Stora boxar?

Läser i vissa annonser om stallplats att man erbjuder ”stora boxar” men 9 av 10 specificerar inte vad de menar med ”stora”. Är det 16 kvadratmeter, större än så eller mindre?

Mina egna boxar är över 12 kvadratmeter allihop men hade varit ännu större om inte bokstavligen varenda centimeter är utnyttjad, se en ej 100% skalenlig skiss Henrik gjorde innan boxbygget:

Hade jag haft minsta lilla yta till hade jag gjort boxarna större men om jag ville ha 3 stycken, och det ville jag absolut så fick det bli så här.

Till den sjukt renliga och ”försiktiga” lillen är 12 kvadratmeter stort, han rör inte runt något och kan ändå röra sig lite.

Till Vicke är boxen ”good enough” men det hade inte gjort ont om den var större.

Många boxar i inackorderingsstall är ju bara runt 9-10 kvadratmeter vilket är tillåtet men känns litet eller vad tycker ni?

Bortsett från möjligheten att röra sig tycker jag att de flesta hästar upplevs renligare ju större boxen är, på hur liten yta som helst blir dessutom valmöjligheten var man ska uträtta sina behov av förklarliga skäl begränsad.

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna Ozén

    Ju större box desto bättre. Lagens mått är MINIMI- mått. Tyvärr har tillverkarna av boxinredning gjort det till sin standard och därigenom har även ”hemmafixarna” av tradition och hävd ofta följ dem. Men precis som du skriver är boxen större är den lättare att rengöra det säger även mina empiriska studier.

    Svara
  2. Moa

    Håller med om att 9 kvadratmeter känns väldigt litet. Min Ior vill inte lägga sig ner i en så liten box trots att han bara är 156 cm i manken. Släpper man in honom i en box med nytt spån ser man att han vill rulla sig men inte riktigt vågar, han börjar lägga sig ner men på sin höjd nuddar framknäna spånet innan han reser sig, snurrar runt och försöker igen.

    Behöver jag stalla upp någon gång måste jag hitta ett stall med gigantiska boxar. 😀

    Svara
  3. Cia Wigström

    Mina boxar är: 4 st i stallet: 3,5×4 meter.
    Vi har även en box på logen som är 4×4 meter.
    Sen har vi två lösdrifter.

    Hade helst haft boxarna 3x 4 meter… men eftersom stallbyggnaden inte är större så fick jag göra som du Birgitta, utnyttja varje cm.
    Min store kille på 180 cm kan ligga och får plats i boxen, inga problem. Wallander bor på lösdriften tillsammans med min ridtravare och ett PRE sto.

    Inne har jag två inackorderingar: en D – ponny, ett irländskt litet sto på 155 cm och vår Nordsvensk som är 160 cm.

    Brukar dock ställa in mina utehästar varje dag några timmar för att storkillen just nu behöver extra mat. Januari och senvintern är lite tufft med hullet så jag fodrar på lite extra proteiner inför kommande fällning, så att han håller hullet.

    Svara
  4. Magdalena Haupt

    När jag stallade upp Athena fick hon en reservbox, den var gigantisk. Superlätt att hålla rent. Avskyr ”normalstora” boxar, dvs minsta lagliga.

    Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag upplever att ca 12-15 m2 med kortaste sidan 3 m är minimum för mina stora hästar.

    Svara
  6. Eva

    Har inga synpunkter på dagens ämne då jag inte längre har egen häst.
    Men måste skriva ändå.
    Så oerhört blank och fin den lilla ’urponnyn’ är !!

    Svara
    • Birgitta

      Det var ju en intressant och smickrande reflektion och jag ska inte avslöja hur ofta (läs: sällan) han borstas av rejält. Men det är inte dagligen om man säger så….(omöjligt ibland om han är tex blöt och ej torkar på många timmar).

      Svara
      • Eva

        Inbillar mig att man på pälsen på djur kan se hur välmående de är både fysiskt o psykiskt.
        Får ofta kommentarer om att min vovve (rottweiler) är så oerhört blank o fin.
        Då hör till saken att jag aldrig på 6 år borstat honom och han badas bara sporadiskt om han varit på sitt hundpensionat.
        Så med mitt sätt att se
        på saken så trivs den Lille med sitt liv i dockhuset ??!!!

        Svara
        • Birgitta

          Instämmer i allt.

          Har alltid haft hästar med blank hårrem trots att jag inte ägt en ryktborste på +20 år. Nu använder jag förvisso en Magic brush ofta och den masserar rätt bra men ändå.

          Molly äger ingen borste öht, vad skulle man borsta på henne liksom? Hon har ju samma sorts päls som din hund.

          Vi badar henne heller ”aldrig”; tror sista gången var när hon råkade hoppa mot en spann Falu Rödfärg som skvätte en massa målarfärg på henne (snart 2 år sedan).

          Svara
  7. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Våra boxar är nog 3×3 meter skulle jag tippa på då det är färdig boxinredning. Fölboxen är gigantisk men den är också byggd i ett eget stall. Sen har vi en ponnybox i stora stallet med, den byggdes i för som vi hade flertalet ponnyer förr men alla är sålda eller bort av annan anledning. Vi försökte verkligen utnyttja varje cm av stallet för att de skulle bli så bra som möjligen för allt.

    Svara
  8. Anna

    Tänk vad det har ändrats, på 90-talet stod många hästar i spilta där jag tror kravet var att bredden skulle vara mankhöjden plus 10cm va ? En box på 3×3 meter var värsta lyxen. Sån tur att just den biten har gått framåt och att det är lite högre krav nuförtiden.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, gud ja! Spiltorna! Dom hade jag nästan förträngt!
      Minns när jag började rida på ridskola, 15 år gammal dvs för 41 år sedan.
      Endast 2 lektionshästar hade box, resten stod i spiltor.
      Finns liksom inte på världskartan att jag skulle ha min häst stående i en spilta…..

      Svara
      • Filippa

        Har inte sett en enda ridskola även i dagens samhälle som inte fortfarande har kvar spiltor till iaf sina ponnier. ”Dispens”. Blir lättare att sparka ungarna iaf, det får man ge dem.

        Svara
        • Birgitta

          Nu är ju detta typ 20 år sedan eller mer men på min ridskola satte man boxdörrar bakom spiltorna till de mindre hästarna/ ponnierna.

          Ytan var ju en spiltas men hästarna kunde i alla fall vända sig runt vilket ändå kändes mycket bättre utifrån givna förutsättningar.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>