Sämsta tiden att köpa/ sälja häst

Dagens fundering när jag balanserar ute för att inte halka och förbannar det väder jag avskyr; jag hade verkligen en otrolig, förbannad otur när jag försökte sälja Vicke.

Tänk så smidigt det hade gått om han bara hade gått igenom besiktningen! Jag hade jättebra köpare, hästen kändes lika frisk som han alltid gjort och han blev ju också friskförklarad bara veckor senare men då var det så dags höll jag på att säga.

Nu ”måste” jag både leta och försöka sälja häst i den sämsta av tider.

Vem åker och kollar på hästar i snöstorm, mörker, blixthalka?

Hur många provridningar kommer man att behöva ställa in (både som köpare och säljare)?

Vill man ens HA en ny häst när risken för vrickningar och annat pga underlaget, både vid ridning men framför allt i hagen är förhöjd och man inte känner hästens beteende?

Jag var tex precis och bytte täcke på Vicke i hagen. Jag har ibland gjort det i full snöstorm så täcket har fladdrat nästan över MIG och riskerat att blåsa iväg men Vicke är van så det har alltid gått perfekt. Skulle man göra så med en ny häst? Knappast…..

Nu har jag varken en uppsjö hästar att åka och kolla på eller har annonserat ut Vicke på nytt men frågan är om det inte är bättre att vänta ”på bättre tider” även om jag är en person som oftast vill agera så fort det bara går?

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Känns det okej att delge varför du vill starta om och sälja Vicke?

    Den som verkligen letar häst och vill ha en ny, tror jag köper oavsett säsong, du själv är väl ett exempel på det? Även om entusiasmen inte är på topp alltid pga mörker osv. En nackdel att sälja på sommaren (vis av erfarenhet och oavsett om man säljer häst eller bil etc) är att man kan få en hel del som tittar och provrider bara för att det är kul och att folk som verkar seriösa helt plötsligt drar på semester i ett antal veckor och finns hästen kvar så finns hästen kvar. Häpp.

    När jag har bestämt mig för att sälja vill jag att det ska gå fort. Men till ett bra hem, så klart. Dels för att inte skador ska uppkomma som hindrar försäljning och dels för att det är jobbigt känslomässigt och att se hästen dag efter dag. Och jag har dåligt samvete. Men vi är alla olika! En del ger sig tex fn på att de ska ha utsatt pris på kronan, även om hästen kanske inte alltid är värd det, och kan behålla hästen i åratal istället för att gå ner 10 och bli av med den. Sedan är prutare ett kapitel för sig också.

    Nå, summa sumarum, jag lider med dig!

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill sälja medan jag fortfarande kan få hyfsat betalt. Vicke blir ju 15 om en månad.

      Men just nu tvekar jag kring om jag både ska köpa och sälja just nu.

      Många människor verkar vara helt fixerade vid att det snart är jul= inget annat planeras i veckor före. Syns tydligt på Hästnet; det redan lilla utbudet är just nu obefintligt.

      Och även om skaderisken alltid är förhöjd med en ny häst menar jag att den ökar mycket när det är fruset ute eller snöstyltorna är en verklighet.

      Jag har väldigt stora hagar som kan locka en ny, yngre häst att springa rejält och det är ett ögonblicks verk att skada sig just nu.

      Risken om jag skulle få sålt Vicke nu är mest att jag riskerar att stå utan ridhäst i flera månader. Dessutom ska HAN gå igenom en besiktning efter att ha gått på isigt/ snöblaskigt underlag länge så kanske lyckas han skada sig mitt i en försäljning = börja om på nytt igen…..

      Svara
      • Maria

        Ja, jättemärkligt att så mycket läggs ner för jul! Hästlivet fortsätter ju oavsett.

        Jag tex ringde på en hästtransport (messade först) och åkte och hämtade den direkt (nästgårds) klockan 15 på en midsommarafton. Inget konstigt tyckte vare sig jag eller säljaren. Så klart annan sak om man har släktkalas eller barn som vill dansa runt stången osv, men annars är ju midsommar för hästägare som vilken dag som helst. Så borde ju julen också vara, undantaget julafton för dem med familjer, men uppenbarligen inte. Och oavsett om man vill ha brakmiddag på julafton, hur långt i förväg är man upptagen av förberedelserna? Länge, tydligen. Segt!

        Svara
        • Birgitta

          Sedan påverkar säkert vädret att hästförsäljningen ligger på is (observera ordvitsen) för många.

          Inte bara pga skaderisk utan för att det denna årstid är mycket större risk för snabba väderomslag då det är direkt olämpligt att köra.

          Inte så kul att planera en roadtrip på många mil och sedan behöva ställa in i sista minuten pga snö tex.

          En del kör ju utan att tveka +30 mil för hästletande och det BLIR skillnad mellan sommar vs vinter.

          Svara
  2. dagge

    Skicka upp honom till Camilla Ivarsson, hon har massor med kunder som vill ha en häst som Vicke. Jag lovar dig att du får honom såld på ett litet kick och är säker på att du får ut mer pengar i slutändan även om det kostar dig en slant att anlita henne. Hon sålde en av mina hästar på mindre än en månad till ett fantastiskt hem!!!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>