Tisdag- fynd


Ha ha ha….det började med att jag funderade på att köpa ett Mias schabrak på annons för 150 pix och slutade med att jag köpte inte bara det utan stalltäcket på bild, sadelgjorden, ytterligare ett schabrak och ett ofodrat regntäcke med hals för sammanlagt 500 kronor!

Ibland får man vara tacksam att andra tycker om att shoppa ”för mycket” till sina hästar så att de därefter tröttnar, inser att grejerna aldrig används och därför slumpas bort.

Nu ska jag inte påstå att Frenchie hade lidit någon nöd om jag hade avstått från hela köpet…han har allt han behöver men detta erbjudandet var för bra för att avstås ifrån.

Jag har absolut inget emot att köpa begagnat och har aldrig prioriterat ny dyr utrustning annat än vad gäller sadlar.

Mina hästar har alltid varit så vackra i sig själva att de hade klätt i en svart sopsäck om det skulle vara så och jag har aldrig ansett att de behövt utrustning för tusentals kronor. I min värld går det faktiskt lika bra med…om inte selleri….så täcken från Gekås eller som tex täcket ovan för 100 spänn (använt en gång vid transportering).

När jag ändå var ute och körde stannade jag till hos Möllegårdens morötter och köpte 2 fulla IKEA-kassar godis åt djuren.

Detta ställe ligger för långt (2,5 mil) bort för att jag ska köra dit bara för att köpa morötter men har jag vägarna förbi så…

Packar man egna säckar/ kassar kostar dessa 35:-, att jämföra med Granngårdens som kostar 80-90 kronor.

Vet inte hur ni resonerar nu när bensinpriset höjts så mycket men jag har faktiskt börjat tänka mig för innan jag kör någonstans.

Kan jag så försöker jag ännu mer än tidigare samordna flera ärenden eller mötas upp på halva vägen om det är möjligt.

På ridfronten har vi varit hos Nina och avverkat en fin träning och även Nina konstaterade att ”det går bättre och bättre”. Och lika mycket som jag inte prioriterar dyr utrustning prioriterar jag träningar- DET tror jag mycket mer på än ett schabrak för tusen spänn….

Medan jag red kommenterade jag att jag anser att Frenchie är väldigt rätt utbildad och att jag haft massor av nytta av den träning jag lade ner på Vicke- den betalar sig bra!

Däremot insåg jag mycket glädjande att Frenchie inte alls bryr sig om en grej som var i princip det enda Vicke var rädd för och det bortom alla förnuftiga gränser; vattenspridare!

Vickes skräck för spridare var något jag kände jag  särskilt behövde betona och informera tilltänkta köpare om för just detta är en rejäl potentiell fara om man inte är medveten om problemet.

Om spridarna var på när jag kom till Ninas träningar var de tvungna att stängas av omedelbart, redan innan urlastning för annars rev Vicke nästan transporten…mycket obehagligt. Och att rida i närheten av en spridare var det inte ens tal om; han blev så rädd att han var okontaktbar…

Men idag när Frenchie skulle gå förbi 2 spridare på utebanan skänkte han dom inte ens en blick (och han är annars ganska reaktiv….)- tänk så olika det kan vara….

En sista grej i detta ovanligt långa inlägg:

Jag har sagt att jag inte ska orda om Vickes nya hem osv men kan i alla fall meddela att jag fått veta att köparen är mycket nöjd så här långt och det gör mig så klart otroligt glad.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    En fråga bara
    Hur förvarar du så mkt morötter nu när det börjar bli varmare?
    Har försökt förvara våra i en tunna med lite vatten i men de längst ner blir då ”soggiga” synd när det blir tillbud och man har bara en häst.

    Svara
    • Birgitta

      Jag hoppas kunna göra åt 2 IKEA-kassar innan de blir dåliga. Jag valde medvetet stora morötter- de håller bättre. Sedan ger jag Frenchie minst 2-3 kilo per dag, det klarar en stor häst lätt.

      Det jag sett när jag stått i andra stall är att hästägare köper en stor säck, snålar med att ge och därefter får slänga halva säcken. Ös på för f..n säger jag 🙂 !

      Uppdelat på 2-4 mål per dag finns det ingen anledning att ge 1 morot åt gången 🙂 annat än om hästen har någon sjukdom/ allergi/ diarré eller vad vet jag.

      Att blötlägga morötter är nog det bästa för hållbarheten eller kanske att lägga dom en och en i halm som suger upp fukt?

      https://www.hippson.se/artikelarkivet/foder/ta-vara-pa-fallfrukten-sa-mycket.htm

      Svara
      • Eva

        Såvitt jag fått lära mig så är morötter/morotspure stoppande vid diarré ( tex för hund) så det lär nog inte hästarna få. Sen kan väl allt bli för mycket i extremt överskott ?! Men knappast detta.

        Svara
        • Birgitta

          I kokt form är de kanske stoppande? Men vet att många hävdar att morötter kan ge diarré hos häst men då ska det som du skriver vara rejäla mängder. Inte ngt kilo till en vuxen, frisk häst.

          Med den lille är jag mer försiktig pga hans tidigare fång och aktiva PPID.

          Svara
  2. My Persson

    Jag lägger alltid våra egna i vattenbad i svalen i kylen, har aldrig varit med om att de blivit skrumpna då. Alltså, de morötter vi har till maten, inte hästarnas

    Svara
  3. Anna

    Morötter från affären tycker jag håller mycket sämre än de stora fodermorötterna, på ridskolan hade vi stora säckar som höll i många veckor. Förvara svalt och mörkt bara.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>