Vem vill bli veterinär?

Sitter och läser en fråga på Facebook; en person vill veta folks erfarenheter av veterinär X.

Detta är ingen ovanligt i ”hästfolks-sammanhang”, en hel del efterfrågar även andras åsikter om tränare och hovslagare tex.

Men plötsligt slår det mig; hur många andra yrkesgruppen hängs så här frekvent ut på nätet?

Inte många vill jag påstå….

Min egen yrkeskår står tex för massvis av verkligen livsavgörande beslut för andra människor; det kan handla om omhändertagande av barn, tvångsvård mot missbruk och mycket annat.

Men jag har aldrig någonsin läst på något forum på nätet eller i allmänna inlägg i mitt flöde att någon frågar ”vad är er åsikt om Birgitta Jacobson som socionom”! Och tur är väl det…

Inte heller undrar folk hur en namngiven bilmekaniker utför sitt arbete eller hur kassörskan X bemöter sina kunder. 

Jag tar absolut inte oskickliga yrkesverksamma i försvar men att bli uthängd offentligt på ibland extremt lösa boliner och där man inte ens får en chans att ge sin version? Inte ok!

Tro f..n att självmordsfrekvensen är hög hos tex veterinärer tänker jag…

Och i alla fall min mångåriga erfarenhet är att det finns lika många både positiva som negativa åsikter om både veterinärer, tränare, hovslagare och gud vet vem i hästbranschen.

Det finns alltid någon som upplever att xx inte gjort sitt jobb, gjort en felbedömning, varit otrevlig och allt möjligt annat.

Är detta alltid en 100 %-ig sanning? Är tex allt som har med hästars sjukdomar och skador att göra svart eller vitt? 

Nej usch….denna form av offentlig ”verbal avrättning” är verkligen baksidan av sociala medier.

20 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Ja,det har du faktiskt rätt i. Det har jag sett när jag tänker efter; att namngivna läkare och inte bara tex vårdcentraler diskuteras.

   Svara
 1. Anja K Phersson

  Finns en avgörande skillnad, du betalar inte för socialtjänsten och dylikt. Samma gäller exempelvis även för lärare. Dock är de skenande veterinär kostnaderna en del i det ibland hätska klimatet. Oavsett så verkar många hästägare inte förstå svårigheterna med att vara veterinär. Likaså finns det veterinärer som inte lyssnar på hästägare. Rent generellt behöver kommunikationen mellan hästägare och veterinär bli mkt bättre, der hade nog blivit bättre för alla inblandade. Sen måste hästägare bli betydligt bättre pålästa- varför åker man exempelvis till Evidensia om det inte är akut? (Då stödjer man riskkapitalbolag).

  Svara
  • Annelie Wendt

   Anja K Phersson fast det gör vi ju!? Jag betalar iaf 34% skatt och massa moms varje år. Enda skillnaden är att du aldrig ser kostnaden på ett kvitto i handen.
   Veterinärkostnaderna skenar inte. De rör sig i rätt riktning på en fri marknad om de inte skulle göra det hade joursystemet kollapsat plus vi skulle inte kunna göra det ”senaste”.

   Svara
   • Frida

    Men om kostnaderna blir så höga att ingen kan eller vill betala så har ju riskkapitalbolagen snart inga kunder. Det handlar också om djurskydd då skenande kostnader för veterinärvård kan göra att folk avstår från vård då de inte har råd. Visst, det är ingen mänsklig rättighet att få ha djur och man måste vara beredd på att det inte är gratis precis men jag tror att vi alla ser djurens positiva inverkan på oss människor och vill att så många som möjligt ska ha möjlighet att få uppleva glädjen med djur. Skulle ju inte vilja att pensionären utan anhöriga inte ska kunna ha kvar sin katt eller hund eller att barn inte ska kunna få uppleva att växa upp med ett älskat husdjur osv. Priserna måste vara rimliga av djurskyddsskäl och bolag som Evidensia driver på ökade kostnader.

    Svara
 2. Birgitta

  Sedan tycker jag att man ska vara djääävligt försiktig med att hänga ut folk på nätet; oaktat yrke.

  Man kan förstöra någons rykte och försörjning med ett knapptryck….

  Svara
 3. LenaB

  Reagerar precis som du och blir väldigt illa berörd varje gång jag läser ngt sådant i sociala medier.

  Svara
 4. Annelie Wendt

  Sociala medier har enormt många baksidor. Jag är glad jag inte var tonåring när det fanns.
  Hade jag valt yrke idag, hade jag aldrig blivit veterinär. Av så många anledningar. Inte minst arbetsförhållanden och lön. Med den specialiserade inriktning jag har idag hade jag tjänat minst det dubbla som läkare och haft mycket trevligare arbetsförhållanden. Och då älskar jag mitt jobb!!!
  Det tjatas mycket internt om att alla veterinärer som jobbar med stordjur måste ställa upp för varandra och dela jourerna. Jag börjar hellre köra lastbil än tar jourer där jag måste åka på hästar igen.

  Svara
   • Annelie Wendt

    Ja jag är både nöjd och missnöjd med mitt livsval älskar som sagt mitt nuvarande jobb!

    Svara
 5. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Det jag läser om veterinärer är snarare frågan folk som undrar om någon vet någon som är duktig på exempelvis halsproblem osv. Men klart de kanske skiljer sig från hästfolk till hästfolk. Ingen aning som sagt i de fåtal grupper som jag är med i som handlar om hästar så ser jag iaf inget om att någon hänger ut någon veterinär snarare att man letar efter erfarenheter. Men visst vet att en större häst veterinär blev rejält anklagad efter att en av Sveriges bästa travhästar åkte på förlamning i ansiktet efter behandling. Sen vet jag inte om det kom fram till om det var veterinärerns fel eller inte. Vet bara att hästen ännu inte är bra trots lång tids konvalescens. Finns och läsa i om i flera tidningar.

  Svara
 6. Anna

  Min kille är ju veterinär (gör samma saker som en distriktsveterinär ungefär men har en privat praktik) och jag som ser hur grymt slitigt det är undrar ofta om det ens kommer finnas några veterinärer som jobbar på det sättet i framtiden.

  Det är mer regel än undantag att han inte hinner äta lunch. Om han har jour kan han jobba i två dygn i sträck med kanske fyra timmars sömn per natt. Då skall han alltså ändå vara skärpt och kunna operera allt ifrån hamstrar och hönor till hästar och kor om det behövs. Tjänar väl kanske en tredjedel av vad en motsvarande läkare tjänar.

  Nu när det finns en oro att många mjölkbönder lägger ner (hälften av klientelet är bönder) så föreslog jag att de kunde börja rikta in sig mer på häst. ”Aldrig i livet” , var min killes svar, ”vi försöker göra så lite häst som möjligt redan”.

  Tror att hästägare måste fatta att vill man ha billig vård, ja då får man räkna med att det kommer ut en veterinär som kanske gör massor av olika djurslag och inte har tid eller resurser att bli superspecialist på hältor, och som definitivt inte kan buköppna eller röntga hela hästen. Man kan inte heller vänta sig att veterinären är hästviskare och kan få den mest ohanterade häst att acceptera ett blodprov till exempel. Vill man ha en veterinär som är expert på häst, up to date med allt det senaste, som kan erbjuda avancerad klinikvård, som dessutom har jour, ja då tror jag man får räkna med att det kostar därefter.

  Eller så kan man spy ur sig galla på nätet och upptäcka en dag att det inte finns någon att ringa akut när man står där med en kolikhäst eller en sårskada som måste sys, och närmaste klinik är trettio mil bort.

  Svara
  • Birgitta

   Intressant att läsa och klokt skrivet!

   Specialisering har alltid kostat och all fantastisk utrustning som kommit är givetvis inte gratis.

   Svara
 7. Christina Olsson Baaz

  Samma med lärare! När jag berättar om min vardag undrar folk om jag är galen som stannar kvar i yrket

  Svara
 8. Frida

  Minns på en av mina jobb, en vårdcentral i en liten håla där alla kände alla i princip så var det en missnöjd patient som skrev ett inlägg på facebook, i en grupp för de som bodde i kommunen, om att hon var missnöjd och ville ha tips på läkare. Det utmynnade i en diskussion där namngivna läkare på vårdcentralen diskuterades på olika sätt, en blev kallad stroppig, en annan inkompetent osv. Just denna patient var ju missnöjd då läkarna inte ville skriva ut mer starka, beroendeframkallande opioider. Hen var erbjuden remiss till smärtrehab, hjälp med uttrappning av medicin och faktiskt erbjudits enormt mer hjälp än brukligt men hen ville ju bara ha sina tabletter. Det är ju tystnadsplikt och ingen kan ju varken förklara eller försvara sig av de som det skrevs om. Här fanns ju klart en annan sida men ts fick ju medhåll om hur kassa vårdcentralen var, det var ju inte sant i detta fallet men går ju inte att bemöta så klart.

  Svara
  • Birgitta

   Ett utmärkt exempel på hur galet det kan bli.

   Och dessutom tycker jag att mycket kring veterinärer, hovslagare och tränare för att ta hästyrken som exempel är svårt att bedöma rent objektivt. Hästar kan till att börja med inte tala och hur man upplever en tränare handlar massor om personkemi. Rena felbehandlingar, kränkande uppträdande osv är så klart lättare att ha åsikter om men mycket hamnar i gråzoner och/ eller handlar om ”betraktarens öga” vill jag påstå.

   Svara
 9. Alma

  Jag har själv varit missnöjd med veterinärer (och för den delen läkare) av olika skäl men oavsett vad för skäl går man inte ut och namnger enskilda veterinärer på nätet. Jag tycker absolut att vissa saker borde ändras generellt bland veterinärer (jag tänker inte gå in på det nu) och det är något jag har varit tydlig med mot människor runt omkring mig och ibland även på nätet men då pratar jag om allmäna mönster som jag har sett och inte enskilda veterinärer. Sen är det skillnad på att skriva att man inte gillar en viss veterinär och att säga att man ogillar en hel stor klinik som till exempel Ultuna (jag tar Ultuna som exempel, jag har själv inga problem med dem) eller annan större klinik.

  Visst finns det beteenden och behandlingar/val som inte är okej oavsett situation men oftast handlar veterinärens ”fel” om rena misstag eller att hästägaren och veterinären inte är av samma åsikt. En veterinär är också en människa som kan göra fel.

  Jag har själv veterinärer som jag aldrig skulle gå tillbaka till men man basonerar inte ut exakt vilka dem är på nätet. Jag bor i Stockholm så om någon frågar mig i verkligheten vad jag tycker om just den veterinären skulle jag antagligen säga som det är men då är jag också säker på att det inte kommer påverka personens rykte generellt.

  Sen har jag också veterinärer som jag tar hjälp av vid vissa tillfällen men inte vid andra. Exempelvis har jag en veterinär som inte får ta ppid-prov på min häst eftersom hon har tagit prov som fått fel svar tre gånger men när min häst blev halt var det henne jag bad om hjälp.

  Vid ett tillfälle la någon upp en lista där man skulle skriva namn på veterinärer som dömt ut hästar felaktigt. Visst kan jag hålla med om att relativt många hästar verkar bli felaktigt utdömda (jag talar av erfarenhet ifrån min närhet, alltså utan forskning o.s.v.) och att man ibland dömer ut för tidigt (trots att man såklart inte ska låta hästen lida under lång tid) men man hänger inte ut människor på nätet oavsett om man håller med personen eller inte. Det är inte sjyst och ofta handlar det som sagt om att hästägaren och. veterinären har olika åsikter i ämnet.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>