Tisdag- småpyssel

En härligt pysslig dag!

Jag älskar när jag är ledig och har diverse småprojekt att fixa och dona med.

Idag har jag harvat utebanan, småstädat min redan nästan minutiöst skötta lösdrift (där jag har ensilage och spån) 🙂  , jag har rensat bort en massa vissnat och högt ogräs från den ena hagen, haft ett digitalt möte med min chef (är så tacksam för denna form av teknik), kört iväg med gödsel till 2 olika trädgårdsentusiaster, handlat lite på Erikshjälpen, köpt 8 kilo morötter på extrapris (5:-/ kg) till 2 säkert glada herrar, gjort en linsgryta för ungefär 100 personer samt utforskat en eventuellt ny ridväg tillsammans med Molly.

Vad gäller ridvägen (som uppkommit efter ett trädfällningsarbete nära Ryhus) fick jag inse att jag hade kunnat rida där med stencoola Vickster men att den långt mer reaktive Frenchie nog får hålla sig på andra vägar. 

Gjorde lite höstfint i foderkammaren:

Ban-underhåll:

Banan är just nu 👌:

Dagens misslyckade bild (och Molly är faktiskt lite väl rund för att vara en whippet även om det ser ut som motsatsen här):

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    En fråga, varför djupharvar du? Blir så mycket bättre, tycker jag, om man vänder på harven och bara sladdar. Men kanske en smaksak. Jag vill ju inte luckra upp underlaget.

    Svara
    • Birgitta

      Jag djupharvar INTE. Hade tvärtom önskat att jag kunde harva ännu djupare i ridhuset men trots tunga stenar som tynger ner så blir det inte särskilt djupt.

      Och varför jag harvar som jag gör är för att 1) det är så detta underlaget ska skötas. Det kommer från Granelundshallen som dagligen harvas en aning djupare (eftersom deras harv går att ställa in och eftersom fler ”sliter” på underlaget. 2) underlaget behöver ”luckras upp” så att det inte blir en hård, tillplattad ”kaka” till slut.

      Svara
      • Minstral

        Ok enligt mig är detta djupharva. Jag har machippo-underlag och det ska endast sladdas. Det var experterna som la in det tydliga med. Men du har säkert annat underlag och då kan det vara annorlunda. Jag personligen tycker det blir för löst/djupt om jag vänder harven och harvar som du. Har enbart armeringsjärn med lite tyngd och sladdar.

        Svara
      • Minstral

        Tillägg när det gäller just machippo så fick vi till oss när de la in det att för att fungera optimalt ska det alltid vara blött som ungefär vid strandkanten. Detta meddelade jag dem att jag inte kunde ombesörja, då fick jag rådet att salta och bara sladda, aldrig harva. Men som sagt det gäller ju machippo-underlag och du har säkert helt annat med helt andra skötselregler. Jag kan bara machippo och vad leverantörerna av det underlaget har sagt.

        Svara
        • Birgitta

          Jag har absolut ingen aning om vad det är för underlag på utebanan.

          Men låter man det vara blir det som en hård skorpa.

          Du och jag har absolut olika definition på ”djupharvning”- det jag gör är en helt normal, traditionell harvning så som den utförs i många ridhus. Efter att andra ridbane-harvare har ”djupharvat” är underlaget BETYDLIGT djupare och därmed tyngre för hästen att gå i = varningsflaggor i min värld och inget jag skulle rida på.

          Vad gäller mitt ridhus har jag fått höra att mitt underlag är en form av Mak Hippo med lite inblandning av pinn-flis. Mikael Nord som ju betraktas som lite av en underlagsexpert har lagt in det i Granelundshallen.

          Oaktat vad så ska man betänka att jag fick mitt ridhusunderlag GRATIS vilket givetvis betyder att det var mer eller mindre ”utslitet” för ett ”kommersiellt ridhus”.

          Det duger mer än väl för en person att rida på några gånger i veckan 5-6 månader om året.

          Men måste harvas nästan efter varje gång annars tycker jag att det blir för uppstampat utan minsta svikt.

          Skillnaden mellan mitt underlag och det i Granelundshallen är att de vattnar på sitt medan mitt aldrig någonsin vattnas men konstigt nog ändå håller sig o-dammigt. Jag gissar att mina vindnät och inblandning av salt i underlaget gör att det är tillräckligt fuktigt?

          Svara
  2. Minstral

    Enligt mig djupharvar du. När jag la in machippo var det experter och Micke som gjorde det och det var enligt dem big no no att låta pinnar gå ner i underlaget. Enbart sladdning.

    Svara
    • Birgitta

      Antingen missbedömer du hur ”djupt” jag harvar utifrån mina bilder eller får vi helt enkelt ”agree to disagree” men jag poängterar igen att Granelundshallens Mak hippo-variant harvas dagligen och en aning djupare än mitt underlag. Jag hade gärna harvat mina underlag djupare, ffa i ridhuset där Mak Hippon ligger men om jag skulle tynga ner harven med ännu fler/ tyngre stenar skulle åkgräsklipparen inte orka dra den. Och bilen är lite för stor för det lilla ridhuset även om det går i värsta fall.

      Svara
      • Minstral

        Jag tänker att det säkert har att göra med att det är flis inblandat, annars ska man bara sladda.

        Svara
        • Birgitta

          Jag vågar inte uttala mig om detta och huvudsaken är väl att du är nöjd och tycker att det funkar för dina ändamål? Du har ju haft underlaget i x år = tid att utvärdera vad som funkar bäst.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>