Är lösningen lösdrift?

Läser denna nyligen publicerade artikel.

Margareta Bendeoth, rådgivare på Hushållningssällskapet Sjuhärad uttalar sig inartikeln och säger bla att hon ”tror att färre kommer att äga häst i framtiden – fler kommer att gå över till att vara medryttare eller rida på ridskola. Hon spår också en strukturell förändring inom hästnäringen som kommer att påverka både arbetssätt och hur man håller hästar.

En rationalisering är oundviklig – fler hästar på lösdrift är en del av lösningen, menar Margareta Bendroth. Att sköta en lösdrift tar nämligen cirka en fjärdedel så lång tid jämfört med ett stall med boxar. Att hålla hästar i lösdrift förespråkas också ur ett djurvälfärdsperspektiv.”

Jag tror i sak inte att ovan är fel men blir lite rädd att man generellt tror att lösdrift är a) för alla hästar och b) kan bedrivas ”hur som helst” c) alltid sparar tid.

Jag har sett en del lösdrifter som har på tok för lite mark för att fungera bra; ytan är helt söndertrampad, full av gödsel och tja….det ser allmänt otrivsamt och olämpligt ut.

Ska en lösdrift vara ett bättre alternativ än att ha hästar på box måste den så klart skötas och jag är rädd för att det i vissa fall kan bli så att okunniga invaggas i en villfarelse att hästhållningen mycket ”sköter sig själv” med lösdrift.

Man kanske börjar rida mer sällan eller till och med besöka sin häst mer sällan och det kan absolut ha sina faror.

Jag menar att det är viktigt att hålla en lösdrift tillräckligt ren, med tillräckligt med strö, kolla av hur hästarna äter och dricker samt deras allmänna hälsotillstånd osv och det gör man inte genom någon liten snabbkoll några dagar i veckan.

Jag har svårt att se den enorma tidsbesparingen, iallafall fall året runt för mockningen kommer man tex aldrig ifrån och en del invaggas också i en falsk trygghet med lösdrift och tänker att hästen nu motionerar sig själv på ett helt annat sätt än en häst på box.

Det kanske hästen gör men man måste också kolla av hur hästen fungerar i flocken vad gäller tex mat så att den verkligen får möjlighet att äta det den behöver i lugn och ro.

Hästar har olika behov av föda så fri tillgång passar inte alla och portionerar man ut maten kanske det blir den ”starkaste” individen som äter mest och inte den som behöver det bäst?

Jag ser tveklöst att lösdrift kan vara mycket bättre än box så tro inte att jag förkastar konceptet per se men det kräver eftertanke och min erfarenhet är att vissa av olika anledningar missar just den biten….

43 kommentarer Skriv kommentar

 1. Cia Wigström

  Vi har både lösdrift och box hemma.
  Som jag ser det är det väldigt noga med flock dynamiken och att ha tillräckligt med yta för att få först och främst flocken att fungera.
  Hästar har även olika behov i fråga om flera saker. Ett enkelt exempel är mat. Alla hästar klarar dessvärre inte att ha fri tillgång på grovfoder, inte ens i slowfeeding.
  Jag/ vi har tre egna hästar.
  Sky, stort halvblod trivs och fungerar jättebra på lösdriften ihop med vårt lilla varmblod Bello och en inackordering(PRE sto).
  Dessa tre går på en egen lösdrift där de har fri tillgång på grovfoder i slowfeedingnät.
  Dagtid kommer även vår Nordsvenska brukshäst Wallander ut i denna lösdrift. Nattetid går han in i box.
  Detta för att han behöver komma in och få lugn och ro ( han har ju varit ensam i större delen av sitt liv. Där till så är inte de andra alltid så snälla mot honom, även om han får vara ifred när han håller sig på sin kant.. och han får även komma och äta så att det räcker till ( får lite halm inne på natten för att inte bli för ” fluffig”)
  I den andra lösdriften har vi två ston som går där 24-7 dagtid kommer det ut två boxhästar. Ute hästarna i denna lösdrift är ett halvblod och en nordsvensk.
  Boxhästarna är boxhästar för att deras ägare önskar detta samt att en av dem är en äldre herre som behöver komma in.
  Samma i denna lösdrift. Mockas och underhålls noga dagligen.
  Samma sak med alla hästarna.
  Min Sky behöver dessutom mer mat så han är alltid inne några timmar varje dag för att ha matrast.
  Alla hästarna rids kanske inte varje dag med de flesta och de sköts om VARJE DAG.
  Sky rids varannan dag, han mår bäst av att ha en sådan intervall. Har blir ovillig och knepig om han inte får den återhämtningen.
  Bello, travaren rids i alla fall 5 dagar i veckan.
  De hobbyrids och har hyfsad kondition hoppning och dressyr pass av normal takt och tempo, bekommer dem inte speciellt mycket och de är positiva till det ” arbete” de får göra. De klarar också uteritter på 15 km med hyfsat tempo i kuperad terräng utan problem.
  Wallander nordsvensken, har inte gjort så mycket i sitt liv ( han är 12 år). Jag håller på att rida in honom och han ska köras in. Han rids eller ” jobbas” var tredje dag just nu.
  Han är väldigt ambitiös och villig till att lära sig. Så där har jag bestämt att vi får köra små pass som utökas allteftersom.

  Så för oss här med hobbyhästar, så fungerar denna varianten.
  Vi har ju också möjlighet att stalla in om någon häst behöver ( skada eller vad det nu må vara).

  Lösdrift är ingen förvaring för att man har dåligt med tid.
  Det är ett alternativ som kräver sin skötsel av allt…
  Ett bra upplägg på lösdrift är ett trevligt sätt att ha häst på för den som så önskar och där hästgruppen fungerar Sinsemellan.
  Fast NEJ, inte för alla hästar alltid…
  Detta är min åsikt.
  Vi har rejäla uppgrundade ytor och en lösdrift som strös med torv. Denna lösdrift mockas två gånger om dagen. De har även en thermobar så att de alltid har vatten

  Svara
  • Birgitta

   Word på ”lösdrift är ingen förvaring för att man har dåligt med tid”- men det är så det för mig som utomstående känns att den används ibland.

   Du Cia har ju verkligen ett genomtänkt system och resonerar klokt tycker jag, du ser hästarna som individer med olika behov och anpassar hästhållningen därefter.

   Svara
 2. Anette Fritzon

  Hästen som finns i mitt liv nu skulle absolut inte gå att ha i lösdrift då det är en sk cowhorse, dvs en bordercollie/kelpie i hästform. Man har provat och det blev inte bra, hästkompisarna blev ställda i ett hörn av hagen och fick inte röra sig därifrån. Efter tre veckor ville övriga hästägare inte ha vallaren i sin hage längre.
  Så, nej – lösdrift är inte för alla.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har själv haft en ”vallare” i hagen, provade med några olika hästar som sällskap som alla blev ganska irriterade och sparkade bakut mot min= skaderisk och han gav sig inte.

   Hittade efter x försök en mycket tålig ponny som sällskap som dels inte brydde sig så mycket dels sparkade mer ”för syns skull” och knappt lyfte bakbenen från marken. Då fungerade det bra.

   Svara
   • Anette Fritzon

    Skaderisken är alltför stor då denna hästen har en väldigt stor ”vallningsauktoritet” han är den som går in och flyttar de största tröga tjurarna på Revinge när det behövs.

    Svara
 3. Annelie Wendt

  Låter till stor del som diskussionen gick på kosidan för 25-30 år sedan. Idag är lösdrift för kor norm. Att byta system kräver ju ett annat tankesätt och annan skötsel. Att lösdrift är bättre för både ko och häst finns det ju mycket belägg för. Jag hoppas att omställning till lösdrift går snabbt i hästbranchen, för hästarnas skull.

  Svara
  • Caroline

   Jag håller med dig. Lösdrift kanske inte är för alla hästar, men det borde vara normen och ”häst på bur” ett undantagsfall för hästar med särskilda behov (som är mer sällsynt än ägare som claimar att det finns särskilda behov) Självklart viktigt med skötseln av lösdriften: att det ska finnas torrt att stå på, bra med mark, tillräckligt med mat så att ingen blir utan o.s.v.

   Svara
   • Alma

    Jag tror inte att det handlar om att hästarna har särskilda behov utan snarare att vi idag inte tänker tillräckligt mycket utanför boxen och anpassar för att hästarna med särskilda behov ska kunna gå på lösdrift. Min häst kan exempelvis inte äta hösilage och jag hittar få lösdrifter här omkring som serverar torrhö och passar honom på alla andra sätt. Däremot vet jag att det i andra län finns stall där hästarna går tillsammans med ligghall dagtid och själva med egen relativt stor hage och box/liten ligghall nattetid och där alternativet finns att ägarna slår ihop två små lösdrifter. Då hade lösdrift förmodligen fungerat bättre för min häst med rätt sällskap. Jag menar inte att just denna lösning alltid går att genomföra men jag tror definitivt att det går att individanpassa lösdrifter mer.

    Sen ser jag en stor skillnad vad gäller kor och hästar. Många kor hålls på lösdrift inomhus och det blir stor skillnad mot hästarna som hålls på lösdrift utomhus. Då måste man ta hänsyn till miljön, marken och vädret på ett helt annat sätt.

    Svara
  • Christiaan Dirksen

   visst är det fascinerande att häststall i princip ser likadana ut sedan…men det sorgliga är ju att de allra flesta som håller häst helt enkelt har för lite mark för att kunna ha dem ur ett för djuret optimalt vis.

   Svara
   • Alma

    Ja, det är sorgligt och som inackorderad är det inte alltid som man har möjlighet att välja och vraka vad gäller vilket stall man väljer heller. Särskilt inte om man som jag har en häst med flera särskilda behov. Ingen häst jag har haft tidigare har haft det på det här sättet och många tror säkerligen att jag överdriver men det är en utmaning att hålla honom vid god hälsa och en ännu större utmaning att hitta stall åt honom tyvärr så jag har ändå viss förståelse för att man kan välja att stalla upp sin häst i ett sådant stall men med tiden måste vi få bort dem.

    Svara
 4. Alma

  Jag står i ett stall där min häst och en liten ponny är de enda som står på box nattetid. Resten av alla ca 27 hästar på gården går på lösdrift. Det finns fyra lösdrifter på gården.

  Stallägaren har en liten ridskola med 17 hästar. För henne sparar det tid eftersom det skulle ta mycket tid för henne att ta in och ut 17 hästar. Däremot tror jag inte att det sparar så mycket tid om man enbart har två hästar, det det kan göra är att man KAN bli mindre bunden beroende på hur lösdriften är upplagd.

  Just det där med att folk inte rider sina hästar lika mycket ser jag i vårt stall. Dock ser jag inte så stort problem med det eftersom hästarna har stora hagar och rör sig en del. Dock får man kanske känna efter vilken nivå man bör lägga sig på i ridningen då och kanske inte kan tävla på hög nivå.

  Jag ser också att man inte besöker sina hästar varje dag. I vårt stall tror jag att de hjälps åt med tillsyn varje dag. De hjälps åt med mockning och påfyllnad av strö etc. och då kan jag tänka mig att de även kollar till alla hästar i den lösdriften, så att ingen har kolik, alla står på benen, verkar pigga och glada o.s.v. Jag kan även tänka mig att just daglig tillsyn ingår från stallägarens håll. När någon av hästarna har haft problem på något sätt har detta inte missats. Alla hästarna i stallet mår väldigt bra förutom att några har fångproblematik sommartid men det hade dem haft även på box.

  Min häst är inackorderad som fullservice. Han får tillsyn varje dag men jag åker inte dit och helt ärligt är det jag som främst ser om min häst mår bra eller ej eftersom jag känner honom bäst och är ansvarig. Således får han lite sämre tillsyn de dagar jag inte är där (men han får givetvis tillsyn) så här ser jag inte skillnaden mot hästarna i vårt stall som står på lösdrift. Jag har också tidigare gjort uppgörelser med vissa stallägare att dem mockar åt min häst ett par dagar i veckan mot mer betalning så att jag slipper åka de dagarna.

  Enda skillnaden mot lösdrift är att man då ser om hästen har bajsat, ätit och druckit. Visserligen är detta jätteviktigt men jag ser inte att hästen måste vara akut sjuk enbart för att den en dag inte har druckit tillräckligt etc. Om hästen inte har bajsat har den sannolikt redan fått kolik och då märker man det. Dricker den inte ordentligt gjorde den antagligen inte det igår heller och då kommer man antagligen upptäcka det för man bör nog komma åtminstone ca varannan dag. Om min häst inte äter är det för hans del inte akut. Han gör det om han är ledsen över något, stressad eller helt enkelt inte gillar sitt foder.

  Om något är akut fel med min häst räknar jag med att stallägaren ringer. Därför menar jag att om tillsyn ingår i hyran i en lösdrift förstår jag inte varför man ska behöva åka varje dag till en lösdrift så länge inte hästen går på medicin eller liknande.

  Det enda jag tycker inte är okej är att alla hagar har en sådan termobar som fyller på sig själv och det är stallägarens ansvar att tvätta den och det slarvar hon med mycket. Jag brukar göra rent våran i smyg när jag tycker den blir för skitig eller min häst inte vill dricka ur den. Det hade nog inte varit populärt om det kom fram. Jag har även sagt till henne om det men det går inte fram.

  I det här fallet har hästarna stora, torra hagar med naturlig dränering. Däremot ska hästen och lösdriften givetvis skötas om trots lösdrift. Det görs i lösdrifterna i vårt stall också. Ägarna till fånghästarna kämpar för att anpassa efter dem, har någon häst behövt stå i sjukhage har de fått det och behöver någon häst exempelvis medicin varje dag får dem det.

  Sen är lösdrift automatiskt inte tidsbesparande. Om du har en egen lösdrift måste du mocka, ordna foder, kanske fodra på bestämda tider om du inte har fri tillgång eller automatisk fodring, kolla vattnet, se till att marken är har en naturlig eller onaturlig dränering samt givetvis även ge sin häst den tillsyn, uppmärksamhet och ev. motion/stimulans den behöver.

  Sen kan jag också bli rätt arg på att vår stallägare tycker att naturligt alltid är det bästa och ibland trycker på mig det samtidigt som det också ibland går ut över både min häst (och andras) och hennes egna hästar. Hennes hästar har det väldigt bra men vad gäller vissa av dem kan jag se att dem exempelvis kanske skulle må bra av ett täcke vid behov (det här gäller min häst också), hennes fånghästar som får fång flera gånger varje sommar kanske inte ska gå på stort gräsbete (jag säger givetvis inget om detta eftersom det är hennes hästar). Jag vill inte höra hur mycket bättre min häst skulle må av att gå på lösdrift för det kommer inte hända. Stallägaren är dock den enda som verkar tycka såhär. De andra tycker visserligen att ett naturligt liv oftast är det bästa för hästen men är ändå villiga att individanpassa och då tycker jag lösdrift ändå är väldigt bra.

  Jag skulle inte vilja ha min egen häst på lösdrift för inackorderingar p.g.a bristen på individanpassning. Han är 29 år och har ett gäng individuella behov som inte skulle gå att anpassa till utan att göra om hela systemet. Bl.a måste han äta torrhö. Han är dessutom väldigt ranglåg och väldigt tittig/nervig. Detta tillsammans med att han äter EXTREMT långsamt (vi pratar 3 kg hö på 12 timmar) gör att jag skulle vara rädd att han inte skulle få i sig tillräckligt med foder även vid fri tillgång. Dessutom är han något frusen och vid dåligt väder vet jag att han inte hade vågat sig in i ligghallen eftersom han skulle vilja ha fri sikt och han skulle inte gilla om det exempelvis smattrar i taket. Däremot är han trygg i sin box även vid dåligt väder. Om jag däremot hade haft egen gård där jag själv skulle kunna välja ifall jag skulle ta in hästen och låta den torka, täcka den när jag tycker att den behöver det, välja hur jag vill fodra o.s.v. hade jag säkerligen haft lösdrift eftersom jag tycker det är väldigt positivt för hästen. Sen har han en jättehage med gräs året om, en fin liten kompis, fri tillgång på grovfoder och lång utevistelse så han har ändå ett väldigt naturligt liv i jämförelse med många tamhästar.

  Idag är det väldigt svårt att hitta en individanpassad lösdrift för inackorderingar. Jag tror att vi med tiden kommer kunna individanpassa mer. Exempelvis kan hästarna gå tillsammans med ligghall dagtid och sen ha box och egen hage nattetid för att kunna anpassa foder samt se att hästen bajsar/äter/dricker som den ska. Tänker man lite utanför boxen finns det sätt att göra detta utan att ta upp alldeles för mycket mark eller pengar. Jag kommer inte gå in på det nu men det finns stall som har genomfört liknande koncept.

  Svara
  • Alma

   Långt ifrån alla hästar kan och bör gå på lösdrift eller i alla fall lösdrift som det fungerar i dagsläget. Sen det jag menade i min kommentar är att om en häst rids exempelvis varannan dag kan det gått och väl duga om den har stora hagar som ger hästen möjlighet till födosök o.s.v. När jag inte hade fullservice och åkte till min häst dagligen för att ta hand om den red jag inte varje dag och jag tog inte heller in den varje dag. Däremot gick jag ut till honom i hagen och kollade så att han var pigg och glad, inte hade kolik, inte hade ont någonstans o.s.v. I min kommentar menar jag att i lösdrifterna ovan gör man detta på varandras hästar alternativt att stallägarna kollar till hästarna och sen får man en djupare kontroll de dagar man är där vilket för de allra flesta är ungefär 3-4 dagar i veckan. Jag ville bara förtydliga det så att det inte låter som att hästägarna här skiter i sina hästar.

   Sen mår många hästar bra trots att dem inte rids varje dag eller näst intill så länge dem har bra hagar. Min häst är pensionär och mår jättebra så jag förstår inte hur det skulle påverka hästen betydligt att den kanske enbart rids 3-4 gånger per vecka.

   Jag insåg nu att jag skrev att jag inte åker till min häst men det gör jag givetvis flera gånger i veckan och han blir skött även de andra dagarna. Jag bor i Stockholm och har valt att ha honom ca 1 timme ute på landet bl.a för att han ska få ha en stor hage och få sina behov tillgodosedda och då har jag inte möjlighet att lägga flera timmar i restid varje dag.

   Svara
 5. Anna

  Jag tänker att för stora stall med många hästar så finns det enorm potential att modernisera och effektivisera så som redan gjorts med kor till exempel.

  Men för någon som har tre-fyra hästar på relativt lite mark i ett litet stall har jag mycket svårt att tänka mig att det går att just effektivisera särskilt mycket genom att byta till lösdrift (även om det kan finnas andra argument för att ändå göra det).

  Svara
 6. Elizabeth Torrisi

  Jag blev så provocerad av hennes artikel. Hur fn skulle det bli enklare med lösdrift? Kräver ju mer av ägaren eller är det tänkt att man skiter i att sköta hästen o ställer en rundbal i hagen ( gärna med plast på).

  Svara
  • Moa Nandorf

   Jag tycker det är enklare på vissa sätt och jobbigare på andra. Det dagliga jobbet är betydligt enklare, men det kräver lite större arbetsinsatser några gånger om året istället. Vad som är enklast beror väl i princip på om man föredrar att göra en liten insats varje dag eller en stor insats då och då.

   Svara
   • Elizabeth Torrisi

    Lyfter du hovar, kontrollerar kvalitet på träck och att de dricker ordentligt några ggr/ år? Hur går den dagliga visitationen skötseln till? Binder ni upp tex vid fodring?

    Svara
    • Moa Nandorf

     Dessa saker görs väl oavsett box eller lösdrift, eller? Ser inte riktigt skillnaden?

     Mina äter nästan bara grovfoder så nej, binder inte upp, men behövs det får man väl lösa det bara. Finns ju många andra som löst det på olika sätt beroende på deras förutsättningar och begränsningar. Allt går att ordna med lite vilja!

     Svara
     • Elizabeth Torrisi

      Jo det är ju självklar men om man inte binder upp och ger individuellt foder hur vet man få att de äter eller hur mycket? Det måste ju bli svårt att ha koll och det var det som jag kände inte kunde göra det mindre tidskrävande.

     • Moa Nandorf

      Jaha, nu är jag med. Jag vet inte hur andra gör, men det märks väldigt snabbt här om någon inte äter. Vi har inte fri tillgång på hö (däremot på halm och/eller ”gammalt” gräs, så de har något att tugga på hela tiden) och då märker man ju omedelbart om någon häst plötsligt inte äter. Äter de inte brukar de ju dessutom vara dåliga och det brukar synas på lång väg om man känner sina flockar väl. Brukar vara en snabb blick ut genom fönstret som berättar om ev. skada eller annat problem, snarare än en visitation.

      Sen nej, jag vet inte på kilot exakt hur mycket mina hästar äter, men så länge värdena i höet är hyfsade och inte helt galna åt något håll och de håller hull och energi så spelar det ingen roll för mig. Går de ner får de mer, helt enkelt. Men vi har också anpassat flockarna så det ska funka – hade vi inte hästar med så olika foderbehov hade vi kunnat ha alla våra hästar i samma lösdrift men det går inte med en shettis och ett fullblod och allt däremellan (däremot går shettisen och fullblodet bra tillsammans för shettisen får lagom med mat när den äter av fullblodets spill ).

      Det kräver anpassning, men det dagliga jobbet är ändå mycket enklare än att ha alla på box. Just nu är det två boxhästar och fem lösdriftshästar, boxhästarna tar flera gånger så lång tid som ”vildhästarna” på en daglig basis, men lösdriftshästarna tar tid när det måste grusas/mockas ligghall/mer staketfix osv.

 7. Jenny Hamberg

  Jag tänker att det säkert finns hästar som är ”fördärvade” av sitt nuvarande leverne med box och liten grushage i ensamhet och inte kan vänja sig vid lösdrift, men vid en förhoppningsvis kommande omställning skolas ju hästarna in i lösdriften från scratch och då bör det vara en helt annan sak.

  Sen tror jag också att ganska många som har hästar de menar inte kan gå på lösdrift faktiskt inte vill det och har provat lite pliktskyldigt, utan att faktiskt ge det en ärlig chans. De vill ha sin häst på box och ensam i hage trots att både forskning och sunt förnuft säger att hästar mår bäst av ett så naturligt liv som möjligt, med flockkamrater, fri tillgång till grovfoder och stora ytor för naturlig rörelse och söker därför argument mot lösdrift och för box och ensam i hage.

  Att det skulle finnas individer av en art som är ett utpräglat flockdjur som är gjord för att röra sig över stora ytor som faktiskt inte klarar av det är en sorglig tanke, tycker jag.

  Svara
  • Annelie Wendt

   Precis. Alla gamla kor som flyttades in i lösdrift funkade ju inte heller. En del var koko och en del hade helt enkelt för dåliga ben/klövar. Men de slogs ut eller togs väck ur lösdriften. I mina besättningar idag är det enbart sjuka djur som inte funkar i lösdriften och de går ju i gruppsjukbox istället tills de är friska eller slaktade.

   Och skador sker oavsett om man har tre hundar ihop eller 200 kor ihop. Det är liksom en del av livet.

   Inte ens avelstjurar går ensamma. Antingen har de damsällskap eller går i en flock med andra avelstjurar.

   Svara
   • Jenny Hamberg

    Jag tycker att diskussionen påminner om när man diskuterar bur till hundar med amerikaner. De, som kommer från en kultur där det är lika naturligt att ha hund i bur som det är här att ha häst i box tycker ju att man är oansvarig om man inte använder bur i hemmet och också övertygade om att deras hundar absolut inte är funtade för att klara ett liv utan bur.

    Svara
    • Anette Fritzon

     En rejäl hage är ju det minsta man kan begära, oavsett om hästen går ensam i den eller inte. Tyvärr är så inte fallet på många ställen – men som inackordering kan man ju välja att låta hästen gå i en liten ruta om det är vad som erbjuds, eller att flytta den till ett ställe där alternativen är bättre.
     I vårt fall så är det för oss (och ägarna till de övriga eventuella hästar) en alldeles för stor skaderisk med påföljande kostnader och i värsta fall förlust av någon häst, ett scenario sin vi inte är beredda att försätta oss i, bara för att det ”för de flesta hästar” kanske är bättre att gå i lösdrift/flock.
     Och visst kan en häst skada sig alldeles på egen hand, det kan man inte göra något åt, men att minimera risken är nog på djurägarens ansvar, oavsett vad.

     Svara
     • Annelie Wendt

      Att låta en häst gå ensam ”för att den inte ska skada sig” är synonymt med att ha hund i bur all tid man inte har den i koppel.

  • Alma

   Sen tror jag att det är många som står inackorderade som inte vill ta risken att flytta till en lösdrift för att sedan upptäcka att hästen inte trivs i flocken, inte funkar med fodret där eller annat. Har man häst på box kan man individanpassa på ett annat sätt, man kan exempelvis kanske byta hage på sin häst om den inte trivs i flocken o.s.v. Många hästar kan säkerligen gå på lösdrift och må bra men kräver mer individanpassning än de flesta lösdrifter för inackorderingar erbjuder. En flytt för en häst kräver mycket av den mentalt och det är inte säkert att du kan återgå till din tidigare stallplats om du flyttat därifrån så man vill helst minimera risken att behöva flytta hästen ytterligare en gång.

   Jag har själv en häst med rätt många individuella behov (jag överdriver inte) och jag har stått i det valet och valt att inte flytta till lösdrift av djurskyddsskäl eftersom lösdrifterna inte har passat just honom.

   Väldigt många med egen gård (just det här är inte riktat till dig personligen) säger att lösdrift är det bästa för hästen och fungerar det inte för den hästen får man anpassa lösdriften. Det man inte tänker på där är att vi som står inackorderade har inte det valet, det är ofta tillräckligt svårt att överhuvudtaget hitta ett bra stall om hästen exempelvis behöver särskilt foder eller vad det nu kan vara.

   Svara
   • Birgitta

    Instämmer till fullo!

    Jag hade aldrig vågat flytta Vicke till en lösdrift hos någon annan just av de skäl du anger.

    Hästar kommer och går, ägarna kan ha trettioelva olika åsikter om hur allt, så även en lösdrift ska skötas osv. Jag skulle aldrig orka med detta och som du säger så snyter man inte ut en bra stallplats ens i hästtäta Skåne. Min erfarenhet utifrån mina krav.

    Svara
 8. Moa Nandorf

  Anette: Om vi undantar din vallningsspecialist från diskussionen (finns alltid undantag) så är det väl så att lösdriftshästar i en bra flock över tid skadar sig betydligt MINDRE än ensamlevande boxhästar. Köper alltså inte skadeargumentet ur synvinkeln vad som är bäst för hästen i längden, däremot har jag förståelse för att man kan ha hästar som är t ex högt utbildade och värda mycket pengar som man inte just nu i hästens liv vill riskera ihopsläppsskador på.

  Men det kanske var det du menade, inser jag när jag läser din kommentar igen…

  Svara
 9. Vicki Permo

  Jag är övertygad om att lösdrift på rejäl yta var förutsättningen för att våra ponnies levde friska länge. De allra flesta hängde med till 30-35 år (ett par av dem blev 28 och 29 år). De sista åren ordnade vi utfordringsspiltor för att kunna ge individuella tillskott i hagen till dem som hade behov och det funkade jättefint.

  Svara
 10. Moa Nandorf

  Jag tror absolut att lösdrift är för alla hästar, men skriver också under på det Cia säger. Tillräckligt stort, tillräckligt iordninggjort, bra flock (fast är det jättestora hagar och en stor flock är det inte lika viktigt) med eftertanke och omsorg. Det är inte bara att smälla upp ett litet vindskydd och släppa ut massa hästar på en begränsad yta.

  Sen är min erfarenhet likt Jenny Hambergs också att de flesta ägare vars hästar ”inte kan” gå på lösdrift inte har gett det en ärlig chans. Man kanske har provat några veckor och hästen blev stressad och så gav man upp. Det kan krävas en mer omsorgsfull ”inskolning” än så, en häst som levt ett onaturligt liv (som ju alla våra hästar gör på många sätt, lösdrift eller ej) och stått på box är van vid det, ungefär som ett barn som aldrig ätit grönsaker är van vid det. VILL barnet äta grönsaker? Nej. Blir det upprört när man försöker truga i grönsaker? Ja. Är det därmed dåligt för barnet att äta grönsaker (om det inte är allergiskt)? Nej, det är faktiskt jättebra även för det barnet att äta grönsaker så det är värt att hitta ett sätt så att barnet kan lära sig äta grönsaker och upptäcka att det är gott. Lite samma med att vänja in ovana lösdriftshästar – släpp inte bara ut dem hejsan hoppsan, hitta ett sätt att visa, förklara och vänja hästen vid lösdrift. Den kommer må bättre.

  (Anettes häst har inte det vanliga problemet med att släppa ut på lösdrift, det verkar inte vara hästen som får problem, det är alla andra )

  Med allt det sagt, finns det situationer där jag skulle stalla upp mina lösdriftshästar som gått på lösdrift hela livet? Absolut. Hellre box än en riktigt dålig lösdrift.

  Svara
  • Annelie Wendt

   Ja man skolar ju in på förskola med sina små barn också – av en anledning.

   Svara
 11. Anette Fritzon

  Ja, för vår del var det inte vår häst som fick problem, han var ju aktiverad med arbete hela dagarna. Hans kompisar och deras ägare tyckte inte det var lika kul…

  Svara
  • Jenny Hamberg

   Fast cowhorses är ju verkligen ett undantag i Sverige och bland dem torde de som inte kan gå med andra utan att ”work” dem vara undantag.

   Det finns alltid undantag från alla principer, men de är sällan relevanta för diskussionen i stort.

   Svara
   • Anette Fritzon

    Han arbetar med ”allt som rör sig” när han tycker att det är nödvändigt – vilket är både kul, intressant och ibland en smula frustrerande. Som sagt så går han i en egen (stor) hage (som han kan både beta och galoppera omkring i) men inte ensam då han har hästar i hagarna intill som sällskap, han har många timmas utevistelse och mår bra på det sättet.
    Som sagt så är det inte han som har problem i en flock, utan alla de andra som får det …

    För de hästar som kan gå i flock är det säkert det bästa, men det går sällan att dra alla över en kam.

    Svara
 12. Anna Ozén

  Jag tycker att ordet ”lösdrift” borde bytas ut mot ”utedrift” eller ”grupphästhållning”. Lösdrift kräver som Cia Wigström skriver fingertoppskänsla när det gäller gruppens sammansättning och daglig skötsel och är inget alternativ som ”quickfix”. Tyvärr illustreras det tyvärr oftast med ett gäng tufsiga hästar stående i lera bredvid en hösilage bal med plasten kvar och det är ett hån mot seriösa personer som lägger ned mycket pengar på markarbete, ligghallar och skötsel.

  Svara
  • Annelie Wendt

   Frågan för mig är. När blir en lösdrift så dålig att det överväger för hästen att gå ensam i box? De flesta hästhagar jag ser överhuvudtaget oavsett box eller lösdrift är jävligt leriga. Och oftast helt utan mat. Till ett extremt flockdjur som behöver äta 12-16 timmar per dygn.
   Då är faktiskt de flesta grupphållningssystem/lösdrifter eller vad man vill kalla det ofta betydligt bättre och mindre leriga. Sen blir ju i princip alla grindhål leriga oavsett antal djur som passerar det.

   Svara
 13. Karolina Cappelli Lindholm

  På samma sett som de finns mängder med olika typer av stall o rutiner kring dessa så är de också så med lösdrift.
  Blir så förvånda att de alltid ska tas i jämnförelse hur lerigt de är i en lösdrift…. I jämnförelse med alla helt perfekta o torra grusade rasthagar som finns?!
  Knappast va!
  Hårdgjorda ytor och hårdgjorda matplatser är A och O!

  Jag har flera lösdrifter och hästar på stall, olika hästar behöver olika typer av boende. Men generellt sett så passar lösdrift för de flesta. Oavsett ras, utbildningsnivå och prisplapp.

  Svara
 14. Alma

  Jag ser att flera kommenterar anledningen till det här med att man tycker att det är viktigare att hagen är torr om hästen går på lösdrift än om den står på box. Skillnaden för mig är att om hästen står på box kommer den i alla fall in och får torka upp om hovarna och vila senor och ligament. Jag säger inte att det är bra att ha hästarna i en helt upptrampad/lerig hage om man har dem på box nattetid heller men en poäng med lösdrift är att hästen ska röra sig mer och få bättre hållbarhet. Om hagen är väldigt lerig tror jag inte det bidrar till bättre hållbarhet eftersom leran (beroende på hur djup såklart) sliter på hovar, senor och ligament. Dessutom är hästarna oftast mindre villiga att röra sig i en sådan hage och jag tror inte att de får mer stimulans av att stå där dygnet runt och hänger än att gå in nattetid. Sen är givetvis en viss mängd lera okej även i en lösdrift och lera i hagar är oavsett vad inget man vill eftersträva direkt.

  Svara
 15. Alma

  Sen vill jag provocera lite och säga att jag tror att det t.o.m kan vara positivt och skönt för en del hästar att inte vara med andra hästar hela dygnet. Det bästa är om dem har sällskap i hagen delar av dygnet men jag skulle gärna se en lösdrift där dem går tillsammans halva dygnet och ensamma halva dygnet.

  Det är inte alltid man kan hitta den ultimata flocken även om förutsättningen för lösdrift enligt mig är att ingen blir mobbad/utfryst. Just för att dem är flockdjur tror jag att dem kan tycka att vissa andra hästar är rätt jobbiga ibland och då kan det vara skönt att vila från andra hästar.

  Om man har sina hästar enligt ovanstående får dem dessutom röra sig dygnet runt samtidigt som man också kan individanpassa foder o.s.v. mer samt se den enskilda individens träck/hur mycket den dricker/äter o.s.v. på ett annat sätt.

  Svara
 16. Linda

  Jag blir lite intresserad på vad Alma har för källa på att det är positivt för hästar att stå utan andra hästar delar av dygnet?
  Det säger väl ganska tydligt emot det faktum att hästar är flockdjur.

  Jag tror nog 99% av alla hästar skulle kunna gå på lösdrift (och även i hage med sällskap) under förutsättning att det är rätt flocksammansättning och tillräckligt stora hagar.

  Människor har en enorm förmåga att förmänskliga sina hästar och pratar (ofta) mer om vad som passar deras (ägarens) egna preferenser äv vad som egentligen skulle tillfredställa hästens behov mest.

  Svara
  • Alma

   Jag skrev inte det som fakta utan mer min egna uppfattning och erfarenhet. Sen får man tycka annorlunda om man vill det. Jag säger inte att det gäller alla hästar eller majoriteten om de själva
   fick välja sin flock fritt men utifrån de förutsättningar vi har där vi väljer hästens flock och har den på begränsad yta tror jag att det absolut KAN vara positivt för hästen att inte alltid ha andra hästar ”i knät” beroende på vilken häst den går med just för att dem är flockdjur. Vi lyckas inte alltid (oftast inte) få ihop den optimala flocken och hästar är sociala i olika grad trots att och för att dem är flockdjur. Får man ihop den ideala flocken är det säkert inte så men den är inte säkert man hittat.

   Sen vad gäller att förmänskliga hästar så anser jag att det absolut kan vara relevant att jämföra människor och hästar vad gäller flockinstinkt eftersom människor är lika mycket flockdjur (och vandringsdjur) som hästar. Däremot har hästar helt olika dygnsrytm än oss och dem är bytesdjur så på det planet går det inte att jämföra på samma sätt.

   Svara
  • Alma

   För att förtydliga så menar jag inte att hästen ska stå ensam utan någon som helst kontakt med andra hästar.

   För att ta ett exempel, säg att en äldre/vuxen häst går med en eller flera översociala och väldigt lekfulla unghästar. Det är ingen ovanlig syn. Då tror jag att den äldre hästen faktiskt KAN må bra av att inte vara med dem under x antal timmar per dygn eftersom den inte alls är lika lekfull och inte lika översocial som unghästarna.

   Något liknande gällde båda min egna hästar förut. Båda var gamla (23-27 år vid de tidpunkterna). Till en början ogillade dem varandra starkt men med tiden fungerade dem absolut som hagkompisar men de ”tjafsade” jämt. Med tiden tror (vet) jag att de började tycka om varandra trots att de fortsatta tjafsa. Det vet jag eftersom min nuvarande häst skrek efter henne och matvägrade i veckor efter att hon dog. Dock tror jag absolut att de absolut tyckte det var rätt skönt att vara ifrån varandra också. Därför tycker jag det KAN vara positivt att inte ha sina hästar tillsammans dygnet runt. De fick då vila från sitt ständiga tjafsande.

   Likaså ranglåga hästar som behöver komma undan ett tag för att äta o.s.v. Så kan det bli även med en trygg flock och flockledare,

   Svara
 17. Ann Hammarlund Holst

  Det är såklart sorgligt med ensamma hästar i små rutor, och jag skulle gärna ha lösdrift.
  Men kor som jämförs med ovan hålls som en näring medan hästar numera är ett ”husdjur” och i en sport. Stor del av utövarna finns i städer och tättbebygda områden. Med ont om mark och dyr sådan. Det vore inte bra om ridsporten skulle minimeras till landsbygd.

  Svara
 18. Anna Ozén

  Jättebra aspekt. Hästen är en viktig resurs i samhället och det är viktigt att man möjliggör hästhållning i storstadsområden. Det ställer också krav på hur hästarna hålls ur såväl häst- som miljöaspekt och inte minst hur människor utan hästkunskap uppfattar verksamheten.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>