First impression, del 1

Så här visades min älskling när jag kom för att provrida!

Sitter och tittar på en försäljningsvideo och funderar på hur viktigt det är med det första intrycket och saker som man ser som egentligen inte har med själva hästen att göra så att säga.

Jag GISSAR att ju skickligare man är på att bedöma hästar, både vad man ser för dagen och utvecklingspotential, så spelar ”runtomkringgrejerna” mindre/ ingen roll medan den oskicklige lätt kan tjusas av lull-lull och bling-bling tex.

På detta tema såg jag en film Carl Hedin la ut på första gången hans godkända hingst reds.

Den såg i mina amatör-ögon ”helt ok” ut men det var absolut inte så att jag fick en tiondel av den wow-känsla hästen ger nu. Med andra ord såg Carl gissningsvis något JAG inte såg?

Men tillbaka till det här med ”runtomkringgrejer”.

Jag som tex själv är smått manisk med underlaget rynkar direkt på näsan åt försäljningfilmer där man visar en dressyrhäst på en bana full av vattenpölar, på fruset underlag, riden rakt fram på en skogsväg och dylikt.

Jag anser mig inte kunna bedöma en hästs verkliga status på dessa ytor och finns hästen långt bort ska det mycket till för att jag ska åka och titta på den.

Vad gäller hur hästen visas på själva provridningen har jag själv upplevt allt från minutiös perfektion till…tja…kanske inte dess raka motsats men lite åt det hållet.

Frågan är hur ”lönt” det är att dra igång hela artilleriet med knoppar, nytvättade vita lindor och dito schabrak, perfekt helklippt häst med 2 liter glansspray i svansen osv?

Är man ”oseriös” om man inte flätar hästen inför en provridning och visar den med vardags-benskydden och ett blått schabrak?

Ska priset påverka ovan, dvs ju dyrare häst desto större ansträngning?

You tell me?

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Det beror nog lite på vilken typ av säljare man kommer till. En proffssäljare kanske vill ha hästen ridklar medans en privat kanske är intresserad av att se hur man som köpare hanterar hästen. Barbie fick jag hämta själv i hagen. Det var ett fint möte.

    Svara
  2. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Jag är ju där för att bedömma hästen inte utrustningen. En ren och prydlig häst kan man ha ändå utan att behöva klä upp den. Där i mot vet jag att nu sista två åren under det stora auktionerna för travhästar alltså 1 åringar har det uppskattats om det är knoppade för att man ska kunna se hela halsen.

    Svara
  3. Ann

    Om man vill sälja hästen så bör man väl göra den så snygg som möjligt. En fin hals blir ännu finare med flätor, benens rörelser accentueras av vita benskydd etc.

    Svara
  4. LenaB

    Jag uppskattar att hästen jag ska titta på är ren och ”redo” för uppgiften, därmed inte sagt att den behöver färdig när jag kommer dit. Har varit med om allt från häst som står färdigklädd, flätad, lindad mm i stallgången till lerig ute i en stor hage där man ska försöka fånga i den;-) och verkligen allt däremellan ( minns du ”provridningen” i Flyinge Birgitta haha)
    Vad det gäller försäljningsfilmer vill jag se hästen utföra det den sägs kunna, om man tex säger att den gör skolor/byten mm är det märkligt om jag bara får se en häst trava och galoppera runt på en volt. Jag vill dessutom se övergångar, vilket väldigt sällan visas. Vill inte heller se en film som är skakig, suddig, tagen i motljus eller i mörker, eller där hästen är en liten plupp långt bort, och jag vill definitivt se hästen på ”normalt” underlag, sedan är det ju trevligt om man lägger med en liten filmsnutt med hästen utanför ridbana och då gör det inget om den galopperar över en äng eller så. Matchade grejer och bling har ingen betydelse för mig, även om jag är svag för sådant:-)

    Svara
  5. Caroline

    Åh tusan, det avslöjar nog en del om nivån på mig (amatör som inte kollar på hästar för många hundra tusen), men hade hästen stått lindad och knoppad när jag kom hade jag fått prestationsångest! Alltså, jag hämtar den gärna i hagen, borstar, provar att lasta om man ska åka iväg till ett ridhus o.s.v. För mig är hästens sätt vid hantering lika viktigt som hur den är att rida. Man lägger ju väldigt mycket tid på att umgås från backen, så det vill jag gärna också få en förnimmelse av.

    Svara
  6. Anna

    Själv skulle jag nog vilja få göra i ordning hästen själv (inom rimliga gränser då, kanske helst inte behöva vada genom ett träsk för att hämta en lerinpackad häst i mörkret till exempel) men jag förstår samtidigt att för ägaren kan det vara bökigt om en person kommer och skall spendera flera timmar i stallet.

    Men om jag köpte en häst nu så skulle det vara viktigast för mig att den var lättsam och trygg i vardagshanteringen samt snäll att rida ut på. Då är ju knoppar och flashiga benskydd inte så viktigt.

    Svara
  7. Karolina Cappelli Lindholm

    För mig Beror de på ålder o utbildnings nivå.
    Är de svindyra ridhästar så vill jag ha dem framridna i ridhuset. Behöver inte vara knoppade och lindade.
    Jag har antagligen redan sett videos på tex tävling.
    Är de ridmässigt nått för mig så kan jag träffa dem igen i stallet efteråt.
    Men annars har jag ingen lust att hämta leriga hästar i hagen för att ev sitta upp 5 min.
    Det tar inte många minuter för mig att bilda mig uppfattning om de är en häst för mig eller inte.

    Unghästar är bäst på film men såklart trevligt att träffa också. Men räcker med 20 m per gångart så är jag nöjd.
    Där är jag mer intresserad av exteriören. Samt exteriör på stoet.

    När jag filmar saluhästar så brukar jag försöka filma så mkt material de bara går.
    Inte helt sällan potentiella kunder ber om ännu mer. Det tolkar jag som att de inte har en aning om vad de söker och vad de sk titta efter‍♀️
    Så därför säljs söta föl o unghästar med känd stam lättare än bra tråkbruna.

    O sen ang inridningsfilmer så är de sällan särskilt tjusiga. Ska man glo på hästar i 2,5-3 års ålder så är rakt fram lös lite enklare att se kvalitet.
    Galoppen är svår bedömd i den åldern tycker jag.

    Svara
  8. Frida

    Hel och ren duger gott och väl tycker jag oavsett prisklass. Vill gärna bekanta mig lite i stallet och få en känsla där innan och se hur den beter sig t ex i stallgången osv. Men knoppad osv behöver den inte vara.

    Svara
  9. Birgitta

    Själv föredrar jag att hästen i vart fall står i stallet innan provridning och, helt subjektivt skulle det för mig kännas märkligt att hämta en lerklump i hagen om hästen kostar +200.000 vilket de hästar jag kollade på gjorde.

    Som någon skrev kan jag IBLAND nästan direkt avgöra om en häst passar ridmässigt och det är för mig absolut viktigast.

    95 % av alla hästar är normala att hantera i övrigt eller kan läras att bli det och jag är ingen ”pysselperson” som speciellt värderar en häst som älskar att bli ryktad tex.

    Och alla mina hästar har varit hur bra som helst i ”övrig hantering” från start så det känner jag mig långt mindre brydd över än ridningen.

    Efter avslutad provridning hjälper jag gärna till att ta av utrustning osv om hästen känns intressant att gå vidare med och då ser man en hel del.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>