Besiktning- vem ska betala?


När man köper/ säljer häst finns det inget som säger vem som ska betala veterinärbesiktningen utan detta är upp till parterna att bestämma.

Ibland har en säljare valt att redan ”för-besiktiga” hästen vilket kan vara klokt eftersom man då ”vet” att allt är ok med hästen inför en försäljning.

Jag skriver ”vet” inom citationstecken eftersom en besiktning trots allt är en absolut färskvara- som vi alla vet kan en häst skada sig, vricka sig och göra tusen andra saker inom loppet av en dag så det är a) långt ifrån säkert att hästen är lika frisk någon vecka efter besiktningen som då den gjordes b) en köpare godtar en x dagar gammal besiktning utan att vilja göra en ny.

Jag gjorde själv en ”för-besiktning” av Vicke när jag annonserade ut honom första gången men eftersom hans försäljning drog ut på tiden hade varken jag eller hans nya ägare någon direkt nytta av den.

Jag har, då jag köpte Frenchie bekostat hans besiktning helt och hållet själv även om den kostade runt 15.000.

Jag valde då själv veterinär och omfattning av undersökningen (röntgen av ”allt”).

När Vicke skulle säljas krävde jag samma sak; dvs att presumtiv köpare skulle välja veterinär och betala besiktningen.

För mig känns det säkrast att köparen själv väljer veterinär för att undvika att det i efterhand ska bli snack om att jag valde en viss veterinär av en viss anledning för min erfarenhet är verkligen att det finns lika många åsikter om alla veterinär som det finns personer som anlitat dessa över tid.

Även den enklaste besiktningen på klinik kostar idag över 3.000 kronor och jag ville inte heller som säljare stå för denna kostnad om köparen efter denna av någon anledning inte ville köpa hästen.

Visst kan man tycka att en köpare riskerar att förlora en massa pengar genom att besiktiga x hästar som kanske inte ”går igenom” men då får man trösta sig med att man har betalat för att inte köpa något man själv betraktar som något man inte vill ha.

Och där är man ju olika och har olika acceptans för vilka avvikelser man är villig att godta liksom även veterinärer har olika syn på hur tex röntgenbilder ska tolkas.

Men man får inte glömma att man som köpare har undersökningsplikt och därför anser i alla fall jag att det är upp till denna att välja både vem som ska besiktiga hästen och vilka undersökningar man vill att hästen ska genomgå.

Men som sagt finns det ingen lag som säger vem som ska betala en besiktning utan det viktiga är att man är överens om detta innan den görs så att man inte står och tjafsar om detta på kliniken som så klart måste ha betalt oavsett.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Caroline

    Jag brukar föreslå att säljaren betalar om hästen inte går igenom och köparen om allt är grönt. Har hittills bara fått positiv respons på detta förslag. Det där med att välja veterinär är svårt… Jag sätter mig inte och kör en häst genom halva Sverige för att köparen ska få använda ”sin” veterinär, när vi har t.ex. ett hästspecialistsjukhus 1,5 tim bort, men absolut att köparen ska få välja vet. inom rimliga geografiska gränser. Brukar även där föreslå närmaste klinik och ofta faller det i god jord. En annan fråga som vore intressant att diskutera är när röntgen av häst ska erbjudas. Jag har som säljare både gått med på det och inte.

    Svara
    • Birgitta

      Just hur långt man som säljare ska sträcka sig vad gäller köparens val av/ krav på veterinär osv kan vara svårt.

      Mycket handlar om att ”ge och ta” tycker jag och absolut också hur gärna man vill sälja till just den personen.

      Jag har ju turen att bo i en region där det finns ”en miljon” veterinärer och kliniker så jag hade med dagens bensinpriser inte gått med på att köra tex Vicke +15 mil bara för att köparen ville ha en specifik veterinär.

      Dessutom skulle en långväga tripp ta mer eller mindre en hel dag i anspråk och har man ”köpare på rad” kanske man inte vill förlora en hel dags inkomst/ ta semester?

      Där resonerar man som sagt väldigt olika både vad gäller tid och pengar och säkert påverkar vad själva hästen kostar också ?

      Sedan kan det ju vara så att köparen kommer från en helt annan del av Sverige och varken känner till de veterinärer som finns i den region där hästen säljs eller har en rimlig möjlighet att närvara vid besiktningen.

      Så har det varit när jag både köpte och sålde Vicke; jag var inte med på besiktningen i Stockholm och den som köpte honom av mig var inte heller med här eftersom hon också bor i Stockholm.

      Bor man i Norrland och köper häst i Skåne är man oftast inte heller med gissar jag, samma sak om man köper häst utomlands.

      Då är det ännu viktigare att man är överens om allt i förväg.

      Svara
  2. LenaB

    Jag har gjort så ett par ggr att jag (som köpare) betalat för besiktning och OM hästen inte går igenom föreslagit att vi delar på kostnaden, alla säljare har faktiskt gått med på det och jag tycker det är en rätt ok deal för alla inblandade.
    Kan nog tycka att det är en god idé att låta en veterinär titta på hästen innan den läggs ut på försäljning, har varit med om x antal ggr att hästar inte går igenom på grund av problem som definitivt hade upptäckts tidigare om hästen kollats upp.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, så vanligt som det trots allt ändå ÄR att hästar ”inte går igenom besiktningen” så är det ingen dum idé att i alla fall göra en enklare koll av veterinär.

      Man skulle absolut kunna tycka att ”man kör väl som säljare inte en halt häst till besiktning” eller ”det känner man väl som hästägare om hästen är halt eller inte” men tro mig; vi är MÅNGA, MÅNGA som inte gjort detta, känt en hälta alltså.

      När jag skulle sälja Décima hade hon en liten böjprovsreaktion på ett bakben vid besiktningen och jag stod som fallen från skyarna.

      Hästen var i full tävlingskondition och reds dagligen.

      Eftersom hon skulle säljas som mer eller mindre promenadhäst löste jag och köparen detta genom en prisreduktion men det kunde givetvis lika gärna kunnat sluta i att köpet inte blev av.

      Svara
  3. Frida

    Ser helst att köpare står för besiktning, dels har man ju undersökningsplikt, dels vill man få välja veterinär själv och dels vill jag som köpare stå som ”beställare” av besiktningen då jag annars inte har tillgång till journalen annars.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>