Tisdag- nykär

En mångårig bloggläsare frågade mig igår om jag var ”nykär” och tja…det får jag nog medge att jag är ❤️.

Jag förstår absolut att Franks förra ägare hade otroligt svårt att skiljas från honom; han är verkligen en både fin (rent ”kvalitetsmässigt”) och liksom god och snäll häst, lätt att tycka om.

Vi red på utebanan idag också och fick ett bra pass med fokus på galoppen.

Efter ridningen påbörjades detta årets fortsatta kamp mot brännässlorna som jag så idogt försökte utrota förra året.

Och DEN kampen har absolut gett resultat; mängden har minskat och jag tror att mina möjligheter att gå segrande ur detta är att börja rycka upp de små plantor som överlevt fjolårets hackande redan innan de tillåts bli större.

Jag städade också bort lite grenar som vinterns stormar ryckt loss och det är samma där; den mängd som jag hittade går inte att jämföra med den enorma utrensningen jag gjorde förra våren.

Medan jag drog i nässlorna funderade jag på hur bra det hade varit om jag hade lyckats hitta någon som älskade att rensa detta ogräs och som liksom njuter av att mängden ibland känns outsinlig – själv gör jag det för att jag ”måste” eller i alla fall för att jag vill ha det snyggt på Ryhus så jag hade så gärna sluppit denna trista syssla.

Så tänk; en person som hade gnuggat på Lillis never-ending fluffpäls och en som rensade bort brännässslor- så hade jag kunnat ägna mig åt allt annat 🙂 !

Annars är våren definitivt här, gräsmattorna börjar återhämta sig efter vintern och denna kejsarkrona som såg ut så här 31 mars ser idag ut så här:

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Eva

  Du kanske kan pröva med ättika!! Det använder jag till ogräs. Dessutom (relativt) miljövänligt ?!

  Svara
 2. Johannes

  Skriv en annons på Facebook och/eller Hastnet.
  Det brukar alltid finnas någon som ”bara” vill pyssla.
  Är Lillis snäll finns det nog alltid någon som vill komma och borsta honom ett par dagar i veckan.
  Det finns faktiskt en del sådana annonser och jag ser inget konstigt med det … så länge man inte tar betalt.
  För tyvärr finns det hästägare som söker någon som vill mocka, borsta och kanske ta en promenad med hästen och BETALA för detta. Helt orimligt, i mina ögon.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har sett sådana ”pysselannonser” och skulle kanske överväga det om inte den lille säkert helst såg att jag lät bli 🙂 !

   Han är inte jätteroad av att bli borstad och klarar sig utmärkt utan pyssel känns det som.

   Enligt mig är han lite ”egen” och om han var likadan när han var yngre förstår jag varför hans karriär som lektionsponny var mycket kort.

   Han är mycket snäll så tillvida att han aldrig visat ens en tendens att sparkas eller bitas men om det inte passar går han resolut iväg i hagen och vill inte låta sig fångas.

   Inte i den dagliga hanteringen av mig men skulle jag komma gående med en borste är det ”adios” 🙂 !

   Man kan lura honom med en havrespann tex men jag tycker han är för gammal för att behöva utsättas för sådant han inte gillar eller sådant som inte är absolut nödvändigt.

   Svara
   • Johannes

    Det är jättesvårt detta.
    Hade han älskat att bli ompysslad hade jag definitivt rekommenderat att annonsera.

    Men nu när han helst slipper … så kanske låta honom slippa? Han mår nog inte dåligt att ha kvar sin vinterpäls ett par veckor till.

    Ett tips är att använda en såg och dra av päls med, eller en ryktskrapa.

    Svara
 3. Marlene Engstrøm

  Späda nässlor kan du koka soppa på!! Torka dem annars och fodra med! Nyttigt!

  Svara
  • Birgitta

   Sommaren 2018 när alla gräshagar var ”öken” städade jag och Vicke upp stora delar av den anläggning han stod på.

   Det växte meterhöga nässlor en masse och jag jobbade hårt med lien.

   Vicke var tveksam initialt men när allt gräs var slut åt han dom torkade.

   Nu är jag inte lika pepp på att spara nässlor som hästföda eftersom jag har gräs så det räcker och blir över och ffa växter det nässlor även utanför själva Ryhus i sådan mängd att jag lätt kan plocka där om jag vill ha dom.

   På Ryhus ska de BORT!

   Och nässelsoppa låter inte alls lockande…jag har kanske för mycket förutfattad åsikt pga mitt slit med denna hemska växt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>