Vad tävlingsryttare vill ha, del 2


Igår skrev jag om vad vissa ryttare värdesätter/ tycker är viktigt på en tävlingsplats och idag tänkte jag kommentera den sista punkten som jag vill ta upp i sammanhanget; önskemål om meeting.

Meeting ja….säkert trevligt för vissa ryttare som tycker om att socialisera, visa upp sig och sina pryttlar lite extra osv men jag ställer mig frågan hur hästvänligt det är?

Som jag skrev i ett inlägg härom dagen tycker jag just vad gäller meeting att man måste beakta både förhöjd smitto och skaderisk när man ”föser ihop” x för varandra främmande hästar liksom det faktum att inte alla hästar äter och sover utan problem vid miljöombyte.

Och vi i tex Skåne har redan trettioelva tävlingsplatser dit vi kan åka i princip året runt, även i dressyr och inte bara hoppning så jag fattar inte grejen med att tvunget ”sova borta” ?

Jo, på sommaren är det säkert nice om man har pengarna att lägga på både uppstallning och eget boende (eller känner någon där man kan bo gratis) men jag vill igen poängtera den onödiga smittorisken.

Jag blev själv smärtsamt medveten om hur lätt hästar kan smittas när Vicke fick någon konstig infektion några dagar efter ett klinikbesök där han stod i en box i typ en kvart och dessutom var ensam häst i byggnaden.

Några dagar senare stod han med telefonstolpar till ben och med hög feber utan att någon annan häst i stallet visade minsta tecken på samma sak och utan att det hade kommit nya hästar till anläggningen.

Och Vicke var vid tillfället en häst med järnfysik som inte hade ”utsatts” för något annat än detta besök (för att få tänderna raspade) så jag kan inte finna någon annan förklaring än att han smittades där.

Jag värderar idag MYCKET att mina hästar inte exponeras för andra hästars eventuella smittor lättvindigt och så som det ju blir när man tex är uppstallad på en anläggning där hästar åker hit och dit för att träna och tävla.

Min egen Décima smittade själv ner hur många hästar som helst när jag köpte henne och hon kom som ”dolt förkyld” till ridskolan.

Jag hade ridit henne och sett henne löshoppad vid tre olika tillfällen innan köpet och hon besiktigades på klinik utan att visa minsta tecken på förkylning men lik förbannat hann hon bokstavligen inte kliva in i sin box innan en jättesnorloska flög ut ur henne (helt sant och en lååång tid av detta följde därefter).

Så klart tog jag inte en häst jag trodde var sjuk till en ridskola med +70 hästar men jag fattar ju att folk inte vara så överförtjusta när deras hästar blev smittade ändå….

Så med detta sagt; ska man tvunget åka på meeting bör man tänka efter om det verkligen ”behövs” eller om man inte lika gärna kan åka till en vanlig tävling. 

Och givetvis undvika att låta hästar nosa på varandra och andra smittorisker oavsett om man åker på träningar eller tävlingar.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Elisabet Martinsson

    Bra att möjligheten till uppstallning finns om man åker långt. Tror tävlingar norrut har större behov. Har själv utnyttjat detta när jag bodde i Sundsvall och ville ”passa på” att tävla 2 dagar efter varandra efter att ha kört x antal timmar till tävling. Men ser inte behovet i Skåne på samma vis. Skulle vara om någon ”utombys” kommer hit och tävlar. Men då kan man säkert hitta stallplats genom att höra med arrangören. Skulle inte stalla upp om det var rimliga avstånd att köra fram och tillbaka.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i allt.

      Hade jag haft +20 mil till mina närmaste tävlingar hade jag tveklöst stallat upp hästen då och då .

      Blev mest förvånad över att skåningar efterlyste meeting (det var en skåneklubb som ställde frågan vad tävlande önskade).

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>