Fy för fasadpissare

Ni vet hur man ibland, när man väl börjar titta efter något ser det ”överallt”?

Så var det nyligen när jag såg denna av män eller hundar nerpissade fasad!

Fasaderna runt omkring (inne i Malmö) detta hus såg likadana ut och det är bara såååå äckligt!

Varför låter man sin hund sätta benet mot någon annans egendom på detta vis?

Karlar som själva gör det är givetvis ännu äckligare men inte lika vanligt medan det nästan tycks socialt accepterat att låta hunden pissa mot byggander, eller?

Jag, som både har tvättat och målat mitt eget hus på den tiden jag (fd maken och banken) ägde ett hade blivit skogstokig om någon lät urin spruta över ytan men kanske är jag överkänslig?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Jag har då haft en del hanhundar genom åren och jag kan ärligt säga att jag inte ens tänkt tanken. Dumt, uppenbarligen. Min nuvarande kissar helst i hög växtlighet, så det är väl inget större problem då, men om jag rannsakar mig kan det absolut hända att han kissar på något civilt. Ja, jag får ta det till mig helt enkelt, men jag har hittills bara tänkt att regnet tar bort det. Sedan har jag väl kanske varit blind för ”min hund och andras gubbar”, kan ju hålla med om att människourin är väldigt illaluktande och ofräscht och drar ner standarden. Men luktar hundurin på samma sätt? Jag har i alla fall aldrig tänkt på det så.
    Nå, i vilket fall, jag har i alla fall inte låtit min hund kissa av elakhet, kanske gäller det många andra också? Sedan går han i långt flexikoppel oftast och kissar snabbt, så det kan vara svårt att hinna med, tikar är ju oändligt mycket enklare där, men ja, jag får helt enkelt tänka på det och bli en bättre hundmatte! Kan ärligt säga att min intention aldrig varit att skada något i alla fall.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror 99 % av alla hundägare som låter hundar pissa mot fasader gör det av obetänksamt, inte elakhet.

      Men har man haft eget hus, själv bekostat och slitit med målningen OCH dessutom som jag anser att en välvårdad fasad utan fläckar är det absolut viktigaste för en byggnads rena estetik sååå.

      Skulle man sedan dessutom börja tänka på att ens hus är sprinklat med urin….ingen trevlig tanke kanske.

      Och om man bor i ett område där många rastar sina hundar kanske detta kan hända dagligen för hundar dras ju dessutom till andra hundars kiss….

      Så jag fattar att många inte tänker på det men för mig är det massvis en estetisk fråga (se bild), utgör risk att på sikt förstöra ytskiktet och rent ut oförskämt.

      Tror ingen skulle låta sin hund pissa mot någons bil tex…varför ska det vara skillnad på ett hus?

      Svara
    • Eva

      Jag är för närvarande inne på min fjärde hanhund och har aldrig låtit någon av mina hanar kissa på någons bil, hus , staket eller häck/växtlighet som avgränsar någons tomt.
      Och blir vansinnigt förargad om folk med hund som går förbi min trädgård låter sina hundar kissa. Det drar till sig andra hundar och skadar dessutom växtligheten.
      Att skylla på ett flexikoppel är löjligt då man ändå som förare är ansvarig.

      Svara
  2. Anneli Kristensson

    Eller folk som låter sina hundar springa upp på ens uppfart och kissa på bilarna

    Svara
  3. Maria

    Hm, ja, att hundar kissar på min bil händer ju ofta, men, nej, jag tar det inte värre än fåglar som kackar, regnet tar bort det. Djur är djur. Eller så får man köra till tvätten (vilket jag gör varje månad och kör dubbelpolering och dubbelvax i alla fall, kanske därför inget fastnar eller förstör lacken?). Men det är tur att man är olika. Och som parantes låter jag inte min hund kissa på bilar, men jag bryr mig faktiskt inte själv. Ja, ja. Om någon karl skulle kissa på min bil skulle jag dock göra en Lorena Bobbit. Undrar varför just karlar måste kissa så ofta? också en parantes. Man ser i princip aldrig kvinnor kissa ute i stan, men karlar kan glatt vifta med sin dingelidong, vilken jag definitivt inte bett att få se och tycker är obehagligt och kränkande.

    Svara
    • Eva

      Viss skillnad på vilda fåglar och hundar som bör vara uppfostrade och under ägarens kontroll !!! Men det är väl i dessa fall ägaren som inte har någon uppfostran?!

      Svara
    • Birgitta

      Varför män gör det oftare än kvinnor kanske beror på att det liksom är lättare för dom att ”utföra” själva kissandet? Men det gör det så klart inte mer ok.

      Sedan ska man inte dra alla över en kam, min man tror jag hellre hade exploderat inifrån och ut än att ställa sig och pissa offentligt.

      Svara
  4. Annelie Magnuson

    Eller folk som låter sina hundar kissa på ens soptunna, eller ännu värre – slänger sina hundbajspåsar i min soptunna! Morr! Jag har inte sophämtning mellan oktober och april på landet, så slängs de då ligger de och jäser i upp till ett halvår!

    Svara
  5. Helena Hille Jardelid

    En bekant som jobbade med att sälja saker på hundutställningar/tävlingar berättade att många hundägare har noll koll på vad som försiggår i andra änden av kopplet och det var inte en gång som hundar gick förbi och kissade på tuggben/hundsängar och andra salusaker som var framställda framför bordet

    Svara
    • Eva

      Ofta sett detta själv.
      Både på hundutställning och hästtävlingar.
      Människor har ingen hyfs numera. Hur ska då deras barn och djur lära sig ???

      Svara
    • Birgitta

      Hade jag som försäljare sett detta hade det enda rätta varit att kräva betalning för varan men dels är inte alla så ”modiga” och dels skulle en del hundägare säkert vägra.

      Svara
      • Eva

        Har väldigt ofta sett detta på tex Falsterbo tävlingen.
        Tycker som Du att man isåfall får köpa den nerkissade produkten. Tyvärr verkar sällan försäljaren våga säga till kanske i rädsla för att bli av med en potentiell kund och i förlängningen dennes vänner. Är det då tex på Falsterbo Horse Show detta händer är det enligt min uppfattning en viss typ av ’överklassmänniskor’ som flockas där och de är ofta värst.

        Svara
  6. Maria

    En stilla undran om man inte kan få ha en annan åsikt utan att få tillmälen som att vara utan hyfs, löjlig och utan uppfostran? Det skapar inget trevligt diskussionsklimat, tänker jag, vilket leder till att folk inte kommer att kommentera annat än de som håller med. Och då blir det ingen levande diskussion eller sida. Det är inte farligt att tycka olika. Jag har lärt mig en hel del idag, som jag inte tänkt på, trots hundägande i 40 år. Kanske har andra lärt sig att åtminstone jag och säkert många andra inte låter hunden kissa för att jag/vi skiter i det eller tycker att andra ska ta hand om hundens skit (kiss)? Kan vi inte försöka bemöta argument med argument, inte personliga egenskaper? Men, ja, jag vet att det kan vara svårt när man verkligen brinner för något och jag gör säkert samma själv ibland.

    Svara
    • Eva

      Accepterar absolut Dina synpunkter, Maria.
      Och förstår att Du kanske känner att jag ’attackerade’ Dig.
      Men en diskussion bygger väl på precis det – att man tycker olika.

      Svara
  7. Anna

    Jag har ju nämnt förr hur uräckligt jag tycker just detta är. Vet att det finns städer i Spanien till exempel där hundägare kan få böter om de inte sprayar vatten med vinäger i på kisset direkt och tvättar bort det.

    Har sett hundar kissa på främlingars ben/väskor/barnvagnar…

    Sedan är förvisso människokiss ännu äckligare, jag har en gång skällt ut ett gäng fulla men ”helt normala” medelålders män som bestämt sig för att använda en lekplats (!) som pissoar…

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>