Lite skit har ingen dött av….

När jag tog bilden ovan hann jag tänka ”ähhh…så synd att Frenchie är både skitig av att ha rullat sig i hagen och har spån i svansen av att ha sovit i boxen”.

Men egentligen är det så klart inte synd alls utan tvärtom fint att kunna visa en häst som vågar och vill sova och njuta på detta viset.

Som jag skrev i en kommentar till ett annat inlägg nyligen så blir jag extremt provocerad när influecers visar små grushagar men ständigt content där hästar duschas och skuras maniskt 8 dagar i veckan.

Vilka signaler sänder detta ut till okunniga följare? Jo; att det är mycket viktigare att hästen är kliniskt ren än att den får gå i en vettig hage….

Själv skulle jag inte drömma om att duscha Frenchie annat än i undantagsfall och det har absolut inte det minsta med att göra att jag inte har en duschspilta (jag har ju varmvatten i stallet och en slang jag kan använda utanför).

Nej, även när jag har stått i stall med hästtvättsmöjligheter så har jag mycket sällan använt mig av detta eftersom det oftast tar ganska lång tid för hästen att torka (annat än på våren och sommaren) vilket innebär att man antingen måste släppa ut en blöt häst i kyla eller låta den stå i stallet tills den har torkat = onödigt förkortad hagtid tycker jag som vill ha mina hästar ute så mycket som möjligt.

Så här på Ryhus slösas det inget vatten på varken hästkroppstvagning eller ben/hovtvätt och vet ni….det verkar fungera precis lika bra ändå!

Alla hästar jag ägt har detta till trots både haft glänsande hårremmar och  hovar och ben som burit dom utan problem!

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia Wigström

    Amen till detta!
    Spot on, kan man också säga.
    Mina hästar går på lösdrift, de är inte kliniskt rena på något sätt. Tvättar sällan hela hästen, däremot får svansen en tvätt då och då.
    Snopptvätt, åker de däremot på. Speciellt min lille travare som har störst behov av detta. Vi vill ju inte få bakterie angrepp i skapet ( han har åkt på detta en gång innan han kom till oss).
    Just skap hygienen och att ta bort den där stenen som kan bildas och trycka på urinrörets öppning är viktigt att ha koll på.
    Travaren tycker det är helt ok att bli tvättad ( tvål och vatten). De andra två, suckar och står ut utan att protestera.

    Svara
  2. Marie Ultege

    När vi hade skimmel tvättades det inför varje tävling. Släpade med 50 liter varmvatten hemifrån och slabbade med hinkar på uppspånad skötplats. Aldrig mer skimmel ! Numera kanske jag tvättar en svans eller bakbenen vid brunst. Har inte spolspilta och saknar det inte heller. Vi kan också spola av med varmvatten ute om vi vill.

    Svara
    • Caroline

      Svansar (främst stonas) och vita strumpor tvättas ganska ofta, men hela hästar… Mkt sällan! Man ska ju ha i åtanke att man rubbar den naturliga pälsen och dess fetter då också. Och i många fall är det just det senare som gör dem så glansiga 🙂

      Svara
      • Birgitta

        Det där med att ”rubba pälsen” har jag också fått lära mig sedan gammalt men undrar hur väl det stämmer…egentligen…?

        Tänker på specifikt en influencer som av hennes content att döma duschar/ schamponerar hästen flera gånger i veckan året runt och den hästen ser väldigt fin ut i hårremmen.

        Min ponny är ju den hästens raka motsats; han borstas ibland inte på många dagar och ser ändå fantastisk ut i hårremmen och då har han ändå dessutom PPID som ger många hästar med denna sjukdom gräslig päls.

        Svara
    • Birgitta

      Jag minns att detta (frekvent duschande) var vanligt förekommande när jag hjälpte till i travstall.

      Men minns också att flera av de travare jag helklippte hade mjällig och liksom skrovlig hud under sin tjocka päls.

      Nu är detta +20 år sedan men då spekulerade jag i om det berodde på att hästarna efter dusch fick på sig ett tjockt vintertäcke som de fick torka i= att det blev någon ”våt-varm-process” under täcket som huden inte mådde bra av ?

      Svara
      • Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

        Vintertid klipper vi honom,är dags nu bara jobbat så mycket sista två veckorna som varit så inte hunnit med. Men nej han har fantastiskt fin päls året runt, aldrig haft problem med hotspots eller annat. Vet inte vi är noggranna med att byta täcken, inne täcke på kvällen, utetäcke ute och sen när han duschat torkas han med ett bra svetttäcke. Han får skav överallt om han inte duschar, så hellre dusch en att han blir sårig för att matte slarvar. Det är sällan han hel duschar utan han duschar där han är som mest svettig.

        Svara
  3. LenaB

    Jaha, då får jag väl sticka ut lite då;-)
    Jag spolar i stort sett dagligen, leriga hagar (=leriga ben/mage/hela hästen) och en av hästarna har långa vita strumpor och får mugg/rasp om dessa inte hålls efter minutiöst, den andra har problem med hösilagebyten och eftersom jag står på stort stall så är det en ny storbal som öppnas varje dag och även om dessa kommer från samma leverantör så kan det ibland skilja mkt mellan balarna, så med honom så får då svans och bakdel spolas/tvättas. Men nej, jag tvättar inte hela hästarna med schampo ofta och jag skrubbar inte hovar minutiöst, utan det jag gör handlar helt enkelt om hygien och förebyggande. I samband med att jag tar in så spolar jag snabbt av ben (+ svans och rumpa på den ena), då hinner de torka tills jag är tillbaka och ska rida dem.

    Svara
  4. Kristina Stenzel Huke

    Kan bara hålla med. Har faktiskt aldrig tvättat eller duschat av någon av mina hästar. Möjligtvis svampat av med vatten på sommaren när dom har varit riktigt svettiga. Men annars, nej. Mina har också alltid haft skinande och blank hårrem.

    Svara
  5. Anna

    Att ge en häst varma bad flera gånger i veckan känns som en himla onödig grej miljömässigt sett. Slöseri på både färskvatten och energi.

    Svara
    • Birgitta

      Jag GISSAR att detta är sådant ffa de som står inackorderade, dvs själva betalar för värme och vatten, skulle göra?

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>