Lördag- trist- javisst!

Jag skulle inte drömma om att köpa en  leksak som denna till mina hästar men Frenchie hade den hos sin fd ägare och den fick följa med till Ryhus för att inte såra henne.

Och visst önskar man att riktiga hästar vore lite mer som denna, framför allt när de skadar sig, ibland till synes oförklarligt.

Min dag började bra- jag tog upp Frenchie till ridhuset för att slippa rida på den halvfrusna utebanan och han inledde passet med fina galoppfattningar och dito galopp.

När jag gick över till kort trav tyckte jag att han inte kändes lika bra i kontakten i vänster varv, i höger varv svingade han på fint.

Long story short; ju längre tid jag försökte få honom ”på bakbenen” (några minuter) desto mer anade jag en ojämnhet i gången/ takten och när jag hoppade av för att låta honom springa runt mig såg han oren ut.

Trist som fan rent ut sagt och jag har ingen annan teori än att han vrickat/ sträckt sig i hagen. Att det skulle ha hänt i boxen känns mindre sannolikt och jag har inte märkt något under de senaste ridpassen som skulle kunna förklara en skada men faktum kvarstår.

Jag får ringa ”min” klinik på måndag och ta det därifrån, mycket mer finns inte att göra just nu.

Jag har så klart kollat igenom ben och hovar och allt ser ut som det alltid gör så där finns inga ledtrådar men det gör det sällan vid hälta tycker jag, så vida det inte handlar om sårskador eller en hovböld.

Ja, nog för att jag hade planerat att ge Frenchie en kortare vila från nästa torsdag men det var inte riktigt det här som var tanken och bevisar bara att man aldrig kan planera något med hästar….

3 kommentarer Skriv kommentar

    • Birgitta

      Nu, genast eller med detsamma!

      Å andra sidan ”måste” man ibland ge det lite tid. Inte för att det händer ofta men en del hältor går över av sig själva och att då rusa iväg och spruta hästen kanske inte är det klokaste? Säger jag som vill fixa allt med alla till buds stående medel nu, nu nu och nu.

      Svara
  1. Ann

    Även om man lyckas få en tid dagen efter hästen blivit halt så tycker jag inte veterinärerna behandlar i onödan. De får en bra känsla för om det ändå funnits där en tid (fast ryttaren inte märkt det) när de böjer benen och klämmer igenom hästens övriga kropp. Och om man bedövar för att säkerställa led/plats kan man se om ledvätskan är påverkad. Då behandlar man och numera ofta med ledvänliga preparat som t ex irap. Därför drar jag mig inte för att kolla en häst dag 1 vid hälta.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>