Öppen bana- här för att stanna?

Jag vet inte om det är för att jag själv utnyttjat möjligheten med ”öppen bana” en del den sista tiden och/ eller det bara förekommer så frekvent här i Skåne men det känns som att detta har blivit allt vanligare?

Och jag som efterlyser nya grepp för att öka intresset för att tävla tycker att det är jättebra.

Absolut finns det nackdelar; det kostar så klart att köra en extra gång till en kommande tävlingsplats, det är inte bra ur en miljöaspekt och långt ifrån alla har möjlighet att köra iväg på dagtid då de flesta tiderna finns tillgängliga men jag tycker ändå att fördelarna överväger.

Och uppenbarligen är det många som delar min åsikt då jag på de senaste öppna banorna kunnat räkna till minst 20 anmälda ekipage.

Ett fint tillskott till arrangerande klubb med mycket liten ansträngning och ger fler hästar möjligheten till en bättre tävlingsupplevelse.

Vad jag tycker är viktigt men som inte alla klubbar tänker på eller bryr sig om är att det ur hästens perspektiv ger MYCKET mer om den öppna banan är så identisk som möjligt med hur den kommer att se ut på tävlingsdagen.

Med andra ord bör man, om möjligt, tex ställa ut alla domarbord man avser att använda och framför allt inte släpa fram en massa extra dekorationer runt banan i allmänhet och bordet i synnerhet när det är dags för själva tävlingen. Ganska enkla saker att åtgärda och hjälper de hästar som kan reagera på sådant mycket (och det är väl oftast därför man åker på öppen bana?).

Åker man på öppen bana som orutinerad och/ eller med en mycket spänd häst kan det vara idé att försöka samordna sin tid med någon annan om detta är möjligt.

Att tex rida tillsammans med en annan häst kan lugna vissa djur, att ha någon som sitter vid domarbordet är också en jättebra träning inför det som komma skall.

En kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag älskar konceptet!
    Nu har jag ju tävlat väldigt sparsamt senaste åren dels pga corona o dels pga min sjukdom
    Men sist jag var iväg så blev jag rätt besviken.
    Hade varit på klubbens öppna bana med mkt könslig häst 2 dagar, den hade äntligen börjat andas och tävlat 1 dag. Tävlingsdag 2 börjar hästen faktiskt kännas behaglig… då hade arrangören ställt in 3 dommar bås på kortsidan av ridhuset. de fick hästen att tappa de helt.
    Blev jäkligt besviken minns jag.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>