Självbestämmande

Det finns så klart många både för och nackdelar med eget stall och man uppskattar olika saker olika mycket men för mig har flytten till Ryhus fört med sig en enorm lättnad; möjligheten att göra som jag vill vad gäller hagvistelse.

När jag tänker tillbaka på alla år med egen häst (+30) där jag har fått ge avkall på så mycket, anpassa mig efter andras godtycke och idéer och ha både dåligt samvete och oroa mig massor så är det banne mig underbart att nu bestämma själv.

Jag kan tex släppa ut och ta in mina hästar precis när jag vill och tro mig; det gör jag också!

Jag är definitivt inte rigid och kör samma upplägg året runt och varje dag utan anpassar hagvistelsen efter x parametrar.

Jag vet att det finns de som vill ha ut hästarna i hagen till varje pris, i alla väder och helst nästan dygnet runt men jag är sååå inte den personen.

Om det regnar för länge och för mycket tar jag in, om det åskar eller stormar lika så.

Är det ökenhetta och insekterna är för envisa blir det intag.

Verkar Vicke orolig en stund innan jag egentligen hade tänkt ta in dom; marsch in för att förhindra skador.

Jag har oftast inte heller hästarna ute i mörker på kvällarna; Vicke ställer sig vid grinden och vill in och det får han.

Jag har inte det minsta dåligt samvete om hästarna enstaka dagar tas in tidigare än jag tänkt och båda står hur bra som helst i sina boxar med renmockat strö och mat.

Jag läser ibland att en del hästägare påstår att deras hästar ”måste” vara ute x timmar för att inte ”riva boxen” men någon sådan häst har jag aldrig ägt och skulle absolut inte vilja ha heller. Jag skulle bli superstressad.

Jag minns hur jobbigt det var när jag var inackorderad och övriga ville ha hästarna ute i pissande ösregn eller för all del ta in hästarna tidigare för att det var julafton eller vad vet jag. Eller så fick man inte lägga ut foder i hagen fast Vicke äter som en myra på morgonen och inte alltid hann äta upp innan utsläpp.

Jag kan inte räkna de gånger jag hade velat ta in Vicke men inte kunde eftersom han inte kan stå ensam i stallet och de andra tyckte hästarna skulle vara ute eller så fanns det ingen som kunde ta in djuren eftersom alla jobbade/ var upptagna.

Alla gånger under de över 30 åren jag förhandlat med någon annan hästägare om jag kunde ta in våra hästar för att undkomma dåligt väder av olika slag.

Ja….man är onekligen olika och jag är både ”överdriven” i vissas ögon och oroar mig mer än vad andra hade gjort.

Hästar överlever massor men för mig handlar det inte om detta utan att både försöka ge hästen ett bra liv men också minimera skador.

Jag fattar att vissa inte kan ta in sina hästar som de kanske innerst inne skulle önska pga att de tex är på jobbet långt bort och alla har inte heller samma syn när hagvistelsen borde begränsas.

Jag ser tex oftast ingen nytta med att hästar står utan mat och i lera upp till knäna många timmar om dagen; för andra är det jätteviktigt att hästarna ska vara ute oavsett.

Så med eget stall är jag nöjd att jag kan göra som jag vill och både må bra själv och försöka tillgodose vad Vicke vill. Den lille säger aldrig bu eller bä om något annat än om det verkligen vräker ner men hans stora vän har en aning fler åsikter precis som sin ägare 🙂 .

Sedan har jag även i merparten av mina hästägarår haft häst i stall där hagtiden generellt varit för kort enligt mig och det har varit lika frustrerande.

Där och då försökte jag på olika vis förlänga utevistelen, ibland genom att nästan slå knut på mig själv och lägga en massa extratid på detta bök, tex genom att köra ut till stallet flera gånger om dagen eller att stå och handbeta min häst…världens tråkigaste syssla för det mesta och en verklig tidstjuv.

Nu betar mina hästar året runt utan min inblandning och det är obeskrivligt skönt att efter alla år kunna erbjuda detta.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena Haupt

    En väldigt intressant aspekt är just de som ska ha hästarna ute oavsett men tar inge hand om markerna så de är vettiga att vara ute på.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har upplevt alla ytterligheter.

      En stallägare som var manisk med avmaskningar och påstod att man inte alls kunde lita på maskprov utan alla var tvingade att avmaska oavsett. Den stallägaren hade ett bokstavligt BERG av gödsel i sin egen hage…

      En annan krävde manisk mockning av hagarna även om det var stenfruset eller meterdjup leta i hagarna= omöjligt att göra något vettigt utan att knäcka ryggen och redskapen.

      Svara
  2. Alma

    Jag kan tänka mig att har några stora fördelar att ha eget stall trots att jag också förstår att det finns nackdelar och inte är för den late.

    Med min nuvarande häst hade det varit så skönt att ha haft egen gård eftersom han har så många särskilda behov både p.g.a åldern och att han verkar ha något kroniskt fel på sina tarmar som fanns med i bilden långt innan han kom till mig. Ibland vore det så skönt att själv kunna välja helt och hållet vilket foder han ska äta utan att ständigt behöva förklara mig, att själv välja hur jag ska förvara fodret, hur jag ska fodra, att kunna anpassa hans hage så att han inte går och äter massa skit, i bästa fall kunna spola av honom i spolspilta när han får skitiga bakben och inte känna sig rädd för att folk ska komma med pikar om att min häst har problem med magen så ofta och under så långa perioder. Jag vet att hans magproblem inte är farliga (inte enligt veterinär heller), han får inte kolik, tappar inte vikt och har aldrig haft magsår men det vet inte andra. Sen hade det varit skönt att själv kunna se till att han får i sig sin prascend.

    Andra saker som vore skönt är att kunna välja precis hur mycket strö som ska användas, när han ska ha täcke på sig, att kunna ställa in en värmebalja till vattnet i hans box (står i riktigt gammalt kallstall med delvis öppen taknock så vattnet har vid vissa tillfällen varit genomfruset på morgonen), kanske kunnat sätta upp en ligghall och ev. haft lösdrift om rätt kompis och lämplig mark fanns.

    Vad gäller utevistelse är jag rätt så flexibel. Generellt tycker jag kvalitén på hage är viktigare än längden på utevistelsen. Min häst och hans kompis går oftast ut ca kl 6 på morgonen men är det dåligt väder kan de få gå in vid vid 16. Andra dagar går de in vid 21 och vissa dagar (de flesta på vintern) går de in vid 18-19 trots fint väder. På sommaren är de ute dygnet runt. Jag vill gärna att min häst får ett täcke på sig/går in vid mycket dåligt väder (varmt inräknat) och tvärtom men jag får inse att han överlever trots att det inte alltid blir som jag vill ha det. Det är helt okej för mig, dock hade det varit skönt att kunna bestämma sådant. Om jag hade egen gård hade JAG dock antagligen tyckt att hästarna skulle gå ute när det är mörkt vintertid om det inte är väldigt dåligt väder och om de inte aktiveras på något sätt efter insläpp eftersom det blir rätt många timmar ståendes i boxen där hästarna inte har något att göra annars. Det är skillnad mot en anläggning där det händer saker på kvällarna. Jag tror dock inte att hästarna behöver fara illa av att inte vara ute 12 timmar exakt varje dag och jag tycker inte att de ska vara ute till varje pris.

    Trots att det kan vara väldigt härligt med stallkompisar kan det också vara väldigt skönt att slippa eftersom rätt många stall tyvärr har starka hierarkier som inte är så roliga.

    Svara
    • Birgitta

      Känner igen det där med ”hur mycket strö man ska använda”.

      Jag har till och med fått markera i ett stall att jag hellre betalade extra än att det skulle tisslas bakom min rygg eftersom jag vet att många tycker att jag ”slösar”. Vilket jag nu med eget stall absolut tycker att jag gjorde DÅ men det är inte poängen.

      Vad gäller eget stall är det både tråkigt (mycket liten del av tiden) och underbart (nästan alltid) att inte ha stallkamrater.

      Även om jag haft underbara stunder med många och fått vänner i massvis av år/ för livet så ÄR det påfrestande att dela en livsstil med så många olika åsikter och viljor.

      Att tex välja mellan att städa efter andra eller att stallet/ foderkammare/ sadelkammare såg ut som kaos enligt mig tyckte jag var ganska tråkigt och jobbigt medan andra säkert inte hade ägnat detta en sekunds reflektion.

      Just hästar kan skötas på så många vis och ibland ÄR ett sätt uppenbart ”fel” och ibland är det så att man bara har olika åsikter. Men att stillatigande se på när andra gör som de gör kan kräva sin man och jag har inte alltid varit där om man säger så.

      Svara
  3. Alma

    Just nu är jag väldigt glad över att stå i ett stall med väldigt bra marker och stora hagar (gräs året om) samt en stallägare med liknande syn på utevistelse som jag vad gäller hästar på box med stora hagar (egentligen tycker hon att lösdrift alltid är bäst, vilket inte jag tycker alltid stämmer). Om man tittar på tidigare stall jag har stått i hade det varit en stor fördel att kunna välja vad för typ av mark man vill ha vid införskaffande av gården, hur man ska ta hand om den samt hur mycket utevistelse och hur stora hagar hästarna ska ha. Ibland har hagarna verkligen varit under all kritik egentligen och det är inte lätt att hitta stall med riktigt bra hagar, särskilt inte om man av någon anledning har ett begränsat urval.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>