Dagens tips från ordpolisen

Jag ser relativt ofta att en del inte kan skilja på DE eller DEM, dvs de vet inte när de ska använda det ena eller det andra!

Vet ni vad jag fick lära mig i skolan redan för nästan 50 år sedan? Om man inte VET så går det LIKA BRA att skriva DOM!

Just det…det får man! Det är inte talspråk eller obildat eller fel på något annat vis utan är 1000% mer rätt än att skriva ”dem ville inte ….”, ”dem som skulle….” och dylikt. Med DOM blir det ALLTID rätt, trust me….som alltid haft högsta betyg i svenska trots att jag knappt KUNDE svenska när jag började skolan (mina föräldrar är inte födda i Sverige)!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Och som svensklärare i botten håller jag med. Men, det är viktigt för dem som ska läsa andra språk att kunna skilja på subjekt (de) och objekt (dem), för det har betydelse i många andra språk. Vi är inte riktigt där än att ”dom” är gängse accepterat som jämställt de och dem i offentliga texter, men språkforskarna tror att om ca 20-50 år kommer ”dom” att vara allenarådande eftersom alla språk utvecklas. Som även lärare i andra språk kan jag tycka att det är synd att vi kommer att förlora känslan för subjekt och objekt, för det kommer att försvåra tex tyskinlärning ännu mer, men, det är som det är. Alla språk förändras och det är bara att hänga med. Men för de äldre eleverna kämpar vi på med de och dem ett tag till i skoltexter, för skolan är till för att lära och utvecklas, inte redan kunna och där får man göra fel. Men uppmuntrar också alla att använda ”dom” om man är osäker, utanför skolvärlden.

    Svara
    • Birgitta

      Själv kommer jag nog aldrig fullt ut att vänja mig vid att skriva EN i stället för MAN (och gör det nästan aldrig heller).

      Svara
  2. Magdalena Haupt

    Ett tips till om man inte kan: det är oftast de och inte dem. Känslan jag har är att många skriver dem för det ser finare ut?

    Svara
    • Anna-Karin Eng

      Ja, jag får intrycket att folk tror att dem är lite tjusigare.
      Såna fel upplever jag ha tillkommit de senaste åren.

      Svara
  3. Annelie Magnuson

    Bästa tipset om man är osäker är att prova att byta till ”vi” eller ”oss”. ”Vi skulle gå på bio” vi = två bokstäver = de. ”Kalle gick hem till oss” = tre bokstäver = oss. Lättare att höra/tänka rätt med vi/oss. ”Oss skulle gå på bio” låter ju knasigt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>