Fasadfanatiker och harvningsbesatt

På tal om gårdagens diskussioner om ”fasadpissning” (mitt egenpåhittade ord) är det absolut så att vi alla vurmar lite extra för ”något”; ibland sådant som andra inte ens reflekterar över eller bryr sig det minsta om. Som fasader ha ha ha!

Jag minns hur jag, när jag och min fd man var ganska nya som husägare stod och tvättade vår fasad x gånger vintertid när skolbussen hade stänkt på lera på den.

Jag tålde inte att se lerstänken på väggen närmast vägen och var ganska sur över min egenpåtagna syssla men kunde inte heller bara låta det vara.

Ovan ser ni en annan vurm jag har och igår fick jag ett ryck och ville se om utebanan gick att harva.

Det är flera månader sedan (oktober/ november?) den fick sig en omgång av förklarliga skäl (läs: massa regn/ snö= för blött= oridbart) men igår såg det riktigt bra ut, eller hur?

Vi får väl se när jag test-rider….rida dressyr i kyla är ju inte min grej.

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    För att bara knyta ihop säcken, åtminstone jag tycker om att utveckla mig och, inom rimliga gränser, försöka bli en bättre människa. Att jag inte tänkt på att min hunds eventuella fasadkiss är otrevligt för andra förut behöver inte betyda att jag har samma inställning nu, när jag har förstått att andra kan finna det äckligt. Det finns så klart, och som vi alla vet, folk till allt, men kanske skulle en uppsatt lapp hjälpa er som av olika anledningar känner er utsatta? För folk som liksom mig bara inte tänkt och trots allt inte är ute efter att skita i en god gemenskap. Och oavsett fasadkiss eller bajspåseslängning i soptunna. Eller så får ni fortsätta reta er helt enkelt. Tror ändå att många, liksom jag, bara inte tänker, för att vi inte finner det äckligt. Och med en upplysning kanske några får en aha-upplevelse, liksom jag? Ja, det var mina fem öres-tankar. I vilket fall är diskussion alltid trevligt,, och utvecklande. Finns många gånger jag fått krypa till korset inom hästeriet, och nu hunderiet, och det är bara utvecklande. Sedan står det mig naturligtvis fritt att fortsätta bry mig själv noll och intet om någon hund kissar på min bil eller fasad, och det ämnar jag fortsätta med.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har faktiskt vid enstaka tillfällen sett små skyltar utanför folks hus där det står typ ”rasta gärna din hund men inte här” eller mer direkt ”låt inte din hund bajsa här”. Huruvida det hjälper låter jag vara osagt.

      När jag bodde i ett eget hus låg detta på en liten väg med bara 6 andra hus och det var dessutom en återvändsväg så ingen gick någonsin där med hundar (tror vi var de enda på vägen som HADE hund) och så är det faktiskt även här på Ryhus. Dessutom skulle man både vad gäller det huset och huset här behöva liksom gå in i trädgården för att komma till själva fasaden så jag behöver inte oroa mig för fasadpissande för egen del 🙂 .

      Däremot bajsar dovhjortarna iskallt precis var de vill, så även inne i trädgården 🙂 🙂 🙂 !

      Svara
      • Eva

        Angående ridbanan- Är övertygad om att det bara är bra att harva den då och då när vädret tillåter även om det fortfarande kanske är för kallt ute för att rida på den ännu ?!
        Inbillar mig att saker som sköts löpande ’håller’ längre ?! Du förstår vad jag menar??

        Svara
  2. Maria

    Ja, tyvärr finns det ju folk till allt och några bryr sig säkert inte om trevliga lappar. Men de flesta tror jag, men jag kan ha fel, är ändå inte ute efter att reta upp sina medmänniskor med vilje.

    Det finns trots allt mycket som vi alla tänker olika om, själv tycker jag att det är fruktansvärt äckligt när folk byter blöjor på bebisar på offentliga bord och bänkar och särskilt restauranger och även på typ McDonalds, småbarn som pillar på saker och godis i affärer, offentligt ammande med båda brösten helt synliga på offentliga platser (ja, jag vet att man som kvinna inte får tycka så, att det är naturligt och det blir väldigt intressant att se om jag kommer ändra inställning nu när jag själv sent om sider är på smällen), det förutnämnda karlkissandet med tillhörande dingelidongvisande, folk som hostar utan att hålla för munnen, folk som inte duschat, helst varje dag, och stinker urin och… ja, listan kan göras lång. En del av det här är fullständigt okej för andra. Det är en ständig anpassning och ett evigt sväljande av förtrytelser när man interagerar med andra. Ibland måste man få pysa ur sig och det är helt okej. Och förhoppningsvis når pyset någon som liksom mig bara inte tänkt. Sedan kanske inte alla är beredda att ändra sig, men kanske når man någon och ni har ju onekligen nått mig igår.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt så är det. Vissa saker man själv äcklas kopiöst av tycker andra är helt ok och vice versa.en del är dessutom socialt accepterat medan annat INTE är det; ytterligare en sak att beakta.

      Få skulle tex rapa eller fisa högt ute ”bland folk” 🙂 .

      Svara
    • Eva

      Maria – vad ’världen är liten’ eller vad man nu ska kalla det ??
      Trots olika uppfattningar igår angående hund- piss mm så har Du idag tagit upp flera saker som verkligen gör mig
      fullkomligt vansinnig.
      Och där kan jag tycka att lite ’hund-piss’ är betydligt bättre.
      Och det gäller blöjbyten i det offentliga och även publikt ammande. Varje gång jag stöter på sådant börjar jag omgående bråka med mamman i fråga och sker det på restaurang även med personalen.
      Dessa sysslor bör man sköta på en toalett eller i hemmet.
      Fullkomligt vidrigt.
      Även här anser jag att det är en fråga om uppfostran och vanligt hyfs.
      Likadant i tex matbutiker – att små snorungar petar på allt. Äckligt ! Därför köper jag aldrig lösgodis.
      Men inte nog med det – ungarna (oftast flera stycken) springer gärna skrikandes antingen runt okontrollerat eller sitter i någon gräslig ’leksaksvagn’ och är ivägen.
      Går det så brukar jag skälla på dem eller råka köra på dem lite med min vagn.
      Jag är verkligen inte barnvän (har inga egna) men anledningen är inte så mycket barnens fel. Det är deras föräldrars fel !!
      På min tid uppförde sig barn inte så.
      Vad beträffar vuxna smutsiga äckliga personer som inte heller kan hyfs – hålla visst avstånd till andra , hålla för om man hostar/nyser.

      Svara
      • Birgitta

        Det där att ”man” inte vågar/ vill köpa lösgodis för att barn kan ha tagit på det har jag hört ganska ofta. Tyvärr finns det även vuxna som ”pillar”.

        Lite ot men min fd man har en dotter som var runt 5 när vi träffades. Hon sög på tummen i flera år och kunde utan problem ta ut en salivdränkt tumme ur munnen och köra ner hela handen i lördagsgodiset hemma. Det botade mig effektivt från att ta något ur den skålen kan jag säga!!!

        Svara
      • Filippa

        Eva du verkar fullkomligt horribel som bråkar med stackars mammor och publikt ammande – något som inte bara är fullt tillåtet, FULLT NÖDVÄNDIGT, och existerat sen urminnes tider.

        Svara
  3. Anna

    Förstår dig med det där att vilja hålla ordning, för mig kan det ibland gå lite överstyr och bli ångest. Jag kan tycka det är väldigt jobbigt att det inte alltid ser helt nystädat ut, eller att saker faktiskt slits ut och inte ser nya ut hela tiden. Min pojkväns filosofi är dessutom ”lika bra att repa bilen lite med en gång så är det gjort” vilket gör mig nästan panikslagen haha.

    Just den här tiden på året med det där skarpa, kalla solskenet som visar minsta dammkorn och alla fläckar på fönsterrutorna är inte min bästa tid direkt.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill inte påstå att jag får just ångest men jag känner absolut igen mycket av det du skriver om.

      Det där obarmhärtiga ljuset som avslöjar ”allt” är inte kul!

      Och jag har aldrig köpt en helt ny bil för jag skulle nog bli ganska….ska vi kalla det ”irriterad” om jag råkade repa den ganska omgående.

      Faktiskt hände något liknande när jag köpte min första bil för över 30 år sedan (begagnad för knappt 4.000).

      Jag lät lackera om hela bilen utomlands för en spottstyver och det första jag gör därefter är att repa den ena dörren mot en garagestolpe.

      Jag lämnade in bilen på en ny lackering i Sverige direkt….inte lika förmånligt….

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>