Spara lite, mycket eller inte alls?

Jag tycker att det ska bli intressant att se hur ”folk” kommer att agera i spåren av redan märkbart höjda mat, bensin och elpriser samt räntekostnader som också påverkar många.

En del (väldigt få gissar jag) kommer kanske att köra på som vanligt eftersom de har de ekonomiska möjligheterna medan andra gör det för att de inte vet (har kunskap om) andra lösningar.

Och en större grupp hoppas jag anammar ”nöden är uppfinningarnas moder”.

Sedan tror jag att man trots allt måste besinna sig och tänka efter vad som är rimligt och inte.

Läste i en ”elbesparingstråd” att vissa väljer att dra ner på duschandet till några dagar i veckan medan en kvinna till och med valde att SPOLA på toaletten mer sällan !?!?

Just spolningen tror jag ärligt talat gör vare sig till eller från medan att tex göra storkok i stället för att laga mat varje dag kan spara någon krona.

Att hänga upp tvätten i stället för att köra igång torktumlaren tror jag också på, att inte tvätta enstaka plagg utan fylla maskinen och att fylla diskmaskinen rejält utan att först skölja av allt.

Bortsett från att spara el finns det mycket annat man kan göra för att minska sina utgifter, se över sina matinköp tex och dessutom inte slänga fullt ätbar mat.

Kanske börjar man till och med odla lite (eller mycket) till husbehov och/ eller völja bort en del matvaror som man tidigare unnat sig?

De som kan gå/ cykla kanske oftare lämnar bilen stående eller så försöker man samåka till jobbet eller jobba hemifrån några dagar i veckan?

Själv har jag alltid kört många ”onödiga” mil i månaden men numera försöker jag verkligen att tänka efter och tex samla ihop flera ärenden som jag kan utföra på samma körning och jag åker inte och tävlar många mil hemifrån.

Som sagt tror jag att man kan spara in på massor om man verkligen lägger sig vinn om det och en del kanske man offrar lätt medan annat sitter långt inne.

Som jag också nämnde i början av inlägget måste man kanske också räkna på hur mycket man de facto sparar på x åtgärder så att man inte lurar sig själv och tror att man sparar massor på något som egentligen inte kostar så mycket.

Bilden som den ovan tycker jag ger en liten fingervisning vad gäller elförbrukning även om det så klart förekommer olika variationer.

Tycker ni att ni har ändrat ert sätt att leva vad gäller utgifter det senaste året eller märker ni än så länge ingen skillnad/ bryr er inte?

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  Läste om de stora energitjuvarna så som golvvärme, handdukstork tex. Att tänka på är att inte ha golvvärme i badrummet på högre grader än utanför badrummet och lämna dörren öppen, då vill golvvärmen värma upp resten av huset. Så jag har sänkt den. Handdukstorken stänger vi av på morgonen och sätter igång på kvällen när vi duschat. Försöker inte duscha för länge. Vi har även färre lampor tända. Istället för att vattna ridhuset saltar vi.

  Svara
 2. Annelie Magnuson

  Vi tömde vårt spa-bad och ställde undan tillsvidare när vi fick elräkningen för augusti, samt har inte haft värme på i fritidshuset utan eldar istället på dagarna (på natten får luftvärmepumpen gå).

  Svara
   • Annelie Magnuson

    Det är redan så! Såg att spabadsannonserna har mångdubbelt på Blocket, och att det vanligaste sökordet där är ”ved”.

    Svara
 3. Veronica Sjöberg

  Inte ändrat speciellt mycket eftersom jag av miljöskäl (skåne har haft låga vattennivåer senaste åren) försökt spara på vattnet. Det nyttiga är ju att fler sparar på vattnet, men av andra skäl. 🙂 Vi fortsätter har lite smålampor (led) i huset tända dygnet runt, för det är så få kronor det handlar om, däremot tänker vi på att inte tvätta i onödan. Skaffat en avfuktare och hänger tvätt mer nu.

  Svara
  • Eva

   Att använda kallt vatten tex för att vattna gräsmattan eller fylla poolen har INGENTING alls med Elpriser att göra !!
   Fortfarande är vatten jättebilligt!
   Fattar folk inte det ?
   Dock finns det andra skäl att vara försiktig med vattenförbrukningen som tex grundvatten nivån !
   Samt att man hotar att höja priset i bla Stockholm.
   Detta är dock fortfarande på så låg nivå att jag utan vidare skulle kunna fylla på min pool när jag vill.
   Folk blandar ihop äpple o päron. Långa duschar är inte – än så länge- ett vatten problem- utan att vattnet i duschen värms upp !!
   Därför begriper jag inte heller varför folk ’sparar’ genom att inte spola på WC ??

   Svara
  • Eva

   Veronica
   Och vad tror Du avfuktaren drivs av ??
   Du sparar på vatten MEN använder en elektrisk maskin.
   Har själv en avfuktare att torka tvätt med sedan mer än +20 år- men jag förstår dock att den drar el !!

   Svara
 4. Maria

  De stora posterna för oss, förutom djuren, hyra och försäkringar är i fallande ordning
  Mat (7000)
  Bensin (2500 inkl en värstingtvätt i månaden)
  El 1200

  Läste om att det börjar komma grossistmataffärer även för privatpersoner och det verkar ju lovande, även om det inte finns här. Tycker inte Matsmart etc är så himla billig. Och så ska det frakt på det. Det stora problemet här hemma är att jag är veggie och maken carnivar och äter bara kött. Så det blir två rätter. Och vi vill unna oss god mat. Ja, en del tycker att linser, rotfrukter och havregryn är gott, tyvärr inte vi. Men det är ju en prioriteringsfråga. Vi har båda pluggat länge på universitetet och slitit med skitjobb och jobbat oss uppåt, nu är det dags att skörda frukterna av det. Men alla får tycka olika.

  Mitt bästa spartips, som jag inte ens vet om det är ett spartips, är att (jag är frusen av mig och hemma hela dagarna med bäbis) dra upp golvvärmen i badrummet på max i en halvtimme. Sedan är lägenheten varm i nästan 24 h på eftervärmen.

  Svara
  • Minstral

   Det med golvvärmen är enligt experterna den största energitjuven, kom på andra plats efter långa duschar.

   Svara
   • Eva

    Minstral – Helt rätt!
    Golvvärmen är det man först ska stänga av !!
    Det är flera månader sen jag stängt av både golvvärme o handdukstork i badrummet.
    Onödig lyx. Behövdes inte/Fanns inte förr !

    Svara
    • Eva

     Det är Generellt i samhället- ett ’djäkla’ prat om denna Duschtid ??!!
     Eller hur ??
     Jag kommer/måste fortsätta duscha exakt den ’LILLA’ tid jag behöver för att göra det jag måste. Tvätta håret, balsam i samtidigt som jag tvättar mig m duschkräm. Därefter skölja av allt.
     Har alltid varit effektiv därför ingen tid att korta ner.
     Dock tvättar jag inte håret varje gång jag duschar så vissa duschar/vecka går betydligt fortare.
     Dessutom som Anna skrev – Win-Win för håret / att inte tvättas varje dag !! Inget nytt egentligen!!
     Och duschar kanske inte exakt varenda dag.
     Så iallafall kan jag omöjligen göra någonting åt elkrisen vad gäller duschandet.
     Eller-Har jag missuppfattat något angående duschandet ??
     För mig är det något som jag inte kan begränsa mer eftersom jag inte gör ’det’ mer än vad som behövs.
     Givetvis förstår jag att man kanske i en extremt utsatt situation kanske inte kan duscha alls men där är vi ännu inte i Sverige.

     Svara
     • Minstral

      Tänker att det finns folk som står under en varm dusch länge eller badar.

     • Birgitta

      Det finns det absolut!

      Jag, som själv alltid varit/ är en snabbduschare har ibland fascinerats över hur länge andra kan stå i duschen 🙂 !

 5. Elizabeth Torrisi

  Här är ”allt” avstängt. Det blir raggsockor. Vi har pressat ner vår elförbrukning med 10% men så är det gynnsamt väder så värmen är inte på än. Övergår till timpris och laddar elbilarna nattetid. Får säga att vi varit jätteduktiga. Särskilt att kapa duschtid !

  Svara
 6. Birgitta

  Själv är jag glad att vi bytte ut alla lysrör i ridhuset mot LED när vi flyttade hit.

  Och skönt att det bara är jag i stallet här för jag såg hur obetänksamma många inackorderingar var när jag själv stod i x stall.

  Lät lampor stå tända i utrymmen där ingen vistades, stängde ej dörrar så att all värme (i uppvärmda utrymmen) försvann ut osv.

  Själv har jag nu stängt av utomhusbelysningen till stallet som annars tändes med timer när det började skymma samt att jag alltid rider i ridhuset på dagtid = ingen belysning behövs. Och jag har mycket sällan elen på till hagarna. Använder ytterst lite varmvatten i stallet och håller inte på och spolar Frenchie och tidigare Vicke annat än enstaka gånger sommartid. Spolar ben gör jag aldrig (behövs ej).
  Har ingen värmekälla i stallet så den biten kan jag inte spara in på 🙂 .

  Svara
 7. Anna

  Jag är redan ganska ”oslösig” av mig men jag har definitivt börjat tänka på små saker som jag kan göra eller sådant jag kanske inte måste unna mig längre, till exempel:

  – Släcka lampor i rum där jag inte befinner mig (jag som älskar att ha tända lampor i alla rum)
  – Sopa i stället för att dammsuga
  – Sluta äta hämtmat de dagarna jag är i Paris
  – Använda de kläder jag redan har
  – Inte tvätta håret så ofta (det är även bättre för håret så win-win)
  – Ha en lättskött frisyr

  Sedan var det ju ett smart drag av mig att bli ihop med en veterinär för det sparar jag på både i veterinärkostnader plus ingen försäkring på katterna plus billigare kattmat direkt från grossist.

  Svara
  • Birgitta

   Ja, att vara tillsammans med en veterinär måste ju vara drömmen 🙂 !

   Själv har jag mina hästar väldigt billigt så jag ska inte klaga.

   Köper havre direkt av bonde (3:-/ kg), köper nästan allt annat kraftfoder/ mash osv när det säljs för halva priset, fodrar just nu med fjolårsensilage som kostar 2:-/ kg, har gratis halm och spån och säljer hästarnas gödsel för motsvarande summa allt ovan kostar.

   Svara
 8. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

  Vi är nogranna med att stänga av alla lampor som inte behöver vara på, likadant i stallet tänder bara halva stallet när jag är där. Tex tänder jag bara i gången vid skötselplatsen när jag ska sela, sen släcker jag innan jag åker ut.
  Hemma har vi lyckats sänka vår elförbrukning med närmare 50 procent per månad utan att egentligen inte gjort speciellt stora förändringar. Bytt alla lampor till lågenergi, diskar och tvättar bara när det är fullt i maskinerna, använder inte torkskåpet utan torkar allt på ställning osv. Även sätt till att köpa el dosor med avstängnings knapp så inte tvn står på standby när vi inte tittar. Många bäckar små blir en å till slut.

  Svara
  • Eva

   Manda – Det var en imponerande minskning bara genom så pass enkla åtgärder!
   Undrar dock om detta bara är räknat nu under den varma årstiden när man inte har värmen på och egentligen bara kan ändra sitt dagliga beteende??

   Svara
 9. Eva

  Tycker jag sparar på precis ALLT sedan ett par månader sedan. Som ensamstående i stort hus är det tufft! Och värre lär det bli med både ökade räntekostnader och högre elpriser
  Mat och diesel sparar jag också på men där är det lättare att själv sätta ribban. Vad gäller el och räntor är det svårt att själv påverka. Finns liksom inget att dra ner på. Har redan sänkt min elförbrukning men ändå ökar kostnaderna.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>