Farlig och felaktig information

Var med om en lite märklig och trist händelse när vi skulle flyga till Cypern som gjorde mig verkligen fundersam.

Vi hade inför resan NOGA kollat upp vilka regler som gäller för just Cypern, både vad gäller eventuella Corona-restriktioner och pass vs nationellt id-kort.

Vi valde att skaffa det sistnämnda som en back-up eftersom de bara kostar 100:- och om vi skulle tappa något/ båda passen.

Vid passkontrollen på Sturup valde vi att visa id-korten varpå kontrollanten säger att vi ”MÅSTE ha pass”, annars skulle vi inte släppas in på Cypern?!?!

Jag visste ju vad jag hade läst på massor av olika ställen och hört från folk som nyligen rest dit så jag frågade ”är du VERKLIGEN säker på detta” och kontrollanten fortsatte med en utläggning om hur det absolut var så.

Nu HADE vi ju passen med oss så vi tog fram dom och sa till oss själva och till kontrollanten att detta ju var en jäkla tur för annars kunde resan ha slutat innan den knappt hade börjat så att säga.

Efter en stund gnagde detta fortfarande inom mig så jag sökte på nätet IGEN och fick fram samma information som tidigare; pass behövs ej- det räcker med nationellt id-kort!

Jag valde att gå tillbaka till passkontrollen och approacha personen vi pratat med och DÅ säger hen att hen insett att hen ”sagt fel” efter att ha pratat med en kollega!

Hen skyllde på en lång semester och vara hur det vill med den saken så kunde detta ha gått illa för oss om vi hade varit som faktiskt en del människor är; icke-ifrågasättande och utan att ha tagit med oss passen!

Nu kanske det skulle mycket till för att någon faktiskt hade vänt och åkt hem igen men det kunde om inte annat skapat massor av helt onödig stress och för vissa nästan förstört delar av resan?

19 kommentarer Skriv kommentar

  1. Bert Ahnelöv

    Jäkla tråkigt att personal inte kan sitt jobb får ofta höra detta av kunder ,

    Svara
    • Birgitta

      Ja att LEKMÄN blajar en massa de inte vet ett skit om, även på nätet är en sak men när det är en passkontrollant?!?!?

      Svara
      • Eva

        Eftersom det är myndighetsutövning är det särskilt anmärkningsvärt!!
        Nästan läge att anmäla?!

        Svara
        • Birgitta

          Ja, absolut är det anmärkningsvärt och hade det åsamkat mig någon skada hade jag eventuellt anmält det beroende på vad det var för skada.

          Nu redde vi upp detta inom 10 minuter…

          Svara
          • Birgitta

            Utan tvekan. Men nu blev det inte så för oss utan löste sig snabbt så jag lägger ingen tid på att driva det vidare.

          • Eva

            Menar inte att just Du borde anmäla det hade jag inte heller gjort iochmed att inget hände men för dem som på något sätt blivit mer skadade av fel information så borde det absolut anmälas.

  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Man får väl va glad när de är en odugling i luckan på passkontroll och inte när de är en kirurg eller annat livsavgörande.

    Svara
    • Birgitta

      Allting är givetvis relativt men för tex ett äldre par på sin kanske första utlandsresa hade detta kunnat sluta långt värre än med en axelryckning/ ett skratt.

      Finns de som är så osäkra själva att dom litar blint på vad ”myndighetspersoner” säger till dom. Mina föräldrar hade nog kunnat göra det…

      Svara
      • Birgitta

        Och alla är inte så brighta som ”man” kan tycka- ingen ursäkt men en förklaring till att allt är möjligt.

        Inför att vi skulle till Kap Verde för 5 år sedan läste jag om en kvinna m 2 barn som förlorade hela resan eftersom hon hade missat att man behövde ansöka om visum i förväg vilket hon fick veta på flygplatsen. Så klart hennes eget fel, jag menar inget annat.

        Svara
        • Karolina Cappelli Lindholm

          Det är jättetråkigt när dwt blir fel
          Ledsamt o dyrt

          Mena bara att de finns grader i helvetet
          Hellre passkontrollen än kirurgen
          ”Oj vi tog visst o amputerade men de va ju fel”

          Svara
  3. Annelie Magnuson

    Konstigt att personen inte kände si det minsta osäker när du berättade vad ni läst! Om man inte är 100% säker måste man förstås kolla upp. Lite samma som restaurangersonal som inte fattar skillnad på laktos och mjölkprotein eller vad som är en baljväxt. Livsfarligt för allergiska.

    Svara
  4. Eva

    Detta är ju katastrof !! Jag tror många som bara har ID-kortet tex äldre hade kunnat vända hemåt och den stora frågan är vem som skulle ersatt dem för resan när det ’äldre paret’ efter den initiala ckocken lagt sig och kanske efter samtal med resebyrån barn etc insett att de förlorat sin efterlängtade semester ???
    Mitt scenario ovan är nog inte omöjligt?!!

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller HELT med dig!

      Vissa av oss kan förundras över andras godtrogenhet men utan denna skulle tex inte diverse nätbedrägerier vara ett stort faktum.

      Svara
    • Eva

      Inser att jag skrivit missvisande. Menar inte att just äldre bara har nationellt id-kort utan att av de med endast id-kort så är det säkert lättare att vilseleda vissa äldre än yngre personer.

      Svara
  5. Anna

    Lång semester? Hur lång då? Inte glömmer man hur man skall sköta sitt jobb för att man är borta ett litet tag, jag blir alldeles full i skratt.

    Svara
  6. Elizabeth Torrisi

    Ja så blir det när det är personalbrist och kraven sänks hela tiden. Jag har en liknande upplevelse när jag fick två olika besked från gränspolisen Arlanda och Sturup

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>