Måste man träna för tränare?

Igår diskuterade vi ju om hästar över huvud taget måste ridas och idag tänkte jag ta frågan ett steg längre och fråga om ni tycker att man som ryttare måste träna för tränare med sin häst?

Nu är ju ordet MÅSTE ett väldigt skarpt ord så själv vill jag inte gå så långt som att hävda att alla måste ha en tränare men om man bara tränar på egen hand, utan en för grenen bra tränare riskerar man väldigt många ”trials and errors”- det är jag säker på faktiskt.

Inte ens världens skickligaste ryttare rider alltid ensamma och utan input från andra så varför skulle vi amatörer klara oss bättre?

Många hobbyryttare har inte ens tillgång till speglar för det mesta och även med dessa så riskerar man att tro att det man gör är rätt fast det egentligen är lite eller mycket fel.

Om bakdelen går före i en diagonalsluta, hur bakbenen trampar i en bakdelsvändning eller om ett galoppombyte är ”ett halvt efter bak” kan vara mycket svårt att känna från sadeln och detta är bara några exempel.

Om man struntar i sin egen utveckling som ryttare, inte har bråttom att komma vidare i klasserna osv tycker jag egentligen inte påverkar beslutet att inte rida för tränare utan jag tänker faktiskt mest på hästen.

Vi utsätter redan våra vänner för så mycket onaturligt bara genom att sitta på deras ryggar så om vi väl gör det och kräver någon form av arbete och respons så är det väl justas att göra det så lätt som möjligt?

Att göra om än så lite fel måste väl vara sämre än att göra rätt och där tror jag som sagt att alla behöver en tränare någon gång i alla fall.

Vad tror ni?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    För hästens skull absolut. Tänk så många hästar som tränas felaktigt dag ut och dag in och sedan går sönder…

    Sedan gäller det att hitta rätt tränare också förstås… Jag tror att fel tränare nästan kan göra mer skada än nytta. Har ridit för en del tränare som vill skynda på lite väl mycket och som inte har ägnat tillräckligt mycket tid åt grunden.

    Svara
    • Birgitta

      Det är absolut sant!

      Mitt resonemang förutsätter ”rätt” tränare ffa eftersom en del ryttare tyvärr sväljer allt som en tränare säger med hull och hår.

      Svara
  2. Jenny Hamberg

    Det finns ju massor av ryttare som inte har några som helst ”ambitioner”. De har häst för att de gillar hästar och för att de uppskattar att rida runt i naturen på dem. På samma sätt som du har hund för att du gillar hundar, men (såvitt jag förstår) inte har några ambitioner att tävla, träna eller ens göra några särskilda framsteg.

    Att jag skulle ta hjälp av en tränare om jag vill tävla rallylydnad med Lisabet är ju rimligt, men vad skulle en hundtränare tillföra i ditt liv?

    Svara
    • Birgitta

      Jag var måhända otydlig. Med TRÄNA menar jag ”träna i någon av de grenar inom hästsporten som man KAN tävla i”, ffa hoppning och dressyr. Träna= lära och utveckla hästen.

      Att rida ut är för mig inte att träna, det är att motionera hästen om jag ska generalisera. Och då behövs absolut ingen tränare.

      Och du har helt rätt; jag är så ”icke-ambitiös” som man bara tänkas kan vara med min hund och har så varit med ALLA hundar. Har aldrig gått en kurs i hela mitt liv tex.

      Det som mina hundar ”klarar” i vardagen (ffa att gå lösa i princip överallt) är mitt enda krav och det har jag klarat av att lära dom själv om de inte redan kunde det.

      Sedan har olika hundar jag ägt varit olika clever med allt möjligt annat och det har väl varit kul men inget jag liksom tränat på utan bara sett som en bonus.

      Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    Att hela tiden vilja förbättra sin sits, position o inverkan tycker jag alla ryttare oavsett nivå och slutmål borde känna ett behov av.
    Så ta hjälp av någon på marken då o då även om de är på en skogstur barbacka på långa tyglar eller om de är för att finlira ställning o böjning i saxen.

    Svara
  4. Elizabeth Torrisi

    Tycker det är varje djurägaren skyldighet att ta hjälp av en tränare. Det handlar ju om välfärd för våra djur. Alla som äger ett djur vill väl bli kunnigare så de kan ge bästa förutsättningarna för sitt djur eller ?

    Svara
  5. Alma

    Jag håller med. Dessutom tycker jag att alla som skaffar häst bör skaffa/ha vissa grundläggande kunskaper i dressyr. Både för att ridningen blir säkrare då och fär att det motverkar att man drar hästen i munnen o.s.v. Har man ridit lite dressyr vet man bättre hur man kan avleda hästen vid överskottsenergi och rädsla o.s.v. vilket gör ridningen säkrare. Det gäller även skogsmullar.

    Svara
    • Eva

      Tycker Du har rätt i sak även om jag skulle kalla det för något annat än ’dressyr’. Grundläggande ridkunskap kanske??
      Då kommer man snabbt in på ett annat ämne- grundläggande hästkunskap som omfattar betydligt mer än den lilla stund Du sitter på hästen. Samma
      gäller förstås även när Du skaffar hund etc.
      Det är fruktansvärt hur folk i ren okunskap ’misshandlar’ sina djur.

      Svara
      • Birgitta

        Sant och i den bästa av världar skulle det krävas ”körkort” för handhavande av långt fler saker än ett dött ring som en bil. Men det skulle väl inkräkta för mycket på den personliga integriteten och är ett långt större ämne än det vi diskuterar här….

        Svara
  6. Frida

    Anser nog att man har ett ansvar mot sin häst att träna och förbättra sin ridning oavsett vad man vill göra med sin häst. Därmed inte sagt att man måste träna för dyraste, mest avancerade tränaren, för väldigt många duger ridläraren på närmsta ridskola utmärkt. Men för att själv kunna rida på ett bra sätt och för att hålla sin häst mjuk och lösgjord och hållbar så behöver man hjälp regelbundet även om man bara vill rida i skogen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>