Birgitta ser potentiella faror och det är bra

Sedan jag införskaffade Frank upplever jag samma känsla som när jag ”bytte ut” super-stensäkre Archie mot den mer vakne Kreon; jag har blivit mycket mer uppmärksam i min hästhantering.

Och det är i sak utmärkt!

Man kan banne mig behöva bli påmind om att tänka på säkerheten och det är, i alla fall för mig, lätt att bli hemmablind och väldigt nonchalant när man äger en ”iskall ringräv” som nästan inte bryr sig om något.

Men även sådana djur kan så klart överraskas och då överraska sin handhavare- det blev jag smärtsamt medveten om i höstas.

Jag gick då som vanligt i godan ro till hagen med Vicke och höll honom lika slarvigt som vanligt i grimskaftet.

Han blev plötsligt rädd för något, ryckte till,  mitt ena finger fick sig ett litet ryck och long story short; det tog månader innan jag kunde böja fingret ordentligt och svullnaden som uppstod var nästan borta (man kan fortfarande se det lite).

Kanske (gissningsvis?) är andra mer försiktiga när de hanterar sina djur men jag behöver uppenbarligen påminnas och nu när Frank är här är jag absolut mer noga.

Förra veckan uppstod en potentiell fara då jag tränade för Nina och denna händelse fick mig att skriva ett inlägg på det ridhusets Facebooksida som lyder så här:

En fråga och ett förslag:

Hur kommer det sig att det inte finns någon skylt utanför lilla ridhuset med uppmaningen att ”knacka och invänta svar” innan man går in?

Det händer tyvärr ibland att någon oannonserat rycker upp porten eller dörren bredvid porten och sitter man då på en inte så iskall häst så finns en potentiellt stor skaderisk (säger dressyrtanten som bytt från stensäker ringräv till en något mer elektrisk dito….).

Mitt förslag är således att det tillverkas en skylt som tåler väder och vind (i plåt?) så att vi i alla fall har gjort vad vi kunnat för att förhindra onödiga olyckor.

Vad tycker ni?

Den gången hade jag tur för jag befann mig i andra änden av ridhuset när porten slets upp så Frenchie reagerade inte ens men hade jag ridit precis vid sidan om den är risken att jag kanske inte hade kunnat sitta här och skriva detta inlägg?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Helt ärligt ska det ju inte behövas någon skylt. Normalt funtade människor aviserar innan de går in i ett ridhus. Övriga idioter hade antagligen inte sett skylten alt struntat i den.

    Svara
    • Birgitta

      Tyvärr är det inte så enkelt.

      Vi ”hästmänniskor” tar ibland för givet att även de som inte har hästvana förstår xx men så är det definitivt inte.

      I just mitt fall från förra veckan var det en medföljande partner/ vän (?) till den som kom med hästen som slet upp porten. Ärligt talat tror jag att min egen man hade kunnat göra samma sak om jag inte hade tänkt på att informera honom i förväg. Och man kan inte tänka allt, ffa om man kommer med en stissig unghäst eller liknande.

      Svara
  2. Magdalena Haupt

    Riskbedömning är viktigt. Jag trodde i min enfald att man alltid knackade innan man gick in oavsett, men andra kanske behöver en påminnelseskylt.

    Svara
  3. Anna

    Precis det hände mig i tonåren: jag red en häst som var lite reaktiv i ridhuset, någon drog upp den stora porten precis när jag red förbi, hästen exploderade som en rodeohäst (hon var nog inte så rädd i ärlighetens namn, hon tyckte mer det var lajbans att ha en ursäkt att busa) och jag flög av som en vante. Som tur var slår man sig ju inte lika lätt när man är femton så jag fick bara lite ont i armen…. Men skulle något liknande hänt nu skulle jag nog klarat mig betydligt sämre.

    Svara
  4. Helena Hille Jardelid

    Man ser absolut olika saker/faror/risker beroende på vart man kommer ifrån och vilka hästar man har haft.

    Vet att jag blev så ställd när någon ondgjorde sig över att någon hade travat förbi deras hagar och tyckte att det var fullkomligt självklart att
    man enbart skrittade förbi hagar.

    Det är det kanske, men jag som började med hästar på en ridskola som låg granne med en travbana (och sen vidare till travbanan) hade hela mitt hästliv sett hagar som låg precis intill träningsbanan där folk körde förbi i olika tempon hela tiden.

    Så för mig var det noll konstigt att trava förbi en hage på travbanan låg de flesta hagar i mitten av en körslinga!

    Vet också att flera travhästägare då ville ha avlånga hagar så hästarna sprang med bredvid varandra och rörde sig mer i hagen. Sen kom man till ridhäststall där hästarna i vissa fall plockades in om de började springa i hagen.

    Svara
    • Magdalena Haupt

      Men ja! När jag släppte ut Athena i stor hage efter konvalecens kom en annan uppstallad och upprört sa att hon skenade runt i hagen. Sprang ner och ser min fina häst visserligen galoppera men helt lugnt och balanserat…

      Svara
  5. Anna Ozén

    Såg en mycket bra grej förra veckan. Utanför ridhusporten hade man installerat en vanlig ringklocka för ytterdörrar. När man önskade gå in tryckte man på klockan. Ett stillsamt klockspel påkallade uppmärksamheten och ekipagen kunde förbereda sig och flytta sig från området närmast porten.

    Svara
    • Birgitta

      Mycket smart!!!!!! Och bättre än att ”knacka och invänta svar” för ibland hör inte den i ridhuset en diskret knackning och då kanske man tror att ingen är där och öppnar dörren.

      Svara
    • Nina Brynefall

      Så har vi också, med olika melodier beroende på om det är dörren utifrån eller från stallet som öppnas. Dessa är dessutom kompletterade med blinkande lampor i olika färg ovanför dörren eftersom vi har hörselskadad personal. 🙂

      Svara
      • Anna

        Åh vad smart med lampan, vad man (jag) är dålig på att tänka på att en sådan enkel sak kan göra skillnad, skulle aldrig ha tänkt på det själv.

        Svara
        • Birgitta

          Och jag som under nästan alla år som hästägare (+30) haft mycket snälla hästar kan också lätt glömma var det kan lura faror i vassen 🙂 !

          Jag har tex ridit i ridhuset samtidigt som traktorn harvat detsamma med flera av mina hästar och ”tusen” gånger- det skulle jag aldrig göra med Frank i dagsläget.

          Svara
  6. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Har samma problem. Några knackar försiktigt vilket gör att man inte hör inne i ridhuset. I Sallerup har de en ringklocka med ett snöre att dra i. En klocka som hörs väl. Sen gäller det för den som rider att ropa så det hörs ut *kom in*
    Vill verkligen att en klocka införskaffas i Skabersjö

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>