Han skulle säkert göra det även vissa andra perioder och senare på hösten etc. men nu i helgen upplevde jag att han och hans kompis som tidigare gått på lösdrift i flera år verkligen ville in. Kl var 13 och dem går in tidigast kl 18. Jag gick in i hagen för att titta till honom och sen följde han mig 100 meter genom hagen till grinden och ställde sig där och väntade trots att hans hage är stor, torr, full med gräs samt med kompis och mat. När jag kom tillbaka ca 5 min senare kom båda hästarna i galopp och ställde sig vid grinden som att dem sa ”hallå vi vill in”.

   Svara
   • Birgitta

    Detta är jättetydligt med Vicke som verkligen markerar när han vill in. Får han inte det blir han orolig och börjar vanka omkring. Då är det verkligen skönt att ha eget stall och kunna göra som man vill. Denna ”oro” inträder bara runt/ efter den tid han vanligtvis tas in så de som påstår att hästar inte kan klockan vet inte vad de snackar om….

    Svara
   • Minstral

    Och det är ju just då man vill lyssna på hästen som försöker säga något snarare än att hålla fast vid rutiner som inte alltid är individuella.

    Svara
 6. LenaB

  Det finns minimimått på hagar precis som för boxar: 1 häst=10×30 m, 2 hästar=15×30 m

  Svara
  • Alma

   Det är väl enbart rekommendationer om jag inte minns fel? Alltså ingenting man kan bli av med sina hästar för. Det står i lagen att hästen ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter men det är väldigt luddigt och följs tyvärr inte alltid upp av Länsstyrelsen på samma sätt som när det gäller boxar och stall etc.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>