Sälja häst- vad ska ingå?

Liksom det inte finns några regler kring vem som ska betala en besikning som vi diskuterade nyligen finns det inget lagstadgat kring vad som ska medfölja en häst man köper.

Jag tänkte berätta hur det varit de senaste gångerna jag köpt/ sålt häst eftersom dessa ”affärer” gjorts upp så bra- enligt mig.

När jag köpte Lillis var det verkligen en ultimat försäljning på alla vis!

Säljaren skrev ihop ett för mig mycket förmånligt kontrakt (jag fick bla möjlighet att lämna tillbaka den lille inom en månad utan att ange skäl!!!) och han kördes hem till mig (2 mil) på säljarens bekostnad.

Jag fick hur mycket saker som helst gratis, en del gissningsvis för att säljaren hade bestämt sig för att aldrig mer köpa häst.

Så jag fick tex fodertunnor innehållande havre och betfor, 3 täcken, träns med bett och tyglar, ryktsaker, ny grimma och grimskaft och en del annat ”smått” samt erbjöds också att köpa hundratals kilo halm och hösilage förmånligt.

Jag fick även en del skriftlig ”bra att veta”-information och vi har till dags datum en utmärkt kontakt som jag kunnat nyttja när någon fråga kring Lillis uppstått. Han var trots allt hos fd ägaren i ca 10 år.

Med Frenchie blev det ett likartat upplägg, jag hämtade honom själv i Danmark men fd ägaren körde efter med sin bil till Ryhus.

Jag fick även här med en hel del saker så som foder, benskydd fram och bak, boots, hans bett, ett fint täcke osv. Även här medföljde skriftlig information och en skriftlig önskan om fortsatt kontakt vilket jag gärna vill ha.

När Vickster lämnade Ryhus var det med boots, täcke och lädergrimma på sig samt en uppsättning framskor, lädersulor, hans bett och en stor säck hösilage i transporten. En låååång skriftlig information var utskriven och hade redan mailats över innan han åkte.

Jag försökte genom att tex skicka med skor och bett säkerställa att man gör så lite förändringar som möjligt initialt (=förhöjd skaderisk) – sedan gör ju köparen som den vill.

I den skriftliga informationen betonade jag att jag avrådde från att ändra på varken skoning eller skointervall och jag har över huvud taget framhållit att jag anser att man ska ändra så lite som möjligt i en så pass gammal hästs liv.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Det är verkligen olika. Barbie fick vi hemkörd av fd ägaren. Ny grimma och grimskaft följde med. Jag hade haft med min ridutrustning och ridit i några gånger och fått hjälp med inpassning av träns och kandar. Vår häst från Danmark hade med sig väldigt mycket: täcken i massor, schabrak, lindor, foder men ingen sadel eller träns. När han såldes ingick sadel och träns däremot. Masse fick också med dig sadel till ett billigt pris, träns och en del täcken.En gammal kutym är väl att hästen får den grimma den åker i? Men som sagt, inget är skrivet i sten.

    Svara
  2. Minstral

    Minimum är väl en fin grimma ex läder, det var det enda jag skickade med Effi. När jag sålde Diego fick de grimma, sadel och träns.
    Jag har inte behövt skriva instruktioner då Diego var helt okomplicerad och Effi bara 4 så inga konstigheter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>