Man ska lyssna på de som vet bättre

För 1,5 år sedan utfördes en del grävarbeten runt vårt ridhus eftersom ytan hade växt igen helt okontrollerat och riskerade att fuktskada grunden (vatten samlades utan att kunna rinna bort).

I samband med detta noterade grävmaskinisten, en erfaren man, att vägen till mina hagar var ganska gyttjig.

Han undrade om vi inte skulle passa på att lägga på makadam där och okunniga Birgitta svarade nej.

Jag tänkte att en hög med annat material mellan två gräsmattor skulle göra det svårt att klippa med åkgräsklipparen och tja…att det skulle se fult ut men gissa om jag ångrade mig i höstas och vintras.

För det här är ju om inte annat väldigt fult, eller hur:

Nu håller ytan på att återhämta sig men det kommer att bli makadam om ett tag, jag har lärt mig läxan!

Vägen upp till stallet anlades säkert många år innan vi flyttade hit och den är numera som granit och tåler både bil och tungt lastat släp utan minsta märke men den har säkert fyllts på med ny makadam ”tusen gånger”, senast i januari 2021 (se sista bilden).

Så en ny stig lär kräva en hel del jobb om inte allting bara ska sjunka ner i dyn efter ett kort tag….

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Du ska göra precis det du vill, höjer bara en brasklapp för att mina flertaliga erfarenheter (du delar dem säkert) är att marken slurpar upp makadamen på ett år, om man inte gör förarbete. Men jag vet ju inte heller vad för eventuellt förarbete du tänkt. Har provat med stooora stenar (ja, allt är relativt, men som hovar typ) och sedan mindre ovanpå, men lik förbaskat var allt borta efter ett år. Lera är i mina ögon underskattat som kostnadsätare. Men känner man någon som kör ut det billigt, alternativt har råd med leverans en gång om året ELLER marken på Rydshus kanske är helt annorlunda, så slipper du förhoppningsvis bli besviken efter ett år utan förarbete. Eller så gör du som mig, provar några år under svordomar, ger sedan upp och gör det där sabla grundjobbet som borde ha gjorts från början då. Lycka till! Lera borde förbjudas från jorden att produceras.

    Svara
    • Birgitta

      Word på allt du skriver!

      Jag har ju en grusväg upp till stallet och den har behövt fyllas på för ungefär 1 år sedan. Den är faktiskt riktigt bra men man såg ändå hur den utlagda makadamen liksom pressades ner väldigt snabbt.

      Den grusvägen har säkert funnits här i massvis av år och måhända fyllts på ”tusen gånger” så att den nu har satt sig rejält (man kan lätt köra med bil och släp på den).

      Men som du skriver; ska en helt ny makadamstig anläggas är det inte bara till att ”skyffla på”.

      Svara
  2. Linda

    Precis, förarbete krävs 🙂
    Gräv bort matjorden och lägg sedan markduk och 0.8 grus. (Her ej erfarenhet av makadam) Då har du en väg som håller. Man får sedan lägga på mer material efter hand beroende på hur hårt belastad vägen är.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>