Hur kör du?

Hittade denna artikel nyligen och blev ändå lite förvånad! Att nästan alla bilar i USA är ”automatare” visste jag så klart men att bara 1 procent av bilarna där har manuell växellåda trodde jag faktiskt inte, om nu uppgiften stämmer.

Jag har i alla fall föredragit och också själv ägt automatare i massvis av år och skulle ärligt talat absolut inte köpa en manuellt växlad bil idag.

Och intressant nog verkar alla som någonsin ägt en automatväxlad bil resonera likadant som jag; i alla fall i min bekantskapskrets.

Men visst är det lite märkligt att det skiljer så mycket mellan oss i Europa och USA?

Vad kör ni själv för bil och spelar det någon roll tycker ni?

35 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria

  Sa det samma när jag skulle byta bil senast. Och kom hem med en … manuell. Om bilen har alla rätt i övrigt spelar det ingen roll för mig, det viktiga är att upprätthålla känslan för att kunna köra båda. Men ja, jag föredrar helt klart också automat, speciellt i städernas kö-sittande.

  Förr i världen sa man ju att man inte skulle dra tunga släp (hästtransporter) med automat, var det en obefogad skröna eller har automatväxlarna utvecklas, någon som vet?

  Svara
  • Birgitta

   Jag killgissar att det både handlade om typen av bil och VAR man körde.

   Jag har ju haft automat i evigheter men bara kört släp i Skåne, kanske de som bor i Norrland såg/ ser andra nackdelar med automat och släp?

   Svara
 2. Veronica Sjöberg

  Vi har endast automatare och skulle aldrig välja annat.
  Jag har dock inte körkort, men funderar på att ta för endast automatare för att ha mindre att tänka på.

  Svara
 3. Jenny Hamberg

  Jag har aldrig själv ägt en automatväxlad bil, beroende på att jag inte ser det som betungande att växla själv och därför inte skulle tycka det var värt den ökade bensinförbrukningen (har bara ägt bensinare med) det vanligen medför med automatlåda, åtminstone på bilar i min prisklass och åtminstone om man kör ekonomiskt, vilket jag gör ”av mig själv”.

  Svara
  • Birgitta

   Min mans 2 år gamla Subaru, som är en stor SUV och automatare drar 0,7 vilket jag tycker är fantastiskt och good enough utan tvekan. Jag är van vid ”gamla häckar” som drar minst 1 liter…automat eller ej (har alltid kört stora bilar och har en Subaru Forester nu).

   Svara
 4. Linda Stridh

  Kör helt klart manuell privat, roligare körning tycker jag. På jobbet automat, får ont i hö arm annars .

  Svara
 5. Annelie Wendt

  Kört både och och kommer aldrig gå tillbaka till manuell. Kör mycket bil om än mindre numera. Och siffran för USA stämmer nog jag tror knappt jag såg en manuellt växlad bil när jag bodde där 94/95

  Svara
  • Moa

   Spelar ingen större roll för mig, men har mest kört automat då min käre far är förlamad i benen och bara kunnat köra automat, så det är sådana vi haft i familjen.

   Nu har jag en elbil och kommer aldrig krångla med en fossilbil igen så nu är det en ”moot point”.

   Svara
 6. Anna Ask

  Automat är helt klart mycket bekvämare framför allt i stadskörning men det är inte en avgörande faktor för mig. Det viktigaste tycker jag är en ”pigg” motor så att bilen reagerar snabbt. Men med två för övrigt likvärdiga bilar så skulle jag välja automat.

  Svara
 7. LenaB

  Jag ”råkade” köpa en automat;-)
  På ett jobb jag hade tidigare hade vi förmånen att vi fick köpa loss företagsbilarna istället för att de byttes in, när en som gått som säljarbil i Göteborg kom upp på listan var vi flera stycken som var intresserade (jag för att den fick dra tillräckligt mkt) det lottades och jag vann! Hade aldrig sett bilen innan och den visade sig vara en automat…första tiden var jag INTE imponerad, tyckte bilen var ute och körde med mig och inte tvärt om haha, men idag kan jag inte tänka mig en manuell.

  Svara
   • LenaB

    Jag hade gissningsvis aldrig haft automat idag annars, hade verkligen inte fattat ”tjusningen” med detta förrän jag själv kört den ett par månader. Tycker även de uppför sig fint när man drar häst, vilket man alltid blev varnad för förr tycker jag.

    Svara
    • Birgitta

     Utmärkt bevis på:

     a) hur länge ett felaktigt rykte kan hålla i sig. Det var måhända ”svårare” att dra släp med en automatare förr (inget jag märkte dock) men numera har ju utveckligen av bilar gått framåt enormt.

     b) det viktigaste är att bilda sig sin egen uppfattning och inte lyssna på andra som dessutom kanske lever efter alternativ a, ibland utan att ens HA egen erfarenhet.

     Svara
 8. Annelie Magnuson

  Har ägt många bilar och de tre senaste med automatlåda. Skulle ALDRIG gå tillbaka till manuell. En stark anledning är att jag bor i Stockholm och kör ofta i tät trafik – så stor skillnad att slippa sitta med vänsterfoten på kopplingen – som jag tidigare gjort i alla år. Hade jag bott på landsbygd ”utan trafik” hade det spelat mindre roll. Har en Volvo V60 diesel av 2018 års modell, den drar runt 0,7 liter milen.

  Svara
 9. Marcus Lundqvist

  För i tiden så var nog en stor anledning att bilarna drog mycket mer med automat vilket säkert var en stor anledning i Europa med dyrare drivmedels kostnader. Men sen var hållbarheten på dem sämre, att köra landsväg/motorväg med tyngre släp var hopplöst eftersom du hamnade i ett mellanläge i växel vilket vid minsta motstånd/uppförsbacke fick en konstant växling. Idag är lådorna mer hållbara, förbrukningen marginellt mer. Samt att motorerna är starkare vilket gör att du lättare kan dra släp på ett bättre sätt. Men mina tre senaste bilar har jag kunnat växla själv

  Svara
 10. C

  Har en av varje och vill alltid ha automatar’n när jag ska köpa drive-through på McDonalds, haha! Blir så stökigt att köra rondeller och stanna på övergångsställen samtidigt som en äter cheeseburgare annars.

  Svara
 11. Anna Lind

  Har aldrig ägt automat och kanske skulle det vara enklare i köerna ut till stallet med automat men nja.. Känns mestrist liksom och med en unge som får börja övningsköra om ett år () och nästa två år senare känns det inte aktuellt att byta. Har en Passat diesel (2017?) och den drar nog kring 0,5.

  Svara
  • Sandra

   Kör manuellt. Har tidigare haft en automat som jag avskydde, den växlade hej vilt. De gånger jag kan tänka mig automat är väl i köer annars gillar jag att köra manuellt.

   Svara
   • Birgitta

    Fast om den ”växlade hej vilt” måste den ha varit trasig? Har aldrig upplevt detta och då har jag ändå kört en hel del automatare.

    Svara
 12. Amanda Stillnert

  Kör båda utan problem men min egen är manuellt växlad, dock blir nog nästa bil en automat faktiskt om jag får välja fritt. Så mycket enklare när man kör längre sträckor.

  Svara
 13. Cecilia Jardelid

  Att många kör manuell tror jag beror på 1) att det förr var högre bensinförbrukning på automatare, 2) att det sägs att automatlådor förr rasade oftare än manuella, 3) körupplevelsen är roligare (eller man tror att den är roligare iaf), 4) för att ungarna ska kunna ta körkort för manuell låda och sist men inte minst 5) för att vi är envisa och förändringsobenägna och kör manuell precis som våra föräldrar. Gärna samma bilmärke också. Själv var jag en 1-5:a länge men har nu insett att automat helt enkelt är bättre alla kategorier. Jag ska se till att ungarna kan lära sig köra växlat också, men jag tror ändå inte att det kommer finnas manuella lådor i framtidens bilar. Den bästa kombon för oss har varit elbil (Nissan Leaf 30 kWh räckte bra för alla vardagsturer) + större dieselbil för att kunna dra släp.

  Svara
  • Birgitta

   Jag köper alla dina förklaringar- har själv hört dom massor av gånger genom åren men själv varken upplevt ökad bensinåtgång eller rasad växellåda (ta i trä) trots att jag kört många gamla bilar.

   Det där med roligare körupplevelse har jag aldrig begripit; vad skulle öka körglädjen av att fibbla med en spak? För mig är det i så fall snarare tvärtom; en förbättrad körglädje om jag SLIPPER detta….

   Svara
   • Cecilia Jardelid

    Glömde: 6) manuellförespråkarna vill inte dra släp med automat, men märkligt nog har automatförespråkarna samma argument och 7) det är mindre tantigt att växla själv. I moderna bilar med manuell låda står det på displayen hur man förväntas växla! Jag tror att det var det (höll på att bli rent galen på alla växlingsuppmaningarna i svärmors 6-växlade bil) i kombination med att glida fram steglöst o ljudlöst i en elbil som fick mig att byta sida.

    Svara
    • Birgitta

     Oj, kände inte till det där med ”display-uppmaningar” men DET hade ju definitivt fått mig att aldrig köpa en ny, manuellt växlad bil.

     Svara
     • Cecilia Jardelid

      Kan säga att jag som alltid tyckt att jag hört på bilen när det ska växlas tydligen inte alls växlar i rätt läge Man ska ta mig tusan växla *hela* tiden, på fånigt låga varvtal o gärna direkt från typ 3:an till 6:an

     • Anna Ask

      Min bil jag hade i Sverige (manuell diesel) berättade när den ville att jag skulle växla men det var väldig sällan tycker jag som vi var oense… Men jag har iofs alltid växlat upp ”tidigt”, hatar ljudet när motorn varvar hahaha.

    • Anna Andersson

     Man kan ganska lätt ta bort uppmaningarna. Och man behöver inte göra som den säger, när man vet bättre själv . Min bil skulle gå rätt kasst om jag gjorde som uppmaningarna sa hela tiden. Jag trivs bättre med manuell. Jag är en säkrare förare i en manuell bil, definitivt vid vinterväglag.

     Svara
 14. Anette Fritzon

  Alla mina bilar har varit manuella. Jag kör ganska ofta andras bilar som numera nästan uteslutande är automatare och ser inte att det ena skulle vara ”bättre” än det andra.
  Körglädjen i en manuellt växlad sportbil är viiiida överstigande känslan med en automatare, för en standard familjebil kan det väl kvitta.
  Själv anser jag växellådan vara extremt låg prio i mitt sökande efter ny bil, många andra saker väger tyngre.

  Hörde att ”bästa” stöldskyddet för en bil i USA nu är just att den är manuell, väldigt många där kan inte hantera det 🙂

  Svara
 15. Josefin Forsberg

  Jag hade gärna haft en automatare! Men vi har haft turen att ärva bilar och då har det fått bli vad det blev helt enkelt. Senast vi köpte bil så var det lite akut då våra två bilar gav upp samtidigt och dessutom hade vi precis köpt hus och inte fått sålt vårt gamla. Så fick det bli vad vi kom över till ok pris. Vi är ju en stor familj o behöver en stor bil. Men nästa gång!! Så mkt skönare med automatare! Ända gången jag kan tänka mig fördel med manuell är om det extremt halt och man behöver ta sig uppför o kanske med släp. Då kan man trixa lite med växlarna för att lättare komma upp. Men finns säkert sådana funktioner i automatare också.

  Svara
  • Annelie Magnuson

   Ja, på alla automatare jag har kört kan man också lägga i växlarna manuellt. Men det där med att vagga bilen fram och tillbaka på tvåan för att komma loss från en isfläck funkar ju inte… men vi löste det med att köra fyrhjulsdrivet.

   Svara
 16. Petra Milton

  Vi har en manuell (Peugeot) och en automat (Skoda). Kör helst automat, så smidigt.

  Svara
 17. Ann Hammarlund Holst

  Jag har inte kört manuellt, mer än i hyrbil, på många år. Håller med Annelie om att det är skönt att slippa i Stockholmstrafiken.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>