Statistik på storleken

Minns ni förra veckans blogginlägg ”Storleken HAR betydelse” där kommentarerna på vissa håll till slut urartade rejält?

Nu har i alla fall bloggläsaren Ann varit i kontakt med SWB som uppger att det inte finns någon offentlig statistik kring just storleken. De skickade dock diagrammet ovan som visar den genomsnittliga storleken från 3-årstest.

Diagrammet visar att det varit en storleksökning från 1999, som stannade upp 2015 och nu är ganska plan alternativt går en gnutta nedåt.

Man kan se att det i alla fall är större hästar nu än för 10 år sen. Fast det är inte många centimetrar hit eller dit.

Jag tackar Ann för hennes initiativ att söka efter fakta men vill igen betona att mitt inlägg och mina kommentarer handlade om att det just då/ nu finns många hästar över 170 cm i det segmentet där jag söker häst.

Och än om statistiken ovan är intressant så säger det varken emot eller bekräftar min upplevelse av +170 hästar.

Har man tex en stor häst är det inte alls ovanligt att man väljer att inte visa denna om den är i en tillväxtperiod= hästen kommer inte med i statistiken.

Inte heller säger hur stor en häst var när den var 3 år hur stor den kommer att bli!

Décima var tex 163 cm som 3-åring och blev 170 cm!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ask

    1.65 i medel är ganska högt ändå, antar att de flesta hästarna växer på sig lite till sedan dessutom.

    Svara
  2. LenaB

    Men visst är hästarna större nu för tiden! Förr var en häst på 170+ STOR, idag är det mer det normala. Jag har tex en kompis vars ena häst är i 20-års åldern, hon har sagt att när hon började åka på träningar med honom var han oftast den största – han är 172 och rätt rejäl i typen. X antal år senare var han mer som en D-ponny jämfört med de andra som oftast var från 175 och flera hästar runt 180 och däröver… Nu har jag faktiskt en känsla av att många aktivt letar lite mindre hästar igen.

    Svara
    • Birgitta

      Min upplevelse är också att det i alla fall bland tävlingshästar i dressyr finns fler +170 hästar än för 20 år sedan.

      Hur det ser ut bland tex hopphästar eller rena hobbyhästar som inte tävlas låter jag vara osagt.

      Svara
  3. Minstral

    Det är ju ofta också så att man inte visar om man har en liten. Statistiken jag hänvisade till var från en artikel i Hippson som jag inte är människa att hitta igen.
    Men som du säger stora kanske inte visas pga det och under 160 visas sällan.

    Svara
  4. Minstral

    Vill också tillägga att jag heller inte hittat statistik i ett diagram utan gick in och läste från visning till visning vilket faktiskt finns på SWB-sidan, har även ett pappersutdrag från 2015 när Diva visades.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>