Tappsko-blöja

I förra veckan skrev jag om att Vicke hade dragit av sig en sko och hur sulöm han hade varit därefter eftersom det var väldigt fruset och ”knöggligt” i hans hage.

En vän tipsade mig i efterhand om att jag kunde ha provat en babyblöja (!) ; vad sägs om det !?!

Enligt vännen tar hon en ”Up an go”-blöja närmast hoven, sen lite vet wrap runt så den sitter stadigt och sen silvertejp. Hon påstår att detta sitter som berget och skyddar både hoven och sulan. Och det bästa: att det sitter kvar även i en lerig hage 👌!

Eftersom hon har provat detta mer än en gång och har en livligare häst i hagen än vad jag har har jag inga skäl att betvivla hennes påstående utan kommer absolut att prova om detta skulle hända fler gånger vilket ni ju också kan göra vid behov.

Att man kan göra på samma vis vid hovböld (och då hälla jodopax i paketet) har jag läst om sedan tidigare (faktiskt ett tips från en bloggläsare) men här handlar det ”enbart” om att skydda sulan och möjliggöra att hästen kan röra sig utan att ha ont och det är ju värt massor i avvaktan på hovslagare.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Är en hel del som faktiskt använt detta knepet i många år. Tydligen har det funkat!

    Svara
  2. Marie Nordström

    Eftersom Blondie haft hovböld från och till hela hösten i princip kan jag verkligen rekommendera det. Sitter som berget och man kan lägga bomull med jodopax utan att det läcker ut.

    Svara
  3. Marlene Engström

    eller så investerar man i en rejäl skyddsko som går att rida i, och sätter på när det blir tappsko. Till och med min hovslagare har sagt det är bästa lösningen ( för min häst med ömma tassar).

    Svara
    • Birgitta

      Om du menar en skydds-sko som denna https://www.hooks.se/hast/skotsel-vard/hovslageri/simple-boots-cavallo så kostar den alltså 1700:- medan ett paket blöjor kostar…vad….en hundring?

      Så ditt tips är säkert bättre/ hållbarare per se men väldigt många gånger dyrare.

      Sedan är Vicke så extremt sulöm och kan samtidigt vila massa dagar utan problem så jag skulle aldrig rida utan riktiga skor oaktat vad. Bara han kan gå i hagen så är jag nöjd och hur otroligt det än låter så verkar blöja hålla för det. Jag slipper så klart helst prova 🙂 !

      Svara
      • Marlene Engström

        Ja, jag har en cavallo men inte just den. Kanske är så, men den blir prisvärd då du kan rida i den. En blöja på en häst i lerig hage… nä.

        Svara
        • Ida Pippilotta Lidslot

          På min häst har det funkat suveränt med blöja i blöt hage, silvertejpen har inte släppt in en enda droppe gyttja. Dock har jag tänkt varje gång att jag ska investera i en boot, men så fort som skon har kommit på har jag glömt det igen

          Svara
  4. Maria Henriksson

    Jag köpte ”skyddsskor”för x antal år sedan, väldigt bra. Går också att rida med dem.

    Svara
  5. Elizabeth Torrisi

    Funkar ju i nödfall men kontinuerlig ridning med plast som sko belastar lederna oerhört mycket.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag skulle som sagt inte ens våga skritta med en aluminiumsko och en skydds-sko; då tror jag min hästs ben mår bättre av att gå i hagen i väntan på världens bästa hovslagare *blink blink* !

      (Min hovslagare är gift med Elizabeth för de som undrar 🙂 )!

      Svara
      • Sarah

        Skulle heller aldrig rida med en vanlig sko och en skyddssko. Men det beror kanske på hur känslig häst man har hur man resonerar. han mår heller inte dåligt av att vila några dagar i väntan på hovis. Väntar även hellre på rätt hovis än random person med tappskokompetens pga tunna hovväggar.

        Svara
  6. Anja K Phersson

    Märkligt att Peder rider med en plastsko om det nu skulle vara så dåligt, känns som det finns en ganska stor okunskap om hur man rider och använder boots. Vet inte riktigt varför man tror att det är bäst för en hästs leder/hovar att ha järnsko på sig 24/7? Jag är verkligen inte någon barfotataliban och tycker man ska skydda sin häst hovar vid ridning, men därmed inte sagt att man gör det bäst med en järnsko.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror inte det är bra att rida med en plastsko och en aluminiumsko oaktat vad Peder gör med sina hästar.

      Ska man träna dressyr vill jag ha samma skor på båda framhovarna.

      Annan ridning kan jag avstå i avvaktan på omskoning.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Klart inte! Men som skydd är det ypperligt(även om Cavallo inte är så bra). Sen är det fullständigt onyanserat att tro att en järnsko är det enda rätta, vilket tydligt syns i kommentarerna

        Svara
        • Birgitta

          Då är vi överens 🙂 !

          Som skydd tror jag det är utmärkt.

          Angående järnskor kommer jag hädanefter att FÖRST prova aluminiumskor på eventuella nya hästar eftersom jag tror mycket mer på det än på järn (pga vikten). Först om det inte fungerar med aluminium kommer jag att välja järn.

          Svara
  7. Ida

    Otroligt smart med blöja! Vad tar du för storlek då? Tänkte testa själv! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Vågar inte svara på storlek faktiskt. Beror delvis på storleken på hästens hovar tänker jag? Men jag hade nog tagit någon av de minsta storlekarna.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>