Tisdag- utjämning

Det blev ett nytt pass på utebanan idag och med ungefär samma innehåll som igår. Mycket linjer ut MSV B:1-programmet kan man säga kortfattat.

På vägen tillbaka till stallet njöt jag lite extra av utsikten som ni kan se på bilden.

Inte nog med att det tidigare så anskrämliga ytskiktet på stallet är rejält uppfräschat sedan förra hösten men alla grönytor, inte bara de som syns i bild har återhämtat sig fantastiskt bra.

Medan jag tog en massa ”före och efter-bilder” när boningshuset helrenoverades invändigt inför att vi flyttade in så retar jag mig att jag inte alls var lika flitig med kameran utomhus.

Det är lätt att glömma hur väldigt mycket annorlunda det mesta såg ut för 2 år sedan.

Till exempel var nästan alla gräsmattor sönderkörda av diverse maskiner och djupa traktorspår gjorde det svårt att klippa gräset.

En gödselstackstömning av tidigare hyresgäster och nedgrävning av diverse kablar som vi fick gjort satte rejäla spår men vi ville tex inte ha en matarkabel liggande på marken utanför stallet; fult, farligt och opraktiskt.

Om man tittar på bilden ovan så var inte bara gräset sönderkört och uppgrävt utan hela den sidan till höger i bild som är bredvid skuggan av träd bestod av en hög ”rabatt” med brännässlor, samma sak med ytan till vänster om gödselstacken vilken man ser från en annan vinkel här (notera putsen på väggen…):

Jag gjorde tillfälliga små hagar för att hästarna skulle beta ner det jag inte redan hade röjt bort i massor.

En liiiiten jämförelse mellan mars 2020 och idag (notera de trasiga rutorna tex….):

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    Fullkomligt älskar före o efter bilder.
    Det kliar i fingrarna när jag ser saker som borde fixas. Och hur lätt det vore.
    Under några år hade jag periodvis min/mina hästar ute på en gård med en ryttare/tränare jag samarbetade med. Tror Du vet vem ?
    Allt var jättebra och trevligt MEN skräpigt och slarvigt och direkt farligt.
    På en enorm gödselstack låg även all annan bråte- tvättmaskiner etc.
    Trådarna till hagarna var lösa och låg lite överallt.
    Har aldrig förstått varför det främst är ’fattiga’ människor som lever i en skitig misär ??
    Kostar ju inget att själv städa upp i sin närmiljö – eller hur ??
    Visst kostar en container eller tur till tippen lite men så mycket bättre man borde må ?

    Svara
    • Birgitta

      Jag har sett samma saker i något stall där jag stod.

      Verkligen synd för i sak hade gården stor potential men personen som hyrde den lät massor av saker förfalla fullständigt.

      Absolut finns det saker som både kostar mycket pengar att åtgärda, kräver yrkesfolk och/ eller tar mycket tid i anspråk och sådant kan jag förstå om man inte är så pigg på att ta tag i om man ”bara” hyr men tvätta, städa, rensa ogräs och dylikt klarar banne mig vem som helst av.

      Jag höll på att bli tokig på mycket skit jag såg i detta stall och försökte ibland att röja men det var tråkigt att vara i princip ensam om att vilja hålla en viss ordning.

      Kan som exempel nämna att jag hittade fodertillskott (förpackat) som hade gått ut för flera ÅR sedan, massa tidskrifter och kataloger som också var många år gamla, ett av mögel kritvitt träns som hängde nära mina egna, avslitna eltrådar som låg på marken i veckor osv….

      Svara
  2. Eva

    Förstår att vi tycker lika om detta.
    Sen jag blev ensam (änka) och därtill sjuk/skadad i kroppen har jag mina begränsningar MEN försöker ändå göra några saker härhemma varje dag.
    För att inte allt ska rasa ihop.
    Gör man det hamnar man förhoppningsvis på +_ noll.
    Ni började på minus på ryhus men verkar kommit ikapp.
    Jättekul att följa !!
    Ps var inne på MRs hemsida idag. Ska ringa dit. Tack.

    Svara
  3. Eva

    Börjar undra om det är vi (Birgitta o Eva) eller andra som är märkliga vad gäller rent och i ordning??
    Tänkte på det du skrev för ett tag sen om att tvätta av boxväggen löpande!! Gentemot stortvätt /1 gång per år.
    Även här anser jag att det är enklare om man gör saker löpande- innan allt blir jätteäckligt.
    Därmed inte sagt dagligen. Oavsett vad.
    Har själv tex en vana att städa av alla ytor i köket varje kväll oavsett om det behövs eller inte. Känns bättre nästa morgon.
    Då hör det till saken att jag knappt lagar mat så det är inte jättesmutsigt.
    Inbillar mig att ALLT blir lättare om man gör lite i taget.
    Sover dessutom bättre av det.
    Och mår mentalt bra av det.
    Och speciellt i min situation (sjuk) orkar jag inte med jätteinsatser utan bara lite i taget.
    Så för mig är detta numera viktigt- även om jag tyckte likadant innan.
    Med tanke på att jag har stor hund är jag inte alls pedant men ändock vill jag ha viss ordning och relativt rent.
    Just denna ’issue’ är något jag -funderat och agerat på -mycket sista åren då jag, efter många års personligt kaos, märkt att jag trivs bättre med ordning o reda med allt – både inne o ute o generellt.

    Svara
    • Birgitta

      Jo, nu känns det som att vi har kommit ikapp bra på Ryhus och det är väldigt skönt för i längden hade jag inte orkat hålla på så som jag gjort i 2 år med tex den enorma ogräsrensningen och målning som jag har lagt massvis av tid på.

      Henrik hjälper givetvis också till men dels jobbar han dagtid och dels beror ju mycket av jobbet på hästarna som ju är min grej.

      Jag har alltid velat ha ordning omkring mig och trivs ej med stök. Då kan jag inte slappna av och må bra.

      Och jag tycker precis som du att det är både enklare och på alla vis bättre att städa/ hålla ordning regelbundet så att man håller en viss ”nivå” än att låta saker bli rejält nersmutsade och först då börja skura.

      Och förvisso är allt relativt men jag vill poängtera att tex mitt stall på inget vis är kliniskt rent även om jag ”håller efter” det- det är en omöjlighet. Det finns både damm och spindelnät lite varstans men det är inte flera månader gammal skit eller en sådan mängd att det är det första man ser och/ eller äcklas. Eller så blir man hemmablind? Kanske andra hade sett något helt annat om de kom på inspektion 🙂 🙂 🙂 ?

      Svara
  4. Anna

    Så roligt att se förändringen! Och inspirerande nu när jag skall flytta till hus där det är mycket uppfräschning som behövs… Känns lite överväldigande faktiskt! Men det är väl bara att sätta igång.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>