Fredag- nollning

Denna veckan har det blivit 2 träningar för Nina; i måndags och idag.

När det passar med mitt jobb tränar jag gärna oftare i perioder, framför allt nu när Frenchie fortfarande är ny hos mig.

Fick idag också ett glädjande besked vad gäller mitt insända träckprov; båda hästarna ”nollade”.

Att den lille skulle vara maskfri förvånade mig inte jättemycket; det var han sist jag kollade också men Frank var ju så klart ett oskrivet blad.

Jag ropar inte hej riktigt än eftersom odlingar vad gäller stora blodmasken är satta och detta tar lite tid att få svar på.

Jag har förresten väldigt bra service vad gäller ovan; har en bekant sedan +20 år (tillika bloggläsare) som haft ett stort intresse för parasitfrågor länge så det är hon som sköter proven och vägleder mig om jag undrar över något.

Nu har mina hästar i princip alltid varit maskfria så jag kan inte påstå att jag avmaskat annat än enstaka gånger per decennium men jag tycker ändå att det är viktigt att ha koll, framför allt så att inte mina stora hagar ”förstörs”.

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Jag litar inte alls på träckprov längre, har haft hästar med massor av mask trots träckprov så jag avmaskar som vanligt.

    Svara
    • Birgitta

      Men vad gjorde att du började avmaska slentrianmässigt?

      Och hur såg de hästar ut som hade massor av mask?

      Jag har vid några tillfällen tvingats att avmaska av stallägare (alla skulle göra det oavsett….).

      Jag har aldrig någonsin sett en enda mask efter avmaskning.

      Dessutom har alla hästar jag någonsin ägt haft vackra hårremmar, varit i bra hull osv. Den enda som var kolikbenägen (Décima) buköppnades och ingen mask hittades.

      Hade jag haft minsta misstanke om mask trots ”nollning” hade jag avmaskat men det är trots allt ett GIFT man ger så jag vill inte göra det ”bara för att”.

      Svara
      • Minstral

        Har haft två shettisar som nollat, men såg raggiga och tunna ut. Avmaskade och det kom ut massor. De blev bättre sedan. Min vet tycker att man iaf ska maska till 5 års ålder. Tar träckprov ibland och maskar inte lika ofta men innan sommaren gör jag det oftast.

        Svara
  2. Jenny

    Min häst har alltid varit jättefin i pälsen men en vinter (för typ 2 år sedan) fick han kolik och han har aldrig haft det innan, ett par månader senare var han lös i magen. Jag gjorde ett träckprov (mitt i vintern) och japp, stor blodmask. Skönt med en förklaring men mindre kul med stor blodmask.

    Svara
    • Birgitta

      Vidtog ni några åtgärder med hagen hästen gick i? Kollades fler hästar eller gick din häst ensam i denna hage?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>