Långskrittare IRL- hur många är ni (egentligen)

Jag har ”alltid” hävdat att det i vissa diskussioner på nätet kan bli väldigt ensidiga svar på en del frågor, framför allt sådana som lockar fram Bror Duktig-personer som där och då får chansen att visa sin förträfflighet.

Det kan handla om frågor kring hur länge man har sin häst i hagen (27 timmar per dygn är att rekommendera om ni undrar) , hur länge man rastar sin hund (+ 5 timmar/ dag i alla väder) eller hur stor ens hage är (ungefär lika stor som Alaska).

De som inte kan erbjuda sina djur detta brukar inte vara så pigga på att erkänna sina tillkortakommanden som ägare även om jag är mycket säker på att det finns många av dom också.

En annan fråga där jag många gånger ifrågasätter sanningshalten eller hur vanligt det är gäller frågan om hur länge ryttare skrittar före och efter sina ridpass.

Man ”ska” obviously svara ”20 minuter före och 20 minuter efter” men jag undrar som sagt hur många som verkligen GÖR detta? Och i förlängningen hur långa ridpassen blir totalt i så fall?

Jag skrittar då inga 40 minuter, det kan jag säga utan att varken skämmas eller tro att jag ”skadar” min häst och så här resonerar jag i frågan:

Jag tar aldrig ut Frenchie (och tidigare Vicke) direkt ur boxen för att rida.

När Frenchie ska ridas har han alltid varit ute i hagen i MINST 1 timme, oftast längre.

Han har under denna timme/ timmar strosat runt i maklig skritt i en kuperad och stor hage.

Därmed bedömer jag inte att han behöver 20 minuters igångsättning i skritt innan han är redo att trava/ galoppera.

Visst skrittar jag men kanske bara 5 minuter och jag börjar ”givetvis” inte att rida i samlad galopp/ nedsittning i kort trav osv direkt. Men som sagt; inga 20 minuter.

Samma sak efter avslutat pass; jag skrittar inte heller då 20 minuter eftersom min häst så fort utrustningen tagits av går tillbaka till sin hage.

Hade jag inte haft detta upplägg eller då jag tex åker och tränar/ tävlar skrittar jag längre men fortfarande inga 40 minuter totalt.

Så handen på hjärtat; hur länge skrittar ni?

(På bilden har jag precis skrittat Frenchie efter min provridning och insett ”yes, he’s the one” ❤️)!

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia

    Mina hästar går på lösdrift.
    Jag skrittar så gott som alltid runt en runda på dryga kilometern här hemma som framskrittning om jag ska rida på ridbanan eller ängen. Vid på banan skrittat jag runt lite på lång tygel, sen börjar jag med lättare skrittarbete. Kollar start och stop, gör lite framdelsvändningar och lite öppnor. Sen börjar jag trava en stund under lättridning, styr runt på större vågor och lägger in svaga öppnor och skänkelvikningar där jag tycker att det är rätt för hur det känns…
    Efteråt skrittar jag kanske 10 -15 min beroende på hur tufft arbetet har varit. Jag travar av lite innan dess i en öppnare form.
    Rider jag ut blir det alltid några km i skritt innan vi börjar trava, jag rider mycket dressyr ute på skogsvägarna.

    Svara
  2. Maria

    Same, same. Dock brukar jag skritta ut en kortare runda på kanske 10 minuter först. Men jag slutar alltid på topp, när hästen gjort något bra, och då hoppar jag av direkt och berömmer. Och så är det slut. Hage innan och efter så klart. Det där 20 minuter före och efter är enligt mig för hästar på box. De har så klart ett annat behov. Har haft häst (många) hela livet och än har ingen dött. Av det. Eller varit öm/skadad/stel. Det ska vara roligt att träna och mina pållar har funnit det meningslöst att skritta varv på varv på ridbanan. Och då dödar jag den lilla framåtbjudning som finns. Nä, var och en gör som den vill, men jag känner mina hästar och vill göra träning så roligt som möjligt för dem (har inte en ”gåmaskiner”), och då går långskrittande bort. Det gör de i hagen före och efter. Det ska vara gott att leva, även för en häst. Men lägger ingen värdering, precis som det finns folk till allt finns det säkert hästar (någon?) som gillar varv på varv på varv i skritt före och efter träning. Ja, i alla fall de som inte får bra hagvistelse. Men då behöver man kanske se över just det…

    Svara
    • Birgitta

      Alla hästar jag ägt har ganska tydligt visat att de hellre stannar än skrittar efter dressyrpass på banan, iaf efter några minuter.

      Svara
  3. Maria

    Förresten, hur gör travet? Anropar Manda, eller någon annan därifrån!!!

    Svara
  4. Marie Ultege

    Skritt för hand både före och efter ridning. Räknar inte minuter. Uppsutten skritt på tygeln en stund i början av ridpasset. Ibland i slutet också. Räknar inte minuter. Har för det mesta inte hagtid efter ridning då jag rider innan kvällsmaten oftast. Vill att hon ska vara oflåsig, lugn och avslappnad efter ett pass.

    Svara
  5. Annelie Magnuson

    Eftersom jag inte ens RIDER nu så har jag ingen input kring det – men måste säga att det var GULD att stå i stall med skrittmaskin – där kund jag betala personalen för att sätta min häst i skrittmaskinen på morgonen vid utsläpp – och så gick han 20 – 40 minuter där innan hagen, och sen brukade jag ställa honom där när jag kom till stallet så fick han gå där medan jag mockade och fixade maten. Märkte faktiskt skillnad på kroppen då när han gick så åtminstone fem dagar i veckan utöver ridning. Oftast 1 timme extra skritt om dagen alltså.

    Svara
  6. Karolina Cappelli Lindholm

    Min rutin är att jobba stallhästarna på kvällen
    Då har de varit i hagen 10-12 timmar, stått inne kanse 1-2.
    De skrittas alltid för han 10-15 min och sedan värms avsuttet ca 10 min. Sen anintingen hoppar jag upp o rider eller fortsätter arbetet från marken.
    Ett system jag haft i över 20 år.
    Skrittas av 5-10 min.
    Däremot ett system som är nyare o mer tidseffektivt för mig är när jag arbetar hästar som bor ute på lösdrift.
    Då är de mer pang på rödbetan.
    O då skrittas de av tills de kanske slutar flåsa.

    Svara
  7. Caroline

    Jag är en av de perfekta som har hästarna ute 27 h/dygn i Alaskastora hagar 😉 Vet inte om det är ett tillkortakommande, men just på grund av detta är jag slarvig med avskrittningen. Den får de sköta själva. Blir ett par varv på banan eller runt någon träddunge, så max 5 min. Skritta fram brukar jag göra längre; det avslöjar ju även en del om vilket humör hästen är på och hur den känns i övrigt, så… 10-12 min framskrittning.

    Svara
  8. Petra Milton

    Skrittas 1 km/10-15 min före och efter ridpass. Efter lugn skogstur kan det bli lite kortare skritt efteråt. Har 1 km till ridhus/padock så blir ganska naturligt. Har hästarna på lösdrift så de rör sig mycket i hagen också.

    Svara
  9. Smurfan

    Alaskastor hage här också! Rider aldrig utan att hästen har varit ute i den ett par timmar och rört på sig. Skrittar lite i början av varje pass för att kolla att hästen är ”med”, sedan är det bara att köra! En bra sak till med självrastad häst innan ridturen är att man slipper stallmodet. Säkrare för alla!

    Och apropå dom som förespråkar 27 timmars utevistelse… Jag har möjlighet att ge mina hästar det, men de VILL INTE! Det gäller de andra djuren också. Varje natt – året runt – ska de sova inne. (De får välja själva.) Jag vet inte om det har att göra med den ökade mängden rovdjur och vildsvin här där jag bor.

    Kan bli lite irriterad på ”perfekta människor med goda råd” faktiskt. Visst är det bra med utevistelse och allt det där, men inte till VARJE PRIS! Stå ute i åskregn med hagel kan t ex inte vara nyttigt på något vis. Vara ute i sommarkvällen i knottinvasion tycker jag heller inte är nån höjdare!

    Känner mig urgammal som skriver detta men: Var tog det sunda bondförnuftet vägen?

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ha…snälla…don’t get me started! Detta har jag skrivit om en miljon gånger 🙂 !

      Att ha hästarna ute in absurdum och hävda att ”det går”- klart som fan att det går men är det alltid det bästa? Svar nej!

      Jag vill verkligen inte ha mina hästar ute under de förutsättningar du nämner och jag lyssnar mest på just MINA hästar och inte på Bror Duktig och company.

      Framför allt Frenchie är ”mätt” på hagvistelse redan vid 16-17 just nu men får ”stå ut” till 18- det är vår kompromiss även om han i realiteten hade kunnat vara ute till minst 19.30 när jag jobbar och så klart ännu längre när jag är ledig.

      Men dels är vildsvin mest aktiva i gryning och skymning och jag vågar inte riskera fler skenturer i hagen sedan han blev halt av en sådan och dels ser jag ingen mening med att han ska hänga vid grinden i flera timmar (provade i somras och han gav sig inte).

      Just han är van vid mycket kortare hagvistelse (8-15) från innan han kom till mig så jag förstår att han tycker att 6.30-18 är ”länge”.

      Och är det riktigt dåligt väder kan jag korta ner hagtiden hur mycket som helst och i absolut värsta fall inte släppa ut hästarna ALLS (minns ej om det hänt någon gång men skulle inte tveka vid behov).

      Jag ser ingen vits med att riskera skador i storm, när det åskar rejält osv.

      Och så dåligt väder förekommer tack och lov mycket sällan i flera dagar så hästarna överlever tveklöst att stå på box under tiden.

      Svara
  10. Sue Zana

    Med häst som haft senskada är jag jättenoga med att skritta fram ordentligt; 20 min på sommaren och 30 på vintern. Och sen joggar vi igång innan vi börjar trava också. Men vi har ju skrittmaskin som används innan ridning ibland (om jag har bråttom). Efter passet skrittar jag nog bara fem minuter, han är ju lite till åldern och jobbas aldrig hårt numer, så han blir knappt svettig. När han var yngre så gick han i skrittmaskinen efter ridpasset, medans jag plockade undan och fixade maten. Det tog nog 20-30 minuter.

    Svara
  11. Minstral

    Precis som du rider jag sällan ”från boxen” utan hon har strosat hela dagen. Framskrittning på lång tygel gör jag inte länge. Däremot longerar jag nästan alltid innan ridning. Sen jobbar jag henne i skritt länge. Detta har också mycket att göra med att både hon och jag för tillfället är för tjocka. Avslöjar inte min vikt här men har berättat för min tränare och hon har gett okej att rida trots min nuvarande övervikt men att jag ska longera och jobba i skritt.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>