Tvättmaskin då?

Igår diskuterade vi spolspilta i stallet och den övervägande delen av mina läsare tyckte att detta var önskvärt.

Idag undrar jag vad ni anser om tvättmaskin i stallet ; skulle ni vilja ha det, har ni det redan och skulle ni betala extra för denna förmån?

Själv skulle jag mer än gärna vilja ha en rejäl tvättmaskin till hästgrejerna men smakar det så kostar det; de är både dyra att köpa och installera.

En så stor maskin vibrerar så pass mycket att den måste förankras rejält och det är inget man kan göra själv som lekman tror jag.

Än så länge tvättar jag schabrak och tunnare täcken i vår vanliga maskin men det bär emot så klart även om Henrik har sagt att det är ok 🙂 .

Att ha en tvättmaskin i kollektivstall tror jag skulle bädda för tjafs om den gick sönder, i alla fall om alla fick använda den.

Vad är era önskemål och erfarenheter?

26 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    I det stallet jag hade häst u länge hade vi en stor grovtvättmaskin och ett stort torkrum med täckeshängare. Man skrev upp när man tvättade och så las det på tio kronor per tvätt på stallhyran. Funkade bra och var sååå skönt att kunna tvätta alla hästgrejer i stallet. Enda problemet var när andra snodde av ens tvättmedel om man hade det i tvättrummet…

    Svara
    • Birgitta

      Ett bra system om ärligheten fungerar och folk varken tvättar utan att skriva upp det eller snor andras tvättmedel.

      Du nämner problem med det sistnämnda, jag vet stall där det fifflades med betalningen rejält (det var inga småsummor fast systemet var ett annat än det ni hade).

      Svara
      • Annelie Magnuson

        Typiskt när de flesta generellt är ärliga – ”en liten skopa tvättmedel bara, jag hade glömt att köpa”, eller: ”Jag tar lite ketchup från xx i jobbkylskåpet” – tänker alla och vips har man inget kvar! Min kompis Maria lärde mig att man ska skriva inne i paketet ”Gud ser dig!”. 😀

        Svara
  2. Cia

    Vi har en tvättmaskin i stallet, en vanlig kraftigare hushålls maskin.
    Har väldigt tydliga regler för denna.

    Inga utetäcke!
    Inga grimmor, eller sadelgjordar.
    Alla borstar av hår och grus så noga man kan innan man tvättar.
    Vi tvättar innetäcken, schabrak, och annat småkraffs.
    Det schabraket du visar på bilden är inte välkommet i vår maskin.
    Mina inackorderingar tvättar även stallkläder i maskinen.

    Var och en håller själva med tvättmedel.

    Jag har fem hästar inackorderade. Vi är ett ” tant gäng”, överlag väldigt bra ordning i stallet och sadelkammaren så det är inga problem och inget tjafs

    Svara
    • Birgitta

      Med det jag vet om dig Cia har jag inga problem att förstå att systemet fungerar hos er och ni är inte heller så många.

      Låter genomtänkt och bra!

      Skrattade instämmande åt din kommentar om schabraket….finns inte på kartan att jag skulle ha sådan utrustning!

      Svara
  3. Petra

    Jag har eget stall med en inackorderad. Vi har en stor tvättmaskin men den får bara jag använda. Däremot tvättar jag hennes grejer om hon vill och för det tar jag 50 kr/ tvätt.

    Svara
    • Birgitta

      Så hade jag också gjort! Ändå billigt för den inackorderade med tanke på de priser jag sett att andra tar för att tvätta hästsaker.

      Svara
      • Marie Ultege

        Tvättar hemma för att det finns väldigt dåligt med torkplats. Har en helt vanlig maskin hemma. Det gäller att borsta noga…

        Svara
  4. Karolina Cappelli Lindholm

    Haft grovtvättmaskin i alla stall jag någonsin stått i.
    De har kostat en slant vid användning.
    Funkat bra.

    Svara
  5. Stina Holm

    Jag vill definitivt ha en – sparar och har turen att ha både plats att fästa och rätt el framdragen. När jag skaffar en kommer jag tvätta åt ev inackorderingar för att säkerställa att spännen och dyl är fästa ordentligt osv. Givetvis mot ersättning.

    Svara
  6. C

    Begagnad grovtvättmaskin i stallet. Skulle aldrig kunna vara utan. Allt åker i den! Saker med metallspännen i tvättpåsar, men annars är det bara att knö in. Tror sambon skulle ha ihjäl mig om jag ens föreslog att det skulle tvättas föl-diarré:iga handdukar i vår vanliga maskin…

    Svara
  7. Anna Lind

    Grovmaskin i stallet. Kostar lite per maskin som vi håller ordning på själva. Var o en har sitt eget tvättmedel förstås. Funkar hur bra som helst.

    Svara
          • Anna Lind

            Tror få har möjligheten att installera en grovtvättmskin hemma, eller hur menar du? Tror kanske inte så många tänker på priset utan mer på det opraktiska och skitiga med att köra håriga och leriga hästgrejor i tvättmaskinen hemma.

          • Birgitta

            Nej, alla kan verkligen inte installera ytterligare en maskin hemma men bor man i hus kan man generellt göra det.

            Som ett sidospår hade vi en grovtvättmaskin i den gemensamma tvättstugan i ett hyresområde jag bodde i många år.

            Detta låg mycket nära Jägersro och många som jobbade där bodde i husen så jag GISSAR att hyresvärden insåg att det var bättre att tillhandahålla en maskin än att folk ”smygtvättade” hästgrejer i de vanliga maskinerna.

            Hur som helst så hade jag inte släpat hem NÅGON hästpryl, hårig eller ej om jag kunde tvätta den för 20 kronor i stallet.

            Det måste nästan betraktas som självkostnadspris och gissningsvis inte pengar som stallägaren egentligen ser som en inkomst utan enbart en service till de inackorderade.

  8. Birgitta

    Jag fattar ju att de som utför en tjänst vill ha betalt….jag jobbar så klart själv inte gratis….men har sett att täckestvätt ibland kostar +150 spänn och då kan det nästan löna sig mer att köpa ett helt nytt täcke på Gekås eller dylika affärer. I alla fall om det handlar om innetäcken där jag haft termotäcken för några hundra.

    Svara
  9. Anna Lind

    Grovtvättmaskin hos iaf större hyresvärdar är nog mer regel än undantag och finns även i den brf vi just flyttat till men lika lite som jag skulle räknat hem att installera en grovmaskin i källaren i huset kan jag tänka mig att tvätta håriga hästtäcken i en allmän tvättmaskin.

    Och givetvis är de 20 kronorna självkostnadspris.

    Svara
  10. Ann Hammarlund Holst

    Jag har en vanlig (fast stor) extramaskin inne för hästsaker. Stora vinter-utetäcken går inte in i den, men helt ärligt så tvättar jag dem enbart med slang nån gång per år på sommaren och hänger ute för att torka. Innetäcken och regntäcken går in i maskinen.

    Känns ju knepigt att DELA maskin med hästsakerna. Om man inte kör en tom-tvätt emellan varje gång och det känns ju ur ett miljöperspektiv sådär.

    Svara
  11. Linda Ferne

    Vi hade en grovtvätt/ mattvätt i hyreshuset jag bodde i en gång. Sen tvättade någon en djurhud med päls på, det stank vidrigt länge(!!!) i huset.. Efter det stängde dom den tvättstugan..

    Svara
    • Sofia M

      I vårt stall så lämnar man 1 ikeapåse med den tvätt man vill få tvättad till stallpersonalen och så läggs avgiften (kr/påse) på stallhyran.
      Det fungerar bra och alla är nöjda.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>