Smakar det så kostar det


Ett ämne jag berört tidigare men jag fascineras verkligen av priserna på både hö och strö till smådjur!

Ett affärsidé måhända för någon driftig företagare som vill konkurrera med tex Granngården 🙂 ?

Jag sålde en gång själv en höbal till en kaninägare för 60 kronor (hade själv betalat 20) mest för att hjälpa henne och hade jag odlat hö hade jag absolut riktat in i alla fall en del av försäljningen på smådjur.

Nu äter ju ett marsvin eller en kanin mikroskopiska mängder stråfoder mot en häst så de mängder man kan sälja är måhända olönsamma att hantera, därav priserna kanske?

Hade jag själv haft marsvin/ kanin hade jag köpt en spånbal av den sort man har till hästar.

Denna hade jag, om jag bodde i lägenhet förvarat i mitt förråd.

Hö är svårare om man inte har balkong – detta hade kanske grannar kunnat klaga på?

Så jag förstår om alla inte har möjlighet/ ids välja långt, långt billigare lösningar men de finns ju annars väldigt lätt-tillgängliga.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda Ferne

    Ja folk betalar vadsomhelst utan att se faktisk kostnad. Har haft 4 marsvin och de dammsugar allt som finns! Det finns alltid billigare, men det verkar som folket inte ens kollar kilopriset!

    Svara
  2. Lena Johansson

    Det som gör det dyrt är frakten. Fundera på om du vill packa påsar, köra dem till en butik, och få 60-70 kr påsen. På det skall du betala drivmedel, material och helst få lön. Ännu sämre betalt om du säljer till en grossist, för alla led skall ju tjäna pengar.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, jag förstår det!

      Har dock sett att en del (privatpersoner?) säljer strö och hö till smådjur hemifrån och då förpackade i sopsäckar.

      Bor man på gård, tar egen rundbalshalm tex och säljer enligt ovan kan man utvinna hur mycket smådjursströ som helst om man a) ids b) har en kundkrets c) är beredd på att jobba för småpengar (tex dryga ut pensionen).

      Jag vet faktiskt en person som gör just detta då han dessutom tycker om att träffa folk/ är social.

      Svara
  3. Anna

    Jag har möss och katter och jag hade definitivt kunnat köpa billigare strö men eftersom det inte går åt några enorma mängder så skulle jag på sin höjd spara ett par hundralappar, frågan är då om det verkligen vore värt besväret… Köper man online kan man redan få ganska bra priser på stora paket och det kommer hemkört till dörren. Hade jag haft bil däremot hade jag nog kört till en typ lantbruksaffär och köpt strö där.

    Svara
  4. Eva

    Tack o lov har jag inga små djur som behöver vare sig hö, halm eller spån. Men hade jag haft det så hade jag gjort det enkelt för mig och köpt lätthanterliga förpackningar oavsett pris. Hade aldrig velat förvara större mängder vare sig i lägenhet eller villa. Omständigt och skräpigt. Tror många tänker som jag och totalkostnaden är ändå såpass låg att det inte spelar någon roll. Har man inte råd med det kanske man inte ens ska ha djur då det är så mycket annat som kan tillkomma. Djuret blir sjukt och behöver opereras. Hade en kollega för många år sedan vars dotters kanin behövde opereras för ett enormt belopp men vad göra när dottern grät.
    Så jag har två synpunkter som tangerar ämnet. Dels – att man inte överhuvudtaget ska skaffa något djur om man inte har råd med oförutsedda utgifter. Tyvärr är detta idag inte alls ovanligt att folk köper en billig ’blandrashund’ (ingen kritik -de är lika fina) och inte har råd med försäkring, veterinärvård, specialfoder, medicin etc.
    Har senast igår varit hos veterinär och dessutom köpt specialmat då han just nu är sjuk. Idag nere på apoteket för medicin o probiotika. Visst får detta ekonomiska konsekvenser men då får jag dra in på annat. Något alternativ finns inte.
    Dels att många är beredda att betala för allsköns bekvämlighet. Det gör de flesta dagligen när de köper olika tjänster och andra sätt att förenkla livspusslet.

    Svara
  5. Sarah

    Har själv både kaniner och häst och funderar mycket på detta! Det hö man kan köpa på tex Ica är så sorgligt. Kaniner o smådjur behöver äta en hög som är lika stor som dom själva, minst, om dagen för att hålla magen igång och för tändernas skull. Då behöver dom inte en massa pellets heller. Det tror jag knappast som kaniner som äter ica-höet får. Mina kaniner får bra hästhö i obegränsade mängder och de älskar att botanisera bland stråna. När jag köper höbalar nästa gång planerar jag att köpa ett gäng extra och sälja dom till ett ändå förmånligt pris till smådjursägare som inte har samma kontakter för att vara snäll mot kaninerna. Bönder vill ogärna hålla på och sälja balar styckvis dessutom. Tipsar alltid i kaningrupper jag är med i om vikten av bra hö och att folk borde efterlysa hö i hästgrupper. Förvånansvärt få människor har tänkt i dom banorna själva verkar det som. Nåt annat man skulle kunna sälja är torkade maskrosblad, äppelkvistar, andra kvistar, och diverse annat torkade blad och örter, det tänker folk inte heller på att mycket av det finns helt gratis i naturen om man bara anstränger sig lite, många vet inte heller vad som är vad!

    Svara
    • Birgitta

      Tack för din mycket tänkvärda kommentar- jag instämmer i allt!

      Tyvärr tror jag att många som köper kaniner/ marsvin till sina barn är rätt så okunniga själva och då går man in på Ica och handlar.

      Man kan bara hoppas att de flesta med smådjur i alla fall plockar gräs och maskrosor när det finns.

      Hade jag själv fodrat med hö hade jag sålt till smådjursägare men jag har bara hö på sommaren.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>