Hästmode, modeflugor idag

Läste på ett forum följande från en tävling som avhölls för några dagar sedan i Sverige:

Sista spaningen är att i princip alla har ridtäcken fast det är 15 grader varmt. Och ännu varmare när de kommer in i ridhusen. Framför allt de yngre är väldigt pryl-fixerade. Var och varannan har t ex superblingig flughuva. Är ju inget nytt men blir extra påtagligt så här inomhus i november. Bonniga typer göre sig icke besvär.

Bortsett från att man skulle kunnat tro att det var jag som var på denna tävling och spanade så konstaterar jag att detta är en av de rådande modeflugorna idag om man tävlar.

Skit samma att hästen troligen kokar under täcket eller att det inte lär finnas några flugor i ett ridhus i november 🙂 !

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Man häpnar! Men är inte förvånad. I mitt stall hade samtliga tävlingshästar dubbla täcken och hälstäcke för en månad sen……De måste ha fullkomligt kokat

    Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    När jag flyttade ner till Skåne sålde jag mina rumpfiltar.
    Har en kvar.
    Ser inte behovet här i skåneland, antingen är de varmt eller så är de blåsigt‍.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan absolut se ett behov under vissa omständigheter, vid uteritt, om man skrittar ut på en helklippt häst, om man rider fram utomhus på tävling och det är minusgrader osv.

      Men i RIDHUS!?! Aldrig i livet, i alla fall inte efter att man har skrittat.

      Något av det mest komiska jag fått som kommentar då jag kommenterade att en influencer hade ländtäcke på sin häst i ridhus medan hennes kille skrittade bredvid iförd t-shirt (det var 15 plusgrader den dagen) var av en knäppgök som ville försvara ovan och skrev ”det kan faktiskt vara skillnad på hur varmt/ kallt 15 grader känns”!

      Ehhh nej…det kan det inte I ETT RIDHUS! Om du rider UTOMHUS i ösregn, storm eller solen skiner kan 15 grader kännas olika men fan inte i ett Skåne-ridhus 🙂 🙂 🙂 !

      Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        15 grader är varmt!
        Och alla äro saliga på sin tro. Vill man köpa massa fina prylar, do it!
        Vill man klippa hästar stup i ett, do it!

        Jag rakar inte röven på ridhästar, behöver de klippas får de halsen klippt.
        När jag jobbade med internationellt tävlande hästar som tävlade året runt så helklipptes de såklart. För att de ska vara snygga!
        Men vanliga svensson-ridhästar ser jag ingen anledning att helraka.
        På de äldre ridhästar som svettas mycket så sparar som typ ett körtäcke, klipper huvud o ben.

        Just nu är alla mina hästar nakna utom Angie (han är ett fullblod med supertunn päls) och de som bor ute har anpassat sin päls för ändamålet.

        Svara
  3. Anna Hassö

    Det är direkt dåligt för muskulaturen att inte kunna bli av med överskottsvärme ( avdunsta).

    Svara
    • Birgitta

      Tänk om någon med inflytande kunde publicera forskning på detta och försöka omvända alla täckesnarkomaner….

      Svara
      • Anna Hassö

        Till exempel vid lätt duggregn ( hög luftfuktighet) har kroppen svårast att göra sig av med värme. Det ackumuleras slaggprodukter om man täcker för snabbt då. Jag tror inte folk kan omvändas men vi hade en föreläsning om detta i landslaget. På fälttävlanshästar kan det spela stor roll.

        Svara
  4. Lena Johansson

    Vi använder gärna täcken, pga reflexer. Men har svårt att hitta tunna med reflex. För övrigt är det väldigt dåligt med reflex på täckena. Men skall de användas i ridhus, behövs ju inte det.

    Svara
  5. Sarah

    Haha, minns när man var ung och tyckte det var häftigt att rida med en filt fladdrande! Nu rider jag bara i mörker utomhus så det är reflexridtäcke som gäller från september till mars.

    Svara
  6. Frida

    Vet inte om vi var på samma tävlingsplats men var och hjälpte till på div 3 i Sydslätten förra helgen, där var det mkt allvarligt med ländtäcken, tävlingstäcken i fleece över både ryttare och häst, lindade ben och en hel del fina prylar. Dagen efter red jag div 1 och skillnaden var rätt stor, fina dyra prylar var det gott om som vanligt men annars var det betydligt enklare och få som hade ländtäcken, lindat osv. Tror man inser med mer rutin att mkt inte behövs och att det mest ställer till besvär. Så var det för mig i alla fall, som ung var det mkt mer meck med vita lindor, ländtäcken osv. Nu vill jag att det ska vara smidigt, lindar t ex aldrig längre, ländtäcke har jag vid behov men inte överdrivet.

    Svara
    • Birgitta

      Referatet i inlägget var inte från Sydslätten men däremot var jag själv och tävlade där lite senare på eftermiddagen. Kanske var du där samtidigt?

      Jag tänkte inte så mycket på hästarnas utrustning då och vi var så få i mina klasser men överlag tycker jag att man ser mycket ländtäcken och annat fiiint men inte alltid nödvändigt på tävling.

      Svara
  7. Karolina

    Jag har haft en häst, och rider för närvarande en häst med liknande problem, som fick problem med sitt kors om korset blev blött eller nerkylt. Det resulterade i kraftiga låsningar och kunde eventuellt utvecklas till korsförlamning. Därav är jag bland den första i stallet som plockar upp ett ridtäcke eller regnridtäcke om det regnar och det är ca 10 grader och kallare utomhus. Rider utomhus på vår ridbana året om. Rider jag i grannens ridhus åker ridtäcket av efter framskrittning eller så får det vara på hästen om det är minusgrader. Jag hade både ofodrat och fodrat ridtäcke som anpassas efter vädret.

    Ute i hagen får hästen på sig ett ofodrat regntäcke när det är runt femton grader och det ska regna hela dagen. Där hästen står är det ofta blåsigt och upplevs som kallare när det regnar mycket och blåser hela dagen. Ibland får man anpassa sig efter vad hästen behöver och i vissa fall innebär det många täcken i olika fyllningar ‍♀️

    För övrigt är jag en person som älskar bling på utrustningen

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>