Mocka och strö ekonomiskt

Igår var det en intressant diskussion på Facebook initierad av en film som Maria Gretzer hade gjort där hon visar hur HON tycker att man ska mocka i halm utan att slänga en massa rent strö på stacken.

Anledningen till filmen var, om jag förstod henne rätt, dels att hon ser att många idag inte vet hur man mockar ”korrekt” och dels att vi i dessa tider bör vara sparsamma med ströt.

Vara hur det vill med den saken; jag tillhör själv absolut de omvändas skara.

Jag har i alla år varit en kopiös slösare med halm och har säkert skyfflat ut mer rent strö på olika gödselstackar än jag vill tänka på.

För mig blev det en vändning när vi flyttade till Ryhus; inte så mycket för att halmen var dyr, för det var den inte, men för att min gödselstack är liten och jag initialt inte visste vad jag skulle göra av gödseln.

Att min ponny visade sig vara både renlig och lätt att mocka till bidrog absolut till att mängden strö som hamnade på stacken minskade drastiskt mot när jag var inackorderad.

Idag har jag tiden att mocka petigt och vill fortfarande inte fylla min lilla stack; därav att Frenchie står på spån som tar mycket mindre plats.

Men jag tycker att det är bra att ”kändisar” som Maria lyfter frågor som dessa även om man kan tycka att det är sorgligt att/ om många inte vet hur man mockar ekonomiskt, eller som i mitt fall; bryr sig.

Jag erkänner tidigare slöhet och hoppas att även andra blir omvända!

Men; jag hoppas också att min egen ”käpphäst”; att strö tillräckligt ska bli mer spridd bland hästägarna.

Kanske bidrog mitt eget slösande till att jag i alla år noterat och verkligen stört mig på de som knappt täckt sina hästars boxar med strö.

Min egen erfarenhet är att man är dumsnål om man tror att man sparar strö genom att lägga in otillräckligt- det som oftast i stället händer är att ALLT blir så skitigt att hela boxen måste tömmas och inget går att spara.

Lägger man in rejält med strö blir åtgången i längden oftast densamma och framför allt så har man gett hästen möjligheten att vilja lägga sig samt att kunna komma upp utan risk att halka.

Det ska bli intressant att se hur bristen på spånpellets som råder nu parat med mångas allmänna svårigheter att klara sin ekonomi kommer att påverka hur man strör och jag hoppas så klart att det bidrar till klokare användning i stället för att man låter hästarna mer eller mindre stå på tomma golv eller i skitiga boxar som inte mockas tillräckligt noga.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Smurfan

    Åh, vad jag gillar dina inlägg om strö. Jag har nyligen blivit ensam ansvarig över gödselstacken, och ja, det är då man ser hur fort den fylls!

    Jag ”måste” använda halm av flera anledningar och att byta mot annat strö är just nu uteslutet. Vad är ditt tips i en sån situation förutom att mocka ekonomiskt?

    Är de där maskarna du använder effektiva? En del jag har talat med säger att de minskar stacken med en tredjedel, andra säger att maskarna gör jord av hela stacken på 8 månader! Vad säger du?!

    Svara
    • Birgitta

      Det tveklöst bästa tipset är att stampa stacken dagligen dvs gå på den och stampa hårt så att allt plattas till och trycks ner.

      Om jag kommer ihåg det ska jag sno en bild jag såg på Facebook igår och visa i nästa inlägg.

      Jag har just nu inga maskar. Jag fick en liten mängd av en fd stallkamrat för 2 år sedan men tömde stacken helt (sålde gödseln) så alla följde med. Och jag har sedan dess så lite på stacken att jag inte känner att jag behöver maskarna. Men i sak tror jag stenhårt på maskarnas jobb och många som har dom vittnar om deras effektivitet.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>