Måndag- a k a NALLE

Utdrag ur ett inlägg från Saxtorps hästklinik på Facebook idag:


”Hästen har en väldigt fin päls som skyddar mycket effektivt mot regn, kyla och blåst. Hårstråna är konstruerade så att regnvatten leds bort från huden. Luftlagret i pälsen isolerar mycket effektivt och kan dessutom ökas upp till 30% om håren reser på sig, s.k. piloerektion (sker automatiskt vid kyla). Denna effekt tar man bort med tunga täcken som plattar till pälsen. Även mot vind är hästpälsen supereffektiv. Man har visat att vid vind ca 9 m/s så tränger vinden bara in 1-2 mm i pälsen. Hästens nedre kritiska temperatur (NKT) varierar från +5 grader (klippt häst) till – 15 grader. NKT är den temperaturen då insatser måste göras för att kroppstemperaturen ska hållas. Den nedre kritiska temperaturen sjunker om hästen vänjs vid kyla, alltså går ute under hösten när temperaturen sakta sjunker. NKT påverkas också av klippning, täthet och längd av päls. Hästens effektiva sätt att öka värmeproduktionen om den nedre kritisk temperaturen nåtts är att öka på grovfoderintaget
.”


Hade jag läst ovan innan morgonens utsläpp hade jag besinnat mig och inte hämtat Lillis vintertäcke som legat nerpackat men nu åkte det på liksom Frenchie fick på sig Vicksters tjocka vintertäcke med helhals som faktiskt passade helt ok.

Då var det runt minus 8 grader (07.00) och jag är kanske lite sjåpig men är samtidigt hellre ”better safe than sorry”.

Ponnyn hade som sagt säkert klarat sig utan täcke men Frenchie påstås av fd ägaren vara frusen och jag har inte precis lust att undersöka exakt hur väl det stämmer och riskera en häst med spända muskler och annat trist.

En som i alla fall INTE frös när vi skrittade ut några timmar senare var undertecknad.

Iförd långärmad t-shirt, tjock tröja, termotights, manchesterridbyxor, ridoverall (typ scooter-dito) OCH en tjock dunjacka utanpå allt detta samt med ett värmande pannband under hjälmen, mina nya vinterridstövlar på fötterna och vintermodellen av Roeckl-handskar så var jag…..surprise….VARM 🙂 !

Frenchie hade på sig ett skrittäcke av ylle och verkade nöjd med det.

Jag skruvade faktiskt i isbroddarna jag köpte för några veckor sedan och det kändes jättebra med denna försiktighetsåtgärd även om det inte var halt ute alls. Men inte så lätt att veta hur det ser ut på vägarna i skogen när vi inte har varit där på en hel vecka.

Birgitta 6 år hälsar för övrigt att Frenchie är tillfälligt omdöpt till…..NALLE ❤️.

Sveriges största förespråkare av helklippning medger härmed att ridhästar IBLAND både kan få behålla sin päls och se otroligt gulliga ut i den….så det så.

Birgitta 56 år ser mycket fram emot när ordningen på ovan front är återställd men låter bebis-Birgitta hållas så länge och medger motvilligt gullighetsfaktorn 🙂 .

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag köpte ett par sulor av fårskinn i helgen, är galet hur mycket bättre naturlig päls/dun och fjädrar är på att hålla värmen än syntetiska motsvarigheter.

    Svara
  2. Smurfan

    Vad har du på händerna när du grejar i stallet då? Typ mockar, sopar, ryktar… Roeckl-handskarna är ju bara till för att rida i, inte arbeta. (Läste jag någonstans om dom.) Eller håller dom för lite slitage?

    Svara
    • Birgitta

      Jag har alla möjliga handskar i stallet, arbetshandskar eller vanliga stickade. Blir snabbt varm om händerna när jag jobbar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>