Vad och hur jag tränar just nu

Om någon är nyfiken på hur jag lägger upp ett vanligt dressyrpass med Frank just nu så kan det se ut ungefär så här med smärre variationer:

Jag börjar med att skritta och checkar då av uppmärksamheten genom att rida ”trappan”, dvs variera mellan öppna och sluta längst med diagonalerna.

Ibland lägger jag in en bakdelsvändning som avslutning så att jag tex rider öppna, sluta, öppna, sluta, bakdelsvändning. Det är ungefär vad jag hinner med på en diagonal.

När jag har gjort detta några gånger så travar jag och börjar i lättridning.

Därefter följer lite trav under nedsittning i några varv och sedan galopperar jag.

När jag tycker att galoppen på fyrkantsspåret och volten känns så samlad som jag önskar rider jag lite förvänd galopp och försöker samla även denna så mycket som det går. Eventuellt gör jag något enstaka byte åt vardera hållet beroende på hur galoppen känns (om jag har tillräcklig samling och ”stuns” i sprången).

Jag tränar även galoppfattningar ur både skritt och trav och att avbrotten inte blir så abrupta som Frenchie gärna vill göra dom. Han kan tvärnita på en femöring men det jag vill är att glida in i avbrotten.

Efter galoppjobbet rider jag lite skolor i trav, antingen trappan eller öppnor utmed långsidorna och slutor utmed diagonalen. Oftast rider jag inte hela diagonalen utan avslutar innan slutorna känns för raka eller tempot förändras eller något annat som stör.

Avslutningsvis travar jag lite mer på volt och fyrkant och försöker ha en jämn trav där jag kan göra små tempovariationer.

Om man jämför Frenchies trav med Vickes är den förstnämndes kvalitetsmässigt mycket bättre och med ett bredare register men däremot  känns den oftare otaktmässig.

Inte så att hästen känns halt så klart men Frenchie driver gärna ojämnt och har lätt till balanstrav medan Vicke har en extremt taktmässig trav, som en metronom faktiskt. 

Så med Frenchie jobbar jag mycket med att bibehålla den takt JAG önskar för när han inte förstår eller vill ”försvara” sig så blir det gärna balanstrav uppåt i stället för arbetstrav/ samlad trav framåt och med den tempoförändring detta innebär.

När det har gått ungefär 50 minuter från det att jag hoppade upp hoppar jag av och jag brukar * bekännelse* inte varken skritta av eller fram några jättelånga stunder eftersom jag oftast rider ”mitt i hagvistelsen” dvs tar in Frenchie från hagen för att rida (= han har redan skrittat omkring under x tid) och släpper ut honom direkt efter avslutad ritt.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Ja jag är nyfiken, tycker det är jätteintressant hur olika ryttare lägger upp vardagsträningen.

    Svara
  2. Minstral

    Kul att läsa, tar till mig och tränade därmed liknande igår. Öppna okej, men sluta innebär protest så jag får smyga in det lite.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>