Dessa läktarryttare

VM i dressyr har nyligen avslutats och även om jag såg långt ifrån alla starter och ekipage, långt därifrån, räckte det jag såg för att jag ska anse att kvalitén på hästarna, ryttarnas sits, harmonin mm bara blir bättre och bättre över lag.

Det finns så klart sämre ryttare/ ridning men jag tycker ändå att det inte går att jämföra dagens ekipage över lag med de för….säg 50 år sedan.

Så nej, allt var inte bättre förr enligt mig i alla fall.

Nu är ju smaken som baken och oavsett vad just JAG tycker så har det, framför allt med sociala mediers inträde på arenan blivit ganska vanligt med dessa läkarryttare som har såååå mycket åsikter om de som tävlar.

Och absolut kan man själv rida som en potta men ÄNDÅ ha tillräcklig kunskap att ”göra ner” andra men jag måste ändå fråga ”varför”?

Mår man som ”Bush-Birgitta” som rider på LA-nivå så bra av att få diskutera proffsens fel och brister att man måste skapa trådar på sociala medier?

Läste nyligen en kommentar där någon ansåg att Charlotte Fry, nykorad världsmästare ”gräver med sporrarna” när hon vinner VM?!?!

Ursäkta….tror inte skribenten att hästen hade fått SÅR i sidorna av sådan ridning och blivit utblåst?

Nä…sluta med detta trista hackande (observera ordvitsen) och fokusera på ER EGEN utveckling i stället.

Jag kan ju nämna att flera av de som kom för att provrida Vicke, dvs en högt utbildad häst med en hyfsat hög prislapp, knappt orkade trava ett varv på banan utan att flåsa, klänga och behöva bryta av?!?! Vad är DET???

Och som en mer insatt person än läktarryttarna sa till mig när vi diskuterade VM så hade de flesta av oss amatörer inte ens klarat av att sitta kvar på dessa högexplosiva och reaktiva hästar; än mindre kunnat rida dom alls och definitivt inte på en tävlingsarena med allt vad det innebär.

Sedan menar jag verkligen inte att ”vi” ska hylla all ridning vi ser okritiskt bara för att vi själva rider sämre och tex rollkür-debatten för x år sedan var viktig men det får ju ändå vara någon måtta på detalj-gnällandet vilket jag tycker nedan kommentar jag läste på fejjan summerar perfekt:

Problemet med amatörer/läktarryttare/soffryttare är att man så gärna dyker ner på små detaljer att kritisera i stället för att se de stora förtjänsterna, och kräver 100 % perfekthet i allt.
Det har ingen hittills uppnått, även om Charlotte Dujardin och Valegro var bra nära, och det lär nog ingen heller uppnå, det gäller två levande varelser som i ett givet ögonblick ska prestera på topp. Att plocka isär och ”se detaljer som hade gjort dessa ryttare ett snäpp bättre” är i teorin inte svårt, men knappast en uppgift för åskådare som inte har en aning om hur det är att sitta på ett krutpaket på en enorm arena i ett mästerskap inför 10 000-tals upprymda åskådare. Och sannolikt aldrig varit i närheten av 100 % perfekthet själva. Först grunderna, sedan kan man börja slipa på detaljerna, innan dess finns det ingen anledning ”försöka se och förstå” detaljer som i det stora hela är helt oväsentliga. Se förtjänsterna, ha det som målbild, och överlämna kritiserandet av de små detaljerna för extra finslipning till ryttarens team.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Håller med! Ridning är dessutom mkt trevligare än för 10 år sedan. Formen på hästarna bättre. Mkt mer mjuk ridning. Sen ska man givetvis kritisera hård och dålig ridning men det var definitivt inte det Charlotte Fry gjorde!

    Svara
  2. LenaB

    Instämmer till 100%
    Över lag ser man väldigt bra ridning på större tävlingar (mästerskap tex) idag. Ryttarna sitter sååå mkt bättre, finare hjälper, stilla händer, hästarna ser jämnare och ”nöjdare” ut. Och de här unga tjejerna, alltså jag är oerhört imponerad av dem!!!!
    Jag såg också det inlägget och ett tag var jag på väg att skriva ngt (jag gör nästan aldrig det på FB), fick nästan sätta mig på händerna haha. För jag skulle vilja se dessa som klagar sitta på ngn häst av den kalibern som går VM…

    Svara
    • Birgitta

      Även om det idag är ett big no-no att diskutera människors vikt tycker jag att det är bra och tja…rent ut sagt estetiskt att se att de flesta ryttarna på VM-nivå ser ut som de idrottsmänniskor vi hästfolk oftast påstår att vi är.

      Det är också ett område där utvecklingen har gått framåt; att många ryttare på hög nivå vittnar om att de tränar sig själva också och att de ser att detta gagnar dom i sporten.

      Svara
  3. Frida

    Håller med! Är så tröttsamt med alla läktarryttare, eller facebookryttare ska vi kanske kalla dem numera då det är där de hänger. Visst att vi måste kunna ifrågasätta och kritisera hård och dålig ridning för hästens välfärds skull men alldeles för många verkar riktigt njuta av att sitta och leta fel och skrika om ”att på min tid då hade vi minsann riktiga hästkarlar som minsann visste hur man red på riktigt!”. Ifrågasätter man det så kommer alltid nån tant och påpekar att ”jag har minsann tränat för Dadde!”. Det är alltid Dadde de kommer dragandes med dessa damer. Om de ägnat hälften av tiden de spenderar på att skrika ”bakom lod” och ”det var bättre förr” på sociala medier åt att faktiskt rida så kanske man fått möta dem på tävlingsbanan nån gång men där visar de sig sällan av ngn anledning. Som sagt, det är viktigt med kritiska ögon för hästvälfärdens skull men för den sakens skull behöver man ju inte göra det till en sport att hitta fel överallt…

    Svara
  4. Anna

    Jag håller faktiskt inte alls med. Jag blir mer och mer uppgiven över den uppenbara bristen på hästvälfärd som råder i ridsporten. Till exempel tog det schweiziska voltigelaget medalj med en häst som var ganska rejält halt. FEI stoppade inte det. Veterinärkliniken som var ansvarig på VM är kända för att ha kapat nerverna på flera hästar så att det inte skall märkas att de är halta, och Helgstrand är ju ofta i blåsväder för olika skandaler.

    Jag tycker inte längre att dressyren är rolig att titta på, ryttarna sitter ofta i stolsits och spjärnar mot sina stora knästöd medan de drar i munnen så hästen gapar. Och en del hopphästar kommer in på banan med de mest underliga kombinationer av bett och hjälptyglar… När en superstjärna som Martin Fuchs nyligen spöade upp sin häst inne på banan utan konsekvenser så kan man ju lätt misstänka att det försiggår betydligt värre saker i många stall bakom kulisserna.

    Jag tycker att dressyrhästarna (ofta) rör sig fint (ibland tycker jag dock att det drar åt cirkus/show) men att det tyvärr ofta döljer bristfällig ridning och att det sällan ser harmoniskt eller lätt ut. Sedan förstår jag faktiskt inte argumentet att det är ett tecken på ryttarnas skicklighet att de klarar av så elektriska och svåra hästar, hela poängen med dressyr är väl ändå just att göra hästen ridbar och lösgjord? Så även om jag absolut håller med om att hästarna ofta verkar väldigt svårridna så tycker jag inte det är något positivt? Sedan har man ju sett till exempel Valegro ge ridlektioner till små barn, så uppenbarligen är det heller inte ett måste att hästen skall vara ett känsligt nervknippe…

    Jag blir mer och mer uppgiven och njuter inte längre av att titta på ridsport. Fröet till detta såddes nog redan när jag var liten och såg både mindre och mer kända tränare och ryttare göra saker som kändes minst sagt tveksamma… Jag håller inte med om att något verkar ha blivit bättre, tvärtom är det mer pengar i ridsporten än någonsin och därför mer anledning för människor utan moral att ta genvägar.

    Jag tycker tyvärr att dressyren har dragit åt samma håll som hundaveln av vissa raser där man hela tiden söker det extrema snarare än det sunda och funktionella…

    Svara
  5. Eva

    Folk skriver så mycket riktigt dumt.
    Läste ang Eckermans VM vinst att Mondo var betydligt bättre??!!
    Är det ens jämförbart ?? Eckerman samarbetar med en levande varelse – Mondo med en död påle.

    Svara
  6. Rackemarie

    Jag håller med. Reagerade också på det inlägget om Fry. Men just det blir lite dumt in absurdum, nästan skrattretande. Vem kan ta det på allvar ens? Avslöjar nog mest en stor okunskap hos trådskaparen. Sen tycker jag ändå att det ska diskuteras vart vi vill att tävlingsdressyren ska ta vägen. Diskussionen kring rollkuren har ändå lett dressyren tillbaka till en mer klassisk ridning om än i modernare tappning som passar dagens dressyrhästar.

    Svara
    • Birgitta

      Och jag tycker tex att Charlotte D och Carl Hester gjort mkt positivt för sporten. Deras set-up, hästhållning mm tror jag inte är ett spel för galleriet och att något helt annat försiggår på hemmaplan som i vissa andra fall där där jag VET att det är så (dock på lägre nivå).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>