En hemsk hästägares bekännelse

Har funderat på att skriva detta inlägg ett tag men tvekat men what the fuck…jag är 56 år gammal och kan i vissa fall kosta på mig att skita i vad andra tycker om mig i allmänhet och min hästhållning i synnerhet.

Och nu kommer det stora avslöjandet…tadaaa….:

Lika lite som jag bryr mig om huruvida jag själv får i mig exakt mängd vitaminer och mineraler och att kvoten dom emellan är korrekt lika lite bryr jag mig om samma sak vad gäller hästarna! 

Jag skakar förundrat på huvudet åt de som bekymrat söker råd för att deras stråfoder innehåller för mycket mangan eller zink eller whatever ärligt talat.

Även om mina hästar får ytterst lite tillskottsfoder så är jag övertygad om att de inte hade mått ett dugg bättre om jag efter sömnlösa nätter äntligen hade fått rätt kvot mellan x och y eller a och b.

Ingen av mina hästar växer längre och inte ens Frenchie ska gå OS, än mindre min 25 år gamla sällskapsponny som inte ens rids så jag är helt lugn i mitt beslut att bara ge ridhästen E-vitamin (vilket bla främjar musklerna) och strunta i att ge ponnyn några tillskott/ vitaminer/ mineraler över huvud taget.

Jag äter själv inte heller något sådant och har aldrig gjort.

Jag vill ha analys på ensilaget och fodrar helst med foder med lite högre kvot men that’s it.

Men nu vill jag veta: är jag den enda i hela världen som är så här ansvarslös?

Hur noga är ni med både er själva och era hästar?

Motivera gärna!

25 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena

    Jag vill veta vad höt innehåller, är det tillräcklig bra och balanserat kör jag på känn resten. Men med ett skevt hö så behövs dessvärre tillskott, dock räknar jag inte på mikromineraler. Hästen kan ju inte variera sin kost själv och ett lågt proteinvärde tar tid att se och ännu längre tid att reparera.

    Svara
  2. Johannes

    Äntligen vågar någon ta upp detta känsliga ämne.

    Jag har i flera år förundrat följt ett forum där ”alla” räknar ut foderstaten till absurdum. Allt ska analyseras, vitaminer, mineraler (både mikro och makro). Sedan ska foderstaten räknas ut exakt och tillskott och mineraler köpas som stämmer exakt överens med analysen av stråfodret.

    Visserligen finns det några som vågar säga att deras hästar inte är tabellhästar, utan måste ha mer eller mindre protein och/eller mj. Men dessa är få och hävdar ändå, in absurdum, att det är snudd på djurplågeri att inte ge sin häst en noggrann uträknad foderstat. Dessa personer hävdar dessutom att man även ska skicka gräs från betet på analys. Annars vet man ju inte vad den stackars hästen får i sig under sommaren.

    Personligen har jag väldigt svårt att tro att den lilla mängd man skickar på analys verkligen motsvarar HELA höskörden. Sen är det också så att mineralerna, både mikro och makro, påverkas av förvaringen och minskar ju längre tid höet/hösilaget förvaras.

    Jag har haft många svårfödda hästar som om jag hade följt analysen hade sett ut som benrangel. Jag har de gånger jag räknat ut foderstaten hamnat på dubbla och ibland tredubbla mängden än rekommenderat.

    Jag har helt slutat räkna på foderstaten utan TITTAR istället på hästen, framförallt muskulaturen över ryggen. Jag ger alltid mineraler tillsammans med lite krubbskrammel. Nuvarande häst är lättfödd och klarar sig utmärkt utan kraftfoder, men får lite för att äta upp mineralerna. De svårfödda har fått betydligt mer kraftfoder.

    Att bedöma hull på hästar är svårt, framförallt vintertid om man inte klipper hästen. Jag vet en häst under min uppväxt som under en period fick alldeles för lite mat (den är ju så pigg, du måste dra ner på kraftfodret). Jag var inte i stallet där den hästen stod under den period, men 5 månader senare var hästen bara skinn och ben. Hästen blev aldrig bra och tvingades avlivas kort därefter. Den hästen hade en uträknad foderstat.

    Och sen alla dessa tillskott. Jag har i perioder gett tillskott under åren, men aldrig märkt någon skillnad. Min hovslagare som också är klinikhovslagare på Evedensia, sa rent ut att Biotin inte har någon effekt, om det inte är så att hästen har brist på Biotin, vilket är mycket ovanligt.

    Det enda som jag faktiskt tycker är viktigt att ge är extra salt. Då menar jag inte dyra (onödiga) elekrolyter, utan vanligt fodersalt. Anledningen till att jag ger det är att nuvarande häst är dålig på att slicka av saltstenen.

    Och en annan historia (om någon orkar lyssna). Det var ett stall där många av hästägarna hade svindyrt kraftfoder till sina hästar som utmålades som det perfekta hästfodret. En häst kom lös i stallet och kom in i foderrummet. Hästen struntade i alla svindyra specialfoder och stod och åt havre och hö när rymmaren upptäcktes.

    Och en annan historia … stod i ett stall där de hade analyserat hö av toppkvalitet (enligt analysen). Problemet var bara att det var mögligt (vilket stallägaren vägrade tro på, analysen är ju så bra). Det slutade med att min häst slutade äta och jag skyndsamt var tvungen att hitta ny stallplats.

    Idag har jag helt slutat lyssna på all reklam. Tillskott har slutat köpas (utom fodersalt). Höet är inte analyserat. Hästen får bara 5 dl mash för att få i sig mineralerna (som inte är uträknade). Troligtvis är jag en dålig hästägare och min häst ett fall för djurskyddet … om det inte hade varit så att han är på väg mot toppkondition och är superfin i kroppen.

    Det viktigaste som jag ser det är att titta och lukta på höet. Torrsubstansen är viktig att veta (lätt att själv undersöka). Den hygieniska kvaliteten är viktigt. Vet man protein och mj på ett ungefär är det bra. Mineralerna däremot struntar jag totalt i, de varierar ändå och försvinner allt eftersom.

    Tyvärr är det pengar och okunskap som styr. Foderleverantörerna ger vad hästägare vill ha. Fodertillskott finns i absurda mängder. Reklamen utmålar att just detta är det optimala fodret. Stjärnorna inom ridsporten är (ofta) sponsrade av ett fodermärke och gör reklam för detta mot att de får foder mer eller mindre gratis.
    Ett bra exempel på detta är Krafft.

    Nu är det så att om man jämför Krafft med exempelvis Granngårdens egna märke innehåller fodret i princip samma sak, men Granngårdens är billigare.

    Att ha häst är dyrt och jag har insett att jag hellre lägger pengar på träningar än dyrt kraftfoder och dyr, och många fall, onödig utrustning.

    Mitt mål är att mitt förråd inte ska innehålla en massa prylar som just då när de köptes ansågs nödvändigt, men som i verkligheten bara tar plats och samlar damm i förrådet.

    Svara
    • Birgitta

      Finns så mycket i din kommentar som kunde varit ordagrant skrivet av mig.

      Angående analys vs mager häst tappade Vicke massor i vikt i stallet du och jag stod i tillsammans; detta trots analys som hävdade skyhöga värden. Och ingenting annat var förändrat i hans liv; han var lugn, frisk, reds och gick som vanligt (dvs utmärkt) bla bla bla.

      Det tog 3 veckor för honom att märkbart rasa i vikt….

      I ett annat stall sålde den som drev stallet svindyrt kraftfoder och diverse tillskott till hästägare vars djur var rent ut sagt promenadhästar som knappt reds.

      Min tävlingshäst var typ den enda som åt havre och jag bara skakade på huvudet åt okunniga hästägare som tex dagligen gav elektrolyter till en häst som reds försiktigt några gånger i veckan.

      Och så skulle hästarna så klart ha Himalaya-salt, det gick inte an med vanligt salt fast det förstnämnda var mååååånga gånger dyrare. Skulle kunna skriva en bok om detta.

      Svara
    • Maria

      Älskar långa, anekdotiska svar! Det gör bloggen levande, tycker jag. Håller med om allt. Självklart är många influensers köpta av företag och företag som säljer foder och tillskott vill så klart sälja och trumfar ut allehanda lösningar på vanliga problem, som ofta inte är foderrelaterade (men eftersom det KAN vara det och man inte vill vara en dålig hästägare har jag också haft en massa burkar…) Nå, nu struntar jag i sådant.

      Men det är väl samma med det mesta, krämer, det ska vara dag- och nattkräm utan effekt, smink med femtioelva underlag och barngrejer ska vi inte tala om. Företagen lever på vår vilja att vara duktiga, inne och med i gänget.

      Svara
      • Birgitta

        Tycker också om långa svar och instämmer i det mesta som alla här har skrivit.

        Jag tycker det är rent ut sagt bedrövligt när influencers får/ har samarbeten gällande foder och tillskott samtidigt som de har hästarna i små grusrutor 3-5 timmar om dagen och detta inte är någon hemlighet. Hur kan man som seriös samarbeta med en sådan person? Enda svaret är att man skiter i att hen är okunnig kring hästars grundläggande behov och mer ser till om personen är tillräckligt känd för att kränga ens varor.

        Och jag tycker personligen inte att det är något att visa upp om/ att man ger sin häst trettioelva tillskott. Antingen är det i så fall något ”fel” på hästen eller så borde man köpa ett bättre stråfoder. Eller så är man okunnig vilket nog är det troligaste.

        Svara
  3. Rackemarie

    Jag är isf också hemsk. Oanalyserat hösilage, havre och mineraler är min bas. Växande unghästar och min gamling får också proteinrik müsli. Lite betfor också. Räknar inte. Nu har jag dessutom faktiskt börjat ge ledtillskott ( med evidens) till Barbie. Hon är 24. Jag tar mig en liten dos jag också.

    Svara
  4. Anonym

    Jag håller med! Amen!
    Jag fodrar med ögat och har alltid gjort. Det finns nån kultur av att du får status av att ha så många pryttlar som möjligt när du fodrar. Då är du liksom den bästa hästägaren. När man började ge kollodierat silver till den ”finaste”(läs rikaste hästägaren) gick min gräns. Jag flyttade till ett stall där stallägaren har samma värderingar som jag.
    Jag har alltid gett mina hö och köpt proteinfoder om de börjar falla ur. Det och lite mineraler.
    I somras föll min häst ur och fick stå på klinik en vecka för mängder av mystiska symptom. Man kom aldrig fram till var det var. En bekant hade nåt liknande på sin och efter ett halvårs utredningar kunde man konstatera selenbrist.
    Man ska inte behöva ge selen då det finns i mineraler och markerna.
    Min häst gick på bete i två veckor och då gav jag honom inga mineraler så det kan ha varit orsaken till att han föll ur. Därför har jag lagt till selen i min foderstat men det har aldrig någon höanalys visat på.
    Så, jag är trygg med att fodra med ögat men det har med 45 års erfarenhet att göra och en helhetsförståelse av hur en häst fungerar att göra. Det kan jag tycka försvinner mer och mer. Jag känner många unga tjejer som driver Instagramkonton som har mängder med ”samarbeten” med olika företag. Det är klart att unga hästmänniskor tror att det är det rätta.
    Jag kan orera om denna brist på kunskap i evighet. Ta bara alla dessa inlägg om produkter till pälsen. Öhhh, med rykt och bra foder får du en päls som glänser.
    Andra ämnen du kan ta upp i frågan Birgitta, kan vara;
    Sadlar
    Hovslagare
    Kändistränare
    Hästlastbilar
    Ridbyxor
    Som sagt, kan orera om utvecklingen ett bra tag men så är jag kanske bara en gammal hästtant som har haft sju egna hästar….

    Svara
    • Nina B

      Svenska marker är väldigt selenfattiga och det selen som är tillsatt i mineralfoder räcker väldigt sällan till för att täcka hästens behov.

      Svara
    • Birgitta

      Jag har väldigt tacksam emot tips på vad jag kan skriva om men du får gärna utveckla dina punkter lite mer 🙂 .

      Angående din hästs selenbrist har jag ändå svårt att tro att denna skulle ha orsakat hans mycket allvarliga och näst intill livshotande tillstånd i somras.

      Svara
      • Anonym

        Nej, det tror väl inte jag heller men jag vill ju veta vad det var.
        Nina, gamla hästgubbar lärde mig att man alltid skulle ge selen på måndagar för att inte glömma av det ☺️Jag tror vi har utarmat markerna än mer i södra Sverige nu.
        Nu till ämnena:
        Sadlar – hur sjukt det har blivit med vilka sadlar man använder och kostnaden. I ponnyhoppningsbranschen kan du inte komma till en tävling i annat än en Renessaincesadel för 50 papp. Det går inte att sälja Passier, Stübben eller KN sadlar länge för de är inte hippa nog. Sen har vi sadelprovareträsket som stör mig enormt.
        Hovslagare idag får inte den utbildningen som de fick förr. En genuin kunskap om hästen och dess mekanik saknas säger min Hovis som är 62 och fortfarande skor.
        Kändistränare- hur vissa väldigt unga människor blir tränare utan att ha gått någon utbildning på Strömsholm.
        Hästlastbil är ett måste på ponnytävlingar från la klasserna. Numera behöver man en med två utskjut… så att bodelen blir större.
        Ingen i Västra Götaland rider i annat än Maya Delores. Visst de är bra men det har bara m sponsoryttarna att göra.
        Nåt uppslag kanske?

        Svara
  5. LenaB

    Jag räknar inte heller på foderstat, och har aldrig gjort… Mina får ”krubbskrammel” så verkligen inga stora mängder kraftfoder. Tillsätter mineraler (vilket brukar rekommenderas om hästen inte får minst ett kg kraftfoder), hovslagaren har bett mig ge den äldre hästen biotin, den andra är väldigt känslig (både in och utvärtes) så han får ett par tillskott enligt ök med veterinär. Hästarna får väl tilltaget med hö och står på halm. Båda är kinkiga med salt, så dessvärre får det bli himalaysaltstenar för deras del, salt i fodret ratar de, går inte lura i dem. Jag försöker (och har alltid gjort med alla mina hästar) vara så ”okrångig” som möjligt med foder, men samtidigt naturligtvis ha koll på om det är något de behöver, och förstås lyssna på veterinär mm.

    Svara
  6. Anna

    Jag tänker att som konsument är det alltid bra att hålla i minnet att på de flesta företag tjänar marknadsförare och ekonomer betydligt bättre än de som faktiskt utvecklar produkterna. Och att en av de mest effektiva marknadsföringsteknikerna är att först göra konsumenten osäker och ångestfylld (min häst får inte i sig allt den behöver, jag är en dålig hästägare) och sedan erbjuda lösningen (glorifierad cornflakes).

    Svara
  7. Cecilia

    Vill alltid veta analysen på höet/hösilaget men den, främst för att i mitt fall veta hur mkt socker det innehåller men också om det är något speciellt som sticker ut i analysen som ett år då vi hade skyhögt proteininnehåll. Dom flesta av mina får bara stråfoder och så lite havreskrammel i krubban. BEHÖVER någon kraftfoder så är det kornkross/havre som gäller och i det digivande stoets fall sojamjöl just nu. Mineraler får bara hon och fölet. Just mineraler och vitamintillskott har jag fått lära mig att det ger man bara om man märker att hästen behöver det. Är dom bra i hull och fina i pälsen finns ingen som helst anledning att tillsätta det anser jag.
    Betfor får mina också mest för dom gillar det och att det är bra för magen.

    Svara
    • Birgitta

      Jag fodrar väldigt likt dig och resonerar likadant.

      Jag vill absolut ha analys eftersom jag vill ha ett foder med hög torrsubstans, som ligger hyfsat högt i protein (minimum runt 50 gram) och en kvot på minst 6, gärna 7-8.

      Tittar man på vad 9 av 10 färdigfoder innehåller är det exakt samma saker fast i olika mängd och alla är så pass berikade att extra mineraler inte behövs.

      Svara
  8. Cia Wigström

    Samma här ‍♀️
    Vi tar vårt eget hösilage.
    Jag ger alltid vanliga bas mineraler och foderjäst till mina hästar ( travkillen o Nordsvensken) Sky får dessutom kiselgur och magnesium.
    Vissa perioder får de selen eftersom vi bor på en plats som är väldigt selenfattig.
    Vi har alltid morötter, vi köper storsäck som finns i foderrummet.
    Tänker som du…
    Har alltid gjort så och mina hästar mår bra och jag tycker att de är fina.
    Halvblodet får ett kg havre om dagen också.
    Travaren o halvblodet båda är 9 år.

    Svara
  9. Cilla Wyke

    Hösilage (blandat med halm för den extremt lättfödda PRE-prinsessan), Granngårdens Fiberpellets. Saltsten.
    Ungefär lika noga med mig själv, har dock ingen saltsten i köket.

    Svara
  10. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Ha, ha har aldrig tagit analys. Fodrar med ögat. Min gamle morbror som hsde avelshästar i många år sa alltid att om du tar hö på ett helt fält o skickar in en analys då kan det visa på heelt olika värden från ena hörnan till andra. Lärt mig att se med ögat och våra har alltid varit fina i hullet. Mirre kan va lite petig när vi öppnar en ny bal ensilage men det får hon vara, har aldrig förstått de som lyckas trycka i sina hästar 15-20 kg . Är glad om hon får i sig 10,däremot får hon även ett par kg lucern. Havre o lite kraft. Vitaminer o mineraler finns ju i fodret men sen de slutade importera Eauion så får hon ett litet mått extra vitaminer o mineraler bara sådärDessutom kör både den ”bräcklica damen” o jag med Litovet… fast min heter Litomove, dethar vi gjort de senaste 6 åren. Förmodligen därför jag fortfarande lyckas kravla mig upp i sadeln ”gamla människa”.

    Svara
  11. Viktoria Göransdotter

    Vill ha analys på gorvfoder och räknar gärna även på mikromineraler. Jag anser att höstarna som tamdjus får rätt enahanda mat till skillnad från höstar i det naturliga som kan söka upp och pilla i sig mkt mer varierande foder. Vpra hästar går kanske i samma hagar eller åtminstone i liknande flora och får hösilage från samma parti, de har inte någon stor möjlighet att själva reglera sott intag utan är utelämnade till oss. Vissa ämnen mineraler är i behov av varandra för att upptag ska kunna ske, jag hjälper gärna min häst att få i sig det den behöver. Såklart måste ju ögat vara med och råda i alla lägen, köper du grovfoder med analys kan du ju heller aldrig vara hundra på den analysen. Hur den är tagen, på sträng, många olika ställen, sol eller skugga. Man vet heller inte hur provet förvarats innan det skickats in så det finns ju helt klart en uppsjö av möjliga felkällor, men man ser ju hur balansen ser ut och så kan man ju såklart skicka in ett prov själv
    Jag tänker att om jag ser brister hos min häst, så har det ju gått rätt långt, då de har god kapacitet för att kompensera, där vill jag inte hamna. Däremot ger jag ytterst lite kraftfoder, och håller mig ifrån socker så mkt jag bara kan. Så gör jag.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, så vida man inte själv bekostar en analys är man rätt utlämnad till stråfoderproducentens sätt att skicka in analysen och faktiskt också ärligheten. Det finns ju producenter som tar foder från hur många vallar som helst och det är för mig som köpare omöjligt att veta från vilket fält analysen jag får se kommer ifrån om man ska hårddra det.

      Som jag skrev i en annan kommentar så föll min förra häst vid ett tillfälle ur mycket på bara 3 veckor trots att han åt 13-14 kilo av ett foder med massa protein och en kvot på 9-10.

      Det enda jag tyckte från dag 1 var att fodret såg för trist ut, brunt liksom och det var tur att min häst ville äta det.

      Men om den analys jag fick se verkligen tillhörde detta bruna foder som hästen magrade av på så snabbt undrar jag än idag…..

      Svara
  12. Helena Tang

    Jag som då inte har hållt på med hästar på en herra massans år (men däremot går på regelbundna kontroller hos läkare med bl.a blodprov) undrar lite
    Istället för att analysera fodret, hade det varit mer logiskt att ta ett blodprov från hästen och kontrollera vad om något hästen har brist på och på så sätt reglera foderstaten utifrån det?

    Svara
  13. Lotta Berglund

    Tar analys, räknar och balanserar upp alla mineraler. Men jag gram-räknar inte. I slutändan är det ögat som är viktigt.

    Och sen får jag det jag får. Jag kan inte sälja mitt och köpa nytt om analysen inte funkar liksom. (Tar egen analys på grovfodret jag köper).

    Svara
  14. Anja K Phersson

    Vet inte om det är hemskt men för mig är det stooor skillnad mellan mig själv och mina hästar. Jag kräver en prestation av mina djur men utsätter inte mig själv för samma fysiska ansträngning. Sen är det stor skillnad på hö idag och förr(man hade betydligt mer örter, olika typer av gräs osv) och de hästar som aldrig äter gräs kan få en väldigt ensidig kost. Men störst anledning till analys är ju för att man inte ska köpa massa onödiga tillskott. Att fodra med ögat säger enbart något om hullet, inte om eventuella brister. Tycker det en en försumbar kostnad om man jämför med massa andra utgifter och tycker faktiskt att det är lite ”slött” att inte göra det. Ett märkligt resonemang som många har…jag köper mineraler och tillskott så slipper jag göra analys. Och fodrar kanske med det helt i onödan, den kostnader tar man istället för att kolla om det ens behövs….totalt obegripligt och faktiskt kanske korkat. Där hade säkert många kunnat spara pengar men vad skulle då alla tillskottsförsäljare sälja? Hästfolk är mkt märkliga ibland.

    Svara
  15. Minstral

    Grovfoderanalys vill jag ha pga proteinbehov. Sen ger jag mineraler. Extra protein vid behov. Mash, äpplen och morötter. Jag vet vilket grovfoder vi odlar och vilka brister det brukar ha. Jag presterar och räknar inte på mitt intag. En allsidig kost brukar täcka det mesta, så även för hästar.

    Svara
  16. Anna Karlegård

    Vi har analys och en bekant gjorde en foderstat. Men mina får i princip så mycket de vill äta. Ganska låga värden på vanliga hösilaget så vi får även hösilage för mjölkkor som vi kompletterar med.
    De är så nöjda och börjar se fina ut i kroppen.
    På förra stället hade de superhösilage men båda tappade ganska mycket. Lite för lågt med energi förmodligen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>