Fråga från en läsare om provridningar

En läsare skriver:

Nu när vi är inne på ämnet, jag har sett några hästannonser där säljaren vill ha en ridfilm från spekulanten innan ev provridning bokas. Detta för att spara på hästarna. Då har det gällt tävlingshästar i den övre prisklassen. Jag har inte sett detta förut. Vad tycker ni om det systemet? Kommer det att bli allt vanligare tro?

Jag tycker att frågan är intressant.

Och minns hur jag i ett stall jag hjälpte till i för x år sedan som sålde dyrare dressyrhästar fick höra att de börjat sålla rejält (minns inte exakt hur….om de tog referenser eller liknande) vad gäller de som fick komma och provrida just för att det ibland upplevdes som att en del påstådda köpare mer använde sig av provridningarna som ett sätt att få rida gratis på helgen.

För mig personligen låter detta hur pinsamt och idiotiskt som helst…att bara tänka tanken liksom men det finns folk till allt.

Kan ju som en parentes nämna att jag vet att det finns de som åker och provar kläder och skor utan minsta tanke på att köpa (”för att det är roligt”) vilket är lika obegripligt för mig men då är det döda ting i alla fall.

Jag kan absolut förstå att systemet används, framför allt om det handlar om hästar som kostar…..säg…500.000 eller mer.

Eller för den delen hästar som är lite ”knepiga” på ett eller annat sätt där olika former av skicklighet från ryttaren krävs för att det ska bli bra eller rent ut sagt inte farligt.

Ja, det är ju frivilligt att kräva film på köparen så vill man göra det och tror att man kommer att få många svar oaktat så why not.

Och själv tycker jag att det är ganska jobbigt att provrida under vilt främmande människors argusögon så om de redan vet hur man rider kanske en del av denna nervositet hade försvunnit?

Vad säger ni läsare?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. C

  Väldigt kluvet, haha. Som säljare tycker jag att det är en superbra idé! Som köpare hade jag blivit nojjig och tänkt att jag aldrig skulle duga till en säljare som vill ha ridfilm… Men det viktigaste: för hästarnas skull, absolut!

  Svara
  • Maria

   Tja, om någon säljare tycker att det är viktigt, för att man kanske har en känslig och kanske inte lättriden häst, så är det väl okej, även om jag inte skulle göra så?

   Men jag tänker att om man bemödar sig med att ha en ordentlig kommunikation med en potentiell köpare, där den ingående berättar vad den tänker sig med hästen, sin hästbakgrund och vad den har för tankar om var den tänker stalla upp hästen, träning och för vem osv så får man en bra bild ändå. Och det är ändå sådant som jag vill veta. Men det är klart, har man hundra intressenter orkar man inte det. Säkert inte om man är försäljningsstall heller.

   Har gjort misstaget de första gångerna jag sålde häst att inte kommunicera med köparen ordentligt, och fick spekulanter som bara åker runt och provrider ”för att känna in vad det är de vill ha”, och dessa är ju ett enormt tidsslöseri och också onödigt för hästen. Hur det nu är är ju privathästar kanske inte vana vid så många olika ryttare.

   Numera är jag också vis av erfarenhet av köpare som inte dyker upp eller kommer timmar sent att jag aldrig förbereder hästen för visning. Köparen får hämta den i hagen och köra som om det är en vanlig dag.

   Det finns säkert skräckhistorier om både dåliga köpare och säljare.

   Svara
 2. Anna

  Jag förstår att man gör så om man säljer finare hästar som säkert en del oseriösa personer tänker att de skall få rida gratis på. Likaså i ljuset av det man läst/hört om att köpare kräver att få lämna tillbaks hästar långt efter köp på grund av påstådda fel som säkert snarare beror på den nya ryttarens ridning.

  För en känslig häst kan säkert en dålig provridning störa ganska mycket. Sedan undrar jag om det inte också kan vara ett sätt att ta reda på vad den presumtiva köparen har för fysik? Man kanske tycker det känns känsligt att fråga om vikt.

  Svara
  • Birgitta

   EXAKT vad jag tänker.

   När jag skulle sälja Archie fick jag på omvägar höra att en kvinna som visat intresse var verkligen rejält överviktig. Det blev aldrig någon provridning (minns ej anledningen men jag tror att jag på något vis avböjde).

   Svara
 3. LenaB

  När jag köpte K så fick jag lämna referenser innan jag fick boka provridning, vilket var helt ok för min del. Personligen så tycker jag inte det är särskilt kul att leta häst eller provrida, så just jag skulle inte åka och prova bara för att…men jag vet ju att det förekommer.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>