Fredag- vi samsas

Denna bild tog Henke i morse; minst 40 dovhjortar i Vickes hage.

Jag tycker innerst inne om dom; det är fint att kunna ha vilt så nära inpå sig utan att de förstör mer än någon blomma här och där och dovisar verkar hyfsat ”förnuftiga” och rör sig ofta på ett långt rakt led utan att rusa runt som yra höns om de inte jagas.

Men det är ju det där med att de drar till sig fästingar….

Jag kommer att dränka in hästarna med det receptbelagda medlet jag fick utskrivet i somras och hoppas på det bästa.

Någon ridning har det inte blivit idag utan en högst planerad vilodag eftersom jag själv har haft fullt upp med annat.

Nu håller jag tummarna för att väderleksprognosen har helfel och att det varken ska storma eller regna hela dagen imorgon. Fingers crossed!

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie

    Hej vad har du för fästingmedel på recept? Visste inte att det fanns till häst

    Svara
      • Caroline

        Jag har läst på om det och det är inte hästarna det skadar, utan eventuella humlor i omgivningen. Sorry för att vara sådan, men skonar hellre hästar från anaplasma än att slåss för humlornas rättigheter i detta fall… Menar att humlorna påverlas LÅNGT mer av homogent jordbruk, ogräsbesprutning och kalhyggen…

        Svara
      • Eva

        Misstänker att det går åt enorma mängder medel om Du ska spraya hästarna ? Och vad händer om Du tvättar av Vicke efter ridpass? Om nu medlet sitter i pälsen.
        Finns det ingen tablett man kan ge dem motsvarande det som nu finns för hund ?? Bravecto.
        På tal om hund – glöm inte Molly.
        Sista åren har jag faktiskt givit Elliot fästingmedel då det blivit vanligare med fästingar och han är svart – svårt att se fästingar. Dock har han såvitt jag vet bara haft 2 fästingar på 6 år.

        Svara
        • Birgitta

          Man ska stryka/ hälla en sträng av vätskan från hästens nacke till svansrot och sedan ska effekten hålla i sig rätt många dagar.

          Molly har ta i trä haft typ en fästing om året trots att hon aldrig fått något fästingmedel. Kanske inte denna ohyra trivs i kort päls? Det var likadant med min förra whippet.

          Svara
          • Eva

            Det kan nog stämma- kort päls /färre fästingar. Som sagt rottweiler Elliot- totalt 2 fästingar på 6 år och de första 5 åren utan fästingmedel och förra året bara en dos- sen glömde jag faktiskt det.
            Alla Golden – pojkar hade fler-inte många men betydligt fler.
            Och dessutom fick 2/3Erlichia/anaplasma och detta var ändå på den tiden när det knappt fanns fästingar i Skåne.
            Är faktiskt tveksam till att hämta ut tablett till Elliot i år. Av diverse skäl.
            Dels är det en form av gift (hade det varit ofarligt hade vi människor fått fästingmedel också, har så mycket närkontakt att jag märker direkt om han får någon fästing,
            Dessutom kostar en tablett ca 600 kronor.
            Hade jag verkligen trott på det hade förstås inte pengarna spelat roll men … ???
            Vi får se- avvaktar!

          • Birgitta

            Jag GISSAR att mängden fästingar på en hund beror både på VAR i landet hunden bor och hur ”attraktiv” den är för fästingar precis som en del människor blir mer myggbitna än andra fast de vistats i samma miljö.

            Tyvärr ger de medel som finns till hund och häst absolut inte GARANTERAT skydd och därför är jag också inte 100% övertygad om att tex ge Molly. Om hon börjar få många så får jag eventuellt omvärdera. Som tur är syns de få hon fått mycket lätt.

            Jag vet att det finns de som använder bärnstenshalsband på hund mot fästingar men det tror jag inte alls på (sagt utan att jag har satt mig närmare in i eventuell forskning osv) och vill inte heller ha något runt Mollys klena hals 24/7.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>